懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

JuJu~ 發表於 14-11-17 12:03
我都覺得。。。餵人奶真係好痛苦
最痛苦係谷奶仲要無得埋身餵
所以我都唸住餵2星期算了
我日日都埋身喂,而家差不多20朝。
喂下喂下,奶水會跟著bb食奶時間黎漲,

我無試過胸痛,bb食奶都唔會整損我。

算好順利。

大宅

小fatfat 發表於 14-11-20 22:01
你bB食奶時間係點架?
我初初都係佢瞓醒就係我岩岩有少少谷俾佢飲既時候
但依家好似吾夠佢飲
每次喂一邊,食奶時間,零辰,3點,6點,9點,12點,15點,18點,21點。

大宅

小fatfat 發表於 14-11-20 22:09
Thx😘
咁另一邊係咪第二餐餵?

yes。喂得多就唔會谷奶,隔餐喂都唔谷。但如果bb遲左食奶,
有時好訓得制,訓多一個鐘,滴奶就攞樽或奶袋用手搾奶。
唔係好滴奶就停。等多一陣bb醒就俾佢食(埋身喂,手搾奶就等有需要先用)。

大宅

小fatfat 發表於 14-11-20 22:09
Thx😘
咁另一邊係咪第二餐餵?

我有朋友全泵奶,個b食足一年奶,最緊要係搵個好d嘅電泵,每次泵清。
我就打算全埋身到bb差不多一歲,如果唔使返工,就全埋身喂,唔好刻意泵奶,會打亂出奶嘅量,配合唔到bb食奶。

我只會在bb食唔清嘅時候,因有時爛訓,食7成飽都訓著,或有時訓超過3個鐘時,先會偷雞搾奶。用手搾,儲少少以便有時埋唔到身用。我有電泵,除非我唔可以全埋身嘅日子,要人幫手凑,就會全泵,俾佢食。但都會係bb習慣食奶嘅時候泵。

同埋我個b,可以認到乳頭同奶樽,兩樣都可以。同埋用匙羹喂都得,所以好易喂。

我個人奶b,今日二十朝,已經重左0.5kg,加埋收水果0.3kg, 總共重返0.8kg。

我問姑娘,佢話bb一個月重0.5kg就已經足夠。
我個b係第一個月,應該會重1kg,咁計法。

佢每日最少10張尿片,其中5張有屎。

大宅

小fatfat 發表於 14-11-20 22:35
我遲下就要返工啦
所以都係埋身+返工時泵1~2次
仲要睇返工時間許吾許可😔😔
我個b出世52cm,而家已經差不多55cm長。重左0.8kg, 長左2點幾cm,20日內。

喂人奶喂得好,好長高,好結實,但唔肥。

大宅

小fatfat 發表於 14-11-20 22:47
我冇度啊
成日擔心佢吾飽喳
重就健康院有磅
咁你阿b都重得唔錯啊。

大宅

小fatfat 發表於 14-11-20 23:08
健康院d醫生都話合格
但佢成日好似食吾飽咁
呱呱叫

唔怪之得重得咁快,有時食曬兩邊同有補奶粉,因為聽你講話唔够奶水都重得咁快,我都好羨慕。我個b出世7磅3,而家8磅4。
我每日食6碗飯加肉類,少量菜心蓮藕果d唔係好涼嘅蔬菜,飲好多湯水,水,再加紫米粥,甜湯圓,薑醋做副餐,同一有時間就休息同訓,先可以滿足我個胃同bb個胃咋。
但係我就堅持唔補奶粉,我屋企無奶粉,就算狀態唔好,我都係補自己嘅人奶。除左出院後頭兩日補自己人奶,成十多日無補人奶。

大宅

小fatfat 發表於 14-11-20 23:08
健康院d醫生都話合格
但佢成日好似食吾飽咁
呱呱叫
我屋企人支持喂人奶,屋企無奶粉ga。
如果屋企無奶粉,就唔會補奶粉,咁就堅持喂到人奶。

但ftm就易d做到全人奶,想靠泵奶就再辛苦d。

我發覺就算唔漲奶,阿b都够食,但泵奶係無阿b埋身咁清ga。

泵奶多數係前乳,後乳好濃,好難泵。但阿b可以食到好多後乳。

食到扁曬,佢都仲食得出奶。但泵就泵唔出了。

大宅

小fatfat 發表於 14-11-21 00:17
其實冇谷冇成
阿b係咁啜係咪都有奶水出架?
佢都會食得飽架?
有谷奶只係代表前奶好多。
谷奶果d全是水汪汪的。

所以就算唔谷奶都可以好多奶。

只要個胸習慣左個奶量就唔會谷奶。

唔習慣個奶量,40ml都會谷。

首頁

尾頁

跳至