跳至

首頁

尾頁

男爵府

各位,

SPC 收咗紀賢

RC vS SPC
兩間都係好學校
點揀好
any advice

RC 註冊咗就唔俾大抽奬or registered with gov't / subsidised school, 咁係咪即係連SPC 都唔可以註冊, o/w, 會取消學位?

男爵府

Chingchingmom, Carol,

Thanks

Chingchingmom,

坦白講, 真係几開心架, 因為SPC 係紀賢自己考返嚟, 淨係 in 佢, 冇見過家長, 我地又冇分, 反而RC 就有in 我哋, 同埋daddy 係old boy.

我哋本身冇宗教, 所以呢方面唔係大問題.

至於location 都係一個concern. 如果RC 唔搬去wanchai, 咁會近好多, 搬去wanchai 後就變咗 SPC 會近 d.

40 人 vs 30 人一班 is another concern.

不過 RC 小一中文會用普通話教, maths 亦有中, 英. 而SPC 小四先用普通話教中文, maths 則中文. 表面睇好似RC 好d, 但又驚一下子咁深應付唔到.....

邊間壓力冇咁大? 邊間會開心d?

我係比較懶的家長

原文章由 chingchingmom 於 07-11-20 11:32 發表
Teresa:
等你今日出來上網傾偈呀!

Micky﹕
恭喜恭喜 !有個愉快的煩惱:lol  咁你去完兩間學校,有無乜o野感覺?一間天主教、一間基督教;高主教明年搬去司徒拔道,聖保羅係西區,呢D你地有無concern?

我記得以前睇高主教資 ...

男爵府

starry, Candy, Gloria, Kitty,

Thanks

Gloria,

RC 而家好差?

kitty,

RC 真係咁差所以你根本唔會考慮?

Teresa,

你返嚟見到msg 俾多 d SPC info 我吖

男爵府

Kitty,

明白

原文章由 kittylock 於 07-11-20 14:47 發表
Micky,

我諗RC唔算"好差",但若有得選擇,為何要去冒險?

男爵府

卡路,

Thanks

原文章由 homacarol 於 07-11-20 14:44 發表
Micky,

Congratulations

男爵府

Teresa,

係呀, 今個星期五, 我接完紀賢放學會帶埋佢去聽, 等佢都有個心理準備.

有mami 問我, 如果般小都收, 會揀邊間? 如果揀般小放棄 SPC 係咪好傻?

pls check pm.

原文章由 Teresa 於 07-11-20 23:59 發表
Micky,

我忽然諗起, spc取錄生有封invitiation letter叫家長去聽briefing session. 你一定要去聽, 多d了解學校, 校長好helpful, 好肯答家長既詢問.

男爵府

Teresa,

的確好冧, 仔係錫亞媽多d 架

Gloria,

多謝你的分析, 心中已有打算

真係好赤, 到時可能要cut 減d 興趣班, 慳返d $$ 交學費

男爵府

各位,

頭先去咗睇小一放榜
般小..................
as expected......................failed

男爵府

疊埋心水讀SPC
今日都唔會去RC 交$$ 架喇
hehe....紀賢可以做gavin 學弟

校長話2011 個年份已刪除咗, 遇到好多波折, 即係就算搬都唔係咁快既事.

原文章由 Teresa 於 07-11-26 10:28 發表

咁你而家有決定未呀?

你o個日去左spc聽briefing, 校長係咪話唔會搬去南區? (我o係"小學"forum見到人地咁講), 咁st. peter咪好唔抵law????

男爵府

琴日下午帶咗紀賢去菲臘牙科睇牙, 照完x 光發現佢門牙牙肉內隱藏住一隻多生齒, 仲要係打橫生, 所以個case 要俾教授follow, 遲d 再約複診. c 啦, 好擔心添, 呢隻牙一定要脫, 咁到時可能要麻醉架喎, 希望唔駛全身麻醉啦....到時一定會好痛架嘞, 一諗起就 :cry:

^O^,

Congratulations!!!
都話收硬架啦

Teresa,

以後仲有好多嘢要問你, 希望你唔會嫌我煩啦

Carol,

忘記咗祺祺都係出年升小一, 未恭喜你添.
紀賢都有几個同學仔揀救恩呀.

Candy,

終於有決定嗱

Chingchingmom,

Thanks

chingching 都好有logic 同創意吖

首頁

尾頁

跳至