自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我間小學一般般的, 一班30人, 大概得頭7-8個band1,
我好記得當初全班大概排位, 每人去左咩中學 ...
因為當年班主任會向全班朗讀,好大壓力!

最近聚會見番依班小6既同學, 發現小6既成績同中學BAND幾實在不值一提!
曾經Band1 既好多升唔到大學, band3 既公開試脫胎換骨!
有啲係之後part time 補番個degree, 都撈得好掂!
根本去到小6都仲係學基本野, 未分得清一個人真正能力..
連中學都咁大變數... 升小1?仲係BB黎架咋wor...

諗番我自己, 我小6都只係band2 中下,
但有人脈走後門, 被屋企塞左去一間誇區傳統名校!
結果我成績繼續中下, 因為誇區辛苦, 不停埋怨啊媽,
同屋企關係好差, 我媽都開始後悔
直到中三, 開始分phy chem bio 理科,
撞正全校公認最癈既chem老師+Phy老師! 我班同學喊唒口, 家長又勞嘈
我竟然係依年成績突飛猛進, 突然發現自己係讀理科既材料,之後愈讀愈好!

小學6年, 中學6年, 12年通通都係變數,
"好學校""差學校" 未讀就標纖, 實在太膚淺

annakit    發表於 16-6-6 01:05

大宅

RoseRose1980 發表於 16-6-6 17:40
好多津/官校頭2x%內才可優先選phy chem bio
我當年仲係ALevel年代, 應該同大部份學校一樣, 中三先試讀全科, 中四半級人入到理科. 只分文理冇得揀科...
如果做"雞口", 揀科係有優先!
但而家DSE, 一黎就拆散phy chem bio...
啲學生又唔識揀

大宅

ironmanmama 發表於 16-6-8 02:09
多謝分享!。。。真係希望多d jm分享多d例子,等多d爸媽唔好比太大壓力比自己同小朋友。
...

其實中肯講句,傳統名校重點唔係成績,而係有歷史留落黎既風氣同特色,好珍貴既!傳統名校作風與校友關係密切,家校關係好,係hk依個投訴之都,各方面都推行得順暢!

但師資同課堂質素就冇保證,尤其愈教精英班上堂愈hea

岩讀名校定雞口,好睇個人性格,有人愈戰愈强,有人表現唔到自己就沉底,有人中鏞之道需要整體襯托! 雞口同牛後係各有所好!

不要灰心/太重視校名既重點係,成長12 年既際遇千變萬化,每個人遇到每個老師每個同學都有唔同既化學作用! 大圍成績數據真係得個知字 ...

反觀不變又重要既係家庭教育! 家長點引導仔女適應變化中既環境,先係致命因素!況且係惟一掌握係自己手既!

首頁

尾頁

跳至