自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

麟媽媽 發表於 23-11-9 10:15
我連子宮卵巢全切,都係入到手術室先決定,因為我媽媽都係卵巢生咗好大個瘤,醫生話唔想6-70歲再入多一次 ...

我同你一樣, 醫生都係建議連子宮卵巢全切, 以免日後老左又要捱多一次手術。

其實微創真係好神奇, 手術後復原得好快, 個肚淨係得三粒暗瘡印咁大既疤, 我做左手術兩年幾, 個人因為有返血氣, 之前有既脫髮問題, 面青口唇白, 皮膚暗唖,頭暈等等都改善左, 所以我唔覺得有加快老, 反而個人仲精神左, 面色好左好多。

水晶宮

lamheng 發表於 23-11-9 12:04
微創宜肌瘤和子肌不大,而且要驗清楚,美國案例微創後發現有癌細胞,會擴散。醫生說微創就像用攪拌機攪碎, ...

唔一定係攪碎, 我既情況係肚到開3個小孔, 做完切除, 整個子宮同卵巢係經陰道取出, 等同生BB 咁, 前題係最好曾經自然分娩過, 好彩當年選擇順產。

水晶宮

麟媽媽 發表於 23-11-9 14:28
我都咁上下做法冇攪碎,因為個specimen report 有相片,係一舊舊組織並不是碎晒,而且之前亦有做抽組織化 ...

我以前係順產, 所以手術好順利, 基本上只係第一日插尿喉, 第二日可以落地, 我住左五日醫院. 我都同意表面傷口細, 但其實裡面係大傷既, 所以行路個肚都係會痛, 不過就康復得好快

因為今次經歷, 我會鼓勵我個女第日盡可能生仔揀順產, 原來日後萬一要做婦科手術可以有多D 選擇。

水晶宮

ydoris 發表於 23-11-9 13:43
我想問下,見大家多數都係切除子宮保留卵巢。但我相反,政府排緊期切除卵巢,因為擔心連子宮都切除太大手術 ...

其實一次切除就唔洗擔心將來會有呢部份CANCER 既可能, 如果已經切除左卵巢, 子宮既作用已經唔大。

水晶宮

Pulmma 發表於 23-11-9 15:09
我又去醫院途中啦 見到大家咁正面,無咁驚

唔洗咁擔心啦, 趁早做左好過拖到個瘤再大D 或者有咩病變就麻煩

我之前未做手術, 血氣唔好, 真係甩好多頭髮, 係每次洗頭都好驚, 仲要條分界愈嚟愈明顯, 果時就真係覺得自己多左老態, 反而依家做完手術之後, 頭髮又生返多左, 個人睇落都健康左。 現時醫學昌明, 病向淺中醫。

水晶宮

KEROROBB 發表於 23-11-10 16:09
回覆 WChan 的帖子

我係開刀生小朋友.. 但做微創時, 醫生同我講, 子宮經陰道出 ...

所以都要睇每個人情況,不過如果順產過的話應該做到微創機會大d

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊