跳至

首頁

尾頁

大宅

話說我預約了21號打MMR &肺炎針 ,見阿仔有幾聲咳, 問醫務所又話只要無發燒就OK。打完之後當晚就開始燒, 星期日仲起埋成身「風癩」又咳又鼻水....
星期一睇私家食左藥都持續唔妥, 星期二晚深夜忍唔住去睇急症入埋院.......
醫院照肺, 驗左血,鼻涕&尿液都話無問題, 醫院又話bb兩歲前唔好食傷風止咳藥, 只係有燒時俾退燒水....阿仔於是唯有不停留鼻水.......連佢至愛嘅奶奶都唔肯飲.....
我同老公輪流24小時留向醫院睇住囝囝, 老公感冒未好都要頂硬上.....由於太奔波, 最後連我都病埋.......
醫生見阿仔幾日都持續燒, 決定開抗生素俾佢食3日, so far 而家已過左24hrs 無燒, 都開始食番少少奶........希望可以快d出院....我同c6就快都頂唔住嘞
雖然醫生無同我地講過今次係咪同佢有病去打針有關, (佢地都話唔知原因, 可能係病毒,又可能係細菌)但有個健康助理姐姐同我c6傾計時話醫生同姑娘都教佢地如果bb有任何唔妥都唔好俾佢打針, 最好仲要逐支針分開打......我覺得今次阿仔受咁多苦都係我地太大意. 實在難辭其疚

大宅

阿仔終於向星期一下晝出左院嘞, 我地總算鬆一口氣, 阿仔出院後已恢復平日嘅生活規律 感激各位媽咪嘅打氣同祝福, 我已經放鬆左好多。

我仲同d朋友講笑話經過呢次, 我實可以瘦番d

大宅

我自己初為人母, 好多野都蒙查查,又俾果間衰診所誤導. 攪到阿仔受苦真係無陰公!
有時諗做大仔大女都係辛苦d

講番出院果日, 婆婆再問醫生今次阿仔大病同佢有病打針有無關係時, 佢地依然係依依哦哦, 不置可否.....睇番佢張discharge summary, 話bb係「上呼吸道感染」, 我覺得佢地係搵唔到原因是但寫個病徵囉, 如果真係「上呼吸道感染」咁簡單就唔駛住6日院啦。:;pppp:

首頁

尾頁

跳至