家庭理財

跳至

首頁

尾頁

男爵府

其實我供左3年幾,每月hkd1k共25年, 都無咩理,直到近期結左婚我想review下我既保險投資...計計下好想cut呢份101 (已知落搭,但已恨錯難返,只求走得無咁傷)
A户口供滿24個月,共hkd24k,現值hkd31k
B户口供左16個月,共hkd16k, 現值hkd15k...
我睇過plan, 每年A户口要俾6%admin fee, B户口1.5%, 每年on top policy fee hkd720
我用excel計過,25年會一共我會供300k, 但俾fee total要100k
宜家供第3年幾因為policy value唔高,所以呢幾年既fee都唔算多,但見到踏入第8,9年到開始見到年年4k fee咁上...
Surrender charge第3年係80% of initial account...即如果surrender, 我要輸19k...我唔知仲有無其他charge...個charge每過一年會減3-4%到...
想問我係咪應該宜家cut左去??定再等多1-2年令個surrender charge少d先cut?
好煩惱呀,cut又唔係唔cut真係唔想25年來俾100k人賺for nothing!!!

男爵府

引用:+本帖最後由+大力大力+於+15-7-23+19:19+編

原帖由 大力大力 於 15-07-23 發表

慢慢研究ㄧ下~
謝謝你呀,我已睇過好多呢d post lu~~
但想知有無人成功供20-30年...
我見fee要俾大約總共供既1/3,想知有無可能一個profolio可以20-30年來賺成33%?
賺到先breakeven...

男爵府

引用:Quote:原帖由+chelseywong+於+15-07-23+發

供左3年即 27萬末供,壯士斷臂,把每月 1000 去月供股票,回報分分鐘多十倍~
我同意你!
Btw, 我宜家帳面價係咪未扣將來費用?即要打去保險公司問下最後surrender value係幾多?

男爵府

引用:Quote:原帖由+chelseywong+於+15-07-23+發

你预左差不多 TOTAL LOSS ~
但我係咪宜家可以攞番第3年開始既錢?
宜家cut單等到下年到我policy4週年再攞番initial account既23%出黎?宜家攞係20%,未夠4年...

男爵府

引用:因为保俭公司成本高,第一年你供款的钱可能

原帖由 TamaCat 於 15-07-24 發表
因为保俭公司成本高,第一年你供款的钱可能50%+比左经纪做commission.所以收费高点无可厚非 ...
咁係咪應該cut?宜家賬面賺,但20年後真係唔知咩事..

男爵府

引用:其實基金係好野⋯只係有D+plan係以percemta

原帖由 Hayeung 於 15-07-28 發表
其實基金係好野⋯
只係有D plan係以percemtage 收費⋯整臭哂個名
係呀。只怪自己當初無好好計數

男爵府

引用:Quote:原帖由+Hayeung+於+15-07-28+發表其

原帖由 大力大力 於 15-07-28 發表
股神畢菲特話笨蛋先會買基金~
我都後知後覺....但宜家應該點做

男爵府

原帖由 木子.車車 於 15-07-27 發表
三年幾就cut, 會扣好多手續費架!蝕到入肉!反正你帳面都賺,點解唔供耐d呀?遲d cut扣少d架!

...
因為我唔想再俾基金經理賺每年既手續費....其實唔係lock死個段period既錢已經蝕緊了

男爵府

引用:Quote:原帖由+chelseywong+於+15-07-29+發

原帖由 木子.車車 於 15-07-29 發表
好似就算cut都要比剩餘年期既管理費架!我之前買AIA果份基金都係咁,我買左30年期的基金,供左10之後就停供 ...
咁你最後有無cut到?

男爵府

引用:Quote:原帖由+sousmarin+於+15-07-30+發表

原帖由 木子.車車 於 15-08-01 發表
我張週年報告有寫退保淨值,呢個數就係我可以拎返既錢!我蝕左成2萬港幣,真係好肉尺,不過我計過,除非之 ...
得想講我份單,真係咩都睇唔到,除左現有保值外。我想知既每年扣幾多基金費用都無寫囉...

男爵府

引用:我都係上年cut左兩份供左5年1O1(寶X和MetI

原帖由 keinoel 於 15-08-02 發表
我都係上年cut左兩份供左5年1O1(寶X和MetIife)唔見差不多8皮,
8皮!!!!
係咩驅使你決心cut?

男爵府

引用:+本帖最後由+Littlelucyduck+於+15-7-31+22

原帖由 Littlelucyduck 於 15-07-31 發表

買得101係要預左長線投資,利用平均成本法長線投資而 ...
我知道係長線。但我計過,俾果d保險老既費用仲長線!!! 有1/3既供款都係俾左費用,想問有幾大可能我既基金長線投資會多過133%回報率先?!!

男爵府

引用:Quote:Littlelucyduck+發表於+15-7-31+22:2

原帖由 kobe24 於 15-08-02 發表
我唔入黎駁你都唔係人,你係度妖言惑眾話股神巴菲特,你用101同佢比?你侮辱左股神呀你。

1. 長線投資---- ...
真係要咁樣先擊退到保險佬....
我份單仲未cut呀><

男爵府

引用:Quote:chelseywong+發表於+15-8-2+12:27+8

原帖由 keinoel 於 15-08-02 發表
唔想每日都係惡夢中生活,頭也不回就走了。
你好勇敢!我唔夠你勇,仲係進退兩難局面

男爵府

引用:Quote:kobe24+發表於+15-8-2+18:47+我唔入

原帖由 Littlelucyduck 於 15-08-04 發表
每個人都有唔同意見架啦,咩妖言惑眾呀? 都痴痴地線,我唔入黎駁你夠唔得咯! 咁你講到買股又平又好,咁點 ...
Um. 唔好太激動,都係討論下。
其實條件就應該好多人都買前知道既,但人會變。講真5年一個人都可以變好多,更何況25年。我以前都無考慮咁多,供就供啦for退休,但做野耐左後人大左就會balance到pros and cons...但發現當你想改變投資計劃時,已經唔可能改變當初計劃,仲要俾錢罰surrender charge etcetc, 但保值一路跌,走又走唔到,唔走又唔係咁。所以,真係唔好買長期lock up既投資,因為人既思想會變,financial flexibility同liquidity先係我地應該要pay既premium!

男爵府

引用:Quote:chelseywong+發表於+15-8-2+12:30+我

原帖由 Littlelucyduck 於 15-08-04 發表
我份基金08年開,AIX30年計劃,頭3年有放錢,之後一直都無放錢,約兩年到轉一次fund,依有係有10%回報左右 ...
我會跟你做法,唔再供錢,withdraw番錢出黎。initial account 繼續滾,如果太差會cut, 攞番少少surrender charge

男爵府

引用:Quote:木子.車車+發表於+15-8-1+14:28+我張

原帖由 fanny3315 於 15-08-05 發表
我想問如果現金退保價值截至上個月個個數,係唔係我就可以拎番佢講個個數唔洗再扣其他錢???
記得初時買話供1 ...
只可以攞lock up period之後既錢。如要攞initial account就要cut錢,要俾surrender charge

男爵府

引用:Quote:chelseywong+發表於+15-8-6+11:54+只

原帖由 fanny3315 於 15-08-06 發表
我尋日打去問左,佢話係可以拎番現金退保個個數,但係今個月又跌左幾千
打幾次先肯SEND份退保申請表 ...
你可唔可以問番agent? 或直接打去保險公司教你填最穩陣

男爵府

引用:Quote:原帖由+fanny3315+於+15-08-05+發表

原帖由 木子.車車 於 15-08-07 發表
咁我真係唔知喎!我見我cut單 退票個數同保單上退保價值個數好接近,我估係囉!
不過唔知係咪個個plan都係 ...
我決定cut, 但宜家係咁跌,定我等佢升番少少先落錢出黎?

男爵府

引用:Quote:chelseywong+發表於+15-8-7+11:49+你

原帖由 fanny3315 於 15-08-07 發表
我打左去,寄埋...
之後俾我搵番上季個D紙,原來上季係蝕3千,但係我CUT個時已經跌到蝕2萬

首頁

尾頁

跳至