跳至

首頁

尾頁

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

非常同意!

中國汶川大地震時我同樣見到好多守望相助既情景, 一樣有大家同心協力救人既畫面, 我仲記得每救出一個人時大家一齊歡呼既聲音, 當時既口號係 "一方有難, 八方支援", 中港台及海外華人都一齊捐錢, 我相信中國人都有善良的心, 亦有團結的時候. 唔好見到人地做得更加好就將自己民族狠狠咁踩落去. 人地好既地方我地要好好學習, 自己不足既地方要積極改進, 但係首要唔好自己睇死自己民族, 亦唔好太神化左日本.

原帖由 我想生三個 於 11-3-14 14:28 發表
日本人係好有敬業樂業的精神,只能夠話人有好多方面,如果睇表面,真係做得好唔錯,特別係同美國人比,美國人自大狂,日本人超謙卑。

中國人需要自強,如果連自己人都睇唔起自己,係好悲哀的。因為別人如何好,你都天生唔係人地個民族 ...

水晶宮

呢點亦無需啞口無言, 你去世界各地好多地方, 人地找錢都未必會放係你手中, 呢d只不過係民族習慣, 正如外國人見面習慣來個擁抱or kiss, 咁香港人同日本人都未必會咁做.

原帖由 tlw 於 11-3-14 14:44 發表
我記得十數年前有位日本朋友問我,“在香港,為何我到商店買東西後付錢,店員找零錢的時候,我把手伸出來,他們都會把零錢扔在枱上,instead of 放在我手中,我覺得很insulting,你們覺得嗎?他們怎麼會這樣對待顧客?” 我聽後真的啞口 ...

水晶宮

每個國家都有陰暗面, 只係我地唔係住係日本, 唔會咁留意佢既負面新聞JE. 好似今次核電廠爆炸一事, 都好多日本國民懷疑政府遲遲唔公佈實際情況, 令好多市民疏散唔切.

原帖由 whateveryouyouy 於 11-3-14 19:21 發表
我不講其他, 我只想講日本人每年殺無數BLUEFIN TUNA, 其他TUNA, 仲有DOLPHIN. 以科研為藉口, 死口唔認自己漁民咁做係錯. 世界各國要求停止+立法管制日本漁民, 日本都唔會理.

大家可以睇下"Cove" 奧斯卡最佳紀錄片的 ...

水晶宮

佢地未地震前已經清緊袋, 經濟已經衰左十年, 今次係雪上加霜, 而且依家唔似以前, 亞洲好多國家都跑前左, 韓國中國都已經冒起左, 日本想再返身超前, 真係無以前咁容易. 不過佢地民族性咁強, 唔會咁被打沈既.

原帖由 tlw 於 11-3-14 19:45 發表
總之,我覺得日本好慘,第二次世界大戰後,由零開始,好努力,好努力做左幾十年,做到全亞洲第一經濟強國,現在“一舖清袋”,唔知要多久才可返身。 ...

水晶宮

雖說係上世紀既事, 但有好多受害者仍然在生, 佢地既感受唔係我地生活係安穩世界既人能夠完全明白. 有時聽返D老人家講從前都好鄧佢地痛苦, 佢地真係睇住自己既親人被折磨死, 有D餓食, 病死.....總之要放下真係談何容易.

唔係鼓勵冤冤相報, 但如果事情發生係自己身上又係咪真係可以好似講既咁豁達.

原帖由 Painful 於 11-3-14 20:36 發表

我不知道, 但我覺得好似只是中國大陸人對此有強大的情意結, 其他國家如西方也不會因日本以前這宗醜事而卑視現今的日本人

當然這我也理解, 我們中國人是直接受害者, 但我覺得上世紀的事, 不應該全入現今日本國民的 ...

水晶宮

當然我係極之唔贊同果一千萬人所講既"熱烈慶賀"既字眼, 縱使有什麼家仇國恨, 去到呢d大災難時候都應該守望相助, 幫到幾多就幾多.

同意國內有部份同胞真係人like佢又like, 有部份可能聽家裡老人家講經歷, 佢地痛恨日本人既情意結真係好似遺傳咁, 一代傳一代, 到依家國內好多人都叫日本人做"鬼子", 我有d客(3-40歲) 仍然堅持唔用日貨, 唔會買日本車.

原帖由 nz 於 11-3-14 21:11 發表

當然我們不是那代人,他們的痛苦我們不能感受,如這群老人家說日本人抵死,大家當然理解,但今日再網絡上叫囂慶祝是那個年齡階層呢?真的單單是因為日本侵華嗎?對此我能認同. ...

首頁

尾頁

跳至