婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請問有無人聽過顱骶療法,分享下呀

複式洋房

原文章由 南瓜車公主 於 08-1-29 13:23 發表

聽過+做過,樓主想知道d咩???我如果識答就盡力答下~

公主,
實在太好啦,我想知道係嘜野冬冬,因我向網運唔到佢既詳細資料,可能我唔識運啦,同埋有嘜好,錦你做過更加可以分享下你既感受啦
真係好好開心呀…..好多謝你既回覆呀:loveliness:

複式洋房

原文章由 南瓜車公主 於 08-1-29 20:36 發表

樓主,其實尼d資料係難搵,唔係你唔識搵ge...:-P

尼個治療方法同一般的物理治療係唔同的,佢唔會用d物理治療工具用係你身上,例如d拉ge機肌肉機等。佢地係會用手直接放係病人身上/下治療,有時候會放係頭顱骨底做治療。過 ...

多謝公主,你實在好細心又好人呀:)
我係搭MTR時,聽到有人講起,覺得好好奇,上網真係唔識運佢既資料呀,你有無關於佢既link俾我睇下呀,聽你咁講,佢好似人地講既手療法,係未呢?
你點解跌得咁厲害之後仲跌多幾次呀,真係要小心小心

複式洋房

原文章由 南瓜車公主 於 08-1-30 21:55 發表

你唔好咁客氣啦,我都係分享下jar
其實d資料係我以前睇過的治療中心的網,but因為我講左個治療師係治療我的一段時期內,成日訓著...所以我pm個網俾你啦,因為唔想好似倒人地店的米呀。我想是屬於手法治療的一種。
我跌最嚴重果次 ...

公主,
你宜家身體好嗎?有無做d嘜野運動呀?祝你健康先:loveliness:
你講得好岩呀,醫術幾高都好,醫德最重要,咁我地唯有保養好自己個身體,咁就萬無一失啦
我收到你個pm,唔該晒呀!我會慢慢睇學野,有唔明再請教你啦
你係咪知好多e類另類的東東呢,分享下啦

複式洋房

原文章由 南瓜車公主 於 08-1-31 17:48 發表

thx你呀,
我宜家睇緊另一個醫生,希望會好番啦...運動都做唔少,希望幫助身體增加復原速度。
其實你想知咩另類的東東???因為我唔知點為知另類呀:-P ...

我心目中既另類唔係西醫掛
你e+情況點呀,睇緊邊類醫生呀,做緊嘜野運動呀
我覺得瑜伽唔錯呀,不過唔知岩唔岩你
有朋友脊骨有事,個脊醫叫佢去學普拉提
又有個fd既fd有種東東叫整骨,可以將不正既變正
好似面一邊大一邊細,或者個頭骨不對稱,又或者個nose不對正,可以將依d對正番,唔知係嘜,你有無聽過呀
希望你早日好番,健健康康,快快樂樂,開開心心,幸幸福福
Kung Hei Kung Hei
:喜:

複式洋房

原文章由 南瓜車公主 於 08-2-2 01:14 發表

thx你呀~~~:-P
我以家都係痛,而且有bb,所以痛係走唔到啦...but近來轉的醫生都ok,佢係做針炙,所以比係未有至初孕果段換醫生的時間,以家算係好好多啦,我希望會生完之後真係好得番啦~我以家做ge係d伸展運動呀、太極呀、甩 ...

公主,
你真係要小心啦,其實你都好偉大同有勇氣,明知痛都生BB,祝你同BB健康呀,我都有興趣太極同X手操,你可以俾d資料我嗎....嘩,嘜有咁差既醫生,你要將佢公之於世,等d人預防佢呀,太可惡啦

複式洋房

原文章由 南瓜車公主 於 08-2-2 15:14 發表

(o.o),

感謝你的關心呀:loveliness: ,其實有bb時醫生都有同我講我會有可能要係bb同我之間選一個的情況,but...始終覺得bb係尼個時候來,我地係有緣份,特別佢係出現過2次危險後都可以自己好番&繼續健康大緊,所以我就決 ...

公主....咁你要小小心心身體,我估你係果d弱質千千但系又意志好強果d女仔,你好利害呀....祝你同BB開心又健康呀啦.你太極係學嘜式架,學左幾耐呀,跟邊到學架.......... 好多問題...唔好意思

複式洋房

原文章由 南瓜車公主 於 08-2-18 11:57 發表

祝你新年快樂先,新年有沒有去邊度呀???:恭: :喜: :發: :財:
弱質千千都係果d無良的衰人害
意志力就一般,你過獎啦~~~
but很多謝你的祝福呀:-P
我學的太極是吳家太極,結合左楊家的,總共有121式(如果我 ...

公主,
新年快樂! 心想事成呀!
你個吳家太極, 係唔係方拳或圓拳果d, 工聯會係免費架, 點樣可以參加呀

複式洋房

原文章由 win01 於 08-2-15 19:49 發表
顱骶療法不是氣功,只是以手法推/按摩顱骨,所以又稱顱骶按摩.
但這種療法只是治標,它是可以把顱骨多塊骨頭移動也有一種短期易容的功效

winwin
你可以講多些e方便嗎

首頁

尾頁

跳至