自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

說實在的每次的改革總會有流血事件, 反清如是, 文革如是, 64也不例外. 他們的血是沒有白流, 沒有他們那會有今天的進步. 只是希望他們在天上可安惜, 所有的事歷史自不然會有定案.

水晶宮

其實唔止中國, 剛剛泰國都係用槍用炮彈對付民眾, 說到政治, 權力從來都是如此黑暗. 無奈!

原帖由 sukky73923 於 10-6-2 17:25 發表
報紙上既相片係紅紅一片,
講述有人俾坦克車壓成血肉模糊!
我睇完覺得點解一個大國會咁樣對自己人,
佢地係學生, 普通市民, 傾唔掂都唔使咁樣對佢地, 好殘忍 ! ...

水晶宮

最近識得一個大陸廠家, 佢話64當時佢就係有份攪運動既學生之一, 當時係廣場內都已經有D亂, 人愈來愈多, 無人管, 亦無能力管, 佢話當年香港人捐左好多錢上去, 佢同一班同學當時收到部份捐款時就平均分左佢, 為數都唔少, 亦係佢第一筒金, 佢用嚟開始左自己既事業.

所以係當時正義既學生有, 唔知發生咩事既人有, 混水摸魚既人亦有, 呢個世界唔係淨係黑同白, 我同意大家應該活在當下.

水晶宮

網上抹黑攪小動作又唔係淨係大陸同香港政府既專利, 基本上所有攪政治既人都係利用呢個途徑, 看觀自會定斷, 唔好人人都當係5毛黨, 只係每人睇法唔一樣.

呢個世界唔係得黑同白, 中共有壞人亦有好人, 學生亦係一樣, 唔係個個都完全正義或清楚自己做緊咩, 我唔會咁一口咬定學生無被利用, 實在政治唔係一件咁簡單既事, 唔係一般人咁易睇得透徹.

原帖由 mrsright 於 10-6-2 22:31 發表

活在當下係啱, 只不過無可能將歷史抹掉, 而家大陸同香港政府攪 咁小動作, 請咁多人係網上黑, 咪係想大家模糊視線囉. 如果佢地肯平反六四, 咁先活在當下咪最好囉. 舊年六四有個學生係城市論夠話好多人推錢上去, 後 ...

水晶宮

我既心態跟你一樣, 當年64我已經係中學生, 我一直有睇電視, 畫面亦記得好清楚, 甚至我亦有出去參加遊行. 但人長大左我再回望呢件事, 我會有唔同既睇法. 64我不會忘記, 但亦唔會背負住呢個包袱.

原帖由 DoReMi媽媽 於 10-6-3 00:28 發表
”毋忘六四”, 不能忘, 更不應忘, 哩個係歷史教訓, 要銘記於心, 不能再讓歷史重現, 重蹈覆徹. 但我唔會將六四變成十字架, 變成包袱, 永遠的去背負, 沉痛, 緬懷, 執着, 於事何補?
現實是殘酷的, 真相是無情的, 閱歷, ...

水晶宮

用真彈, 有死傷都是鐵一般的事實.

其實當年負責64既官員好多都死左或退左休, 現時既政府點會唔知道當年係有錯失, 只係佢地唔可能公開認, 咁咪即係話"鄧老"做錯事, 正如大家都知文化大革命有問題, 但一樣唔會公開認, 因為"毛主席"係無錯既.

原帖由 SandyKL 於 10-6-3 20:24 發表
當時場面有點失控,除左學生,仲有其他懷著不同目的既人混左入去,當時解放軍坦克車出到天安門廣場,有片段確係坦克車被破壞,軍人被人打,但究竟在軍方開槍前或開槍後既事?咁就難判斷。

事件發生官與民各有各說,但只能相信一件 ...

水晶宮

正如中國現時都已經唔係行共產主義, 基本上佢地已經走入經濟型體系, 但佢地唔會認自己唔再係共產黨, 只係會話呢D係中國式既共產主義LOR, "共產主義"宜家只係一個包裝而已.

六四可唔可以平反? 我相信呢個會係一個死結. 毛主席與鄧伯伯係全個政府無人敢動既部份.

原帖由 SandyKL 於 10-6-3 20:55 發表
中共將所有責任推係江青及呢班四人幫身上,毛伯伯係老共元老,又係打退國民黨既人民英雄,就算係鄧伯伯被佢迫害到三上三落,個仔被批鬥到跛左,事後都不敢對毛主席不恭。

撇除六四,我非常尊敬鄧伯伯,在黨中極左勢力中,仍然能獨 ...

水晶宮

如果中國不是一黨專政, 恐怕已經好像蘇聯咁解體, 到時群雄割据, 人民的生活更難預測.

原帖由 lumijuli 於 10-6-3 23:37 發表
problem is 一黨專政...
not 用共產主義...

水晶宮

美國,英國,法國, 仲有日本, 泰國, 台灣你唔見佢地既問題係咁浮緊上嚟咩? 日本四年換四個首相, 你認為個國家再係咁落去會變成點? 新一任都唔知可以做得幾長.

"殺人亦唔係殺隻雞咁?" 咁美國佬打依拉克殺人地咁多人, 搶埋人地d油, 唔通又好文明? 我同意殺人係好錯好錯既行為, 中共64既行為亦好唔啱. 只係想講係政治家既世界, 唔理咩國家, 就算講到幾咁正義民主都好, 利字當頭或者有人威脅到佢既時候, 佢地既反應都係一樣, 呢d就係政治既黑暗.

無一個制度係完全完美, 中國十幾億人要食飯, 每人每日用十蚊都講緊百幾億, 有咩唔穩定, 動亂咁就真係死得人多, 香港亦唔見得可以獨善其身.

原帖由 3509 於 10-6-4 12:51 發表

又唔見先進國家如美國,英國,法國.....係一黨專政而造成群雄割據. 放眼所見, 一黨專政嘅國家, 人民生活都唔見得咁好, 亦唔係咁滿意政府. 最終都係一個理字, 當年政府做錯就係做錯. 人命唔係草介, 殺人亦唔係殺隻雞咁 ...

水晶宮

但願在我們有生之年可以看得見.

原帖由 SandyKL 於 10-6-4 23:45 發表
我諗中共並唔係想以經濟去堵塞人民既口,六四學生既血冇白流,睇之後中共所行之政策,證明已收到人民不滿訴求,於是訂下改革路線及方向,但要明共黨,佢地相信如何變,都要在不讓黨打散既原則下,必定繼續維護黨對中國的統治。

如 ...

首頁

尾頁

跳至