興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

男爵府

開心吸收勳章 好媽媽勳章

Re: 深圳書城中心城已開幕

我都想去呀!
梁媽媽

男爵府

請問有沒有申請 優惠卡有折扣的呢?
梁媽媽

男爵府

我都想知新年期間開唔開架, 有冇人知呀?
梁媽媽

男爵府

Teresa

有冇帶到仔仔去呀?收穫如何?一個白天夠唔夠行的呢? 

我都想呢幾天去一趟,請問你有冇個度的 website? 因為唔知佢地新年會唔會放假? 

另,我仲諗緊好唔好帶埋架”碌碌車”去,因為驚買得太多野好重,但係又驚帶去好麻煩,到最後又唔係買好多書的話,得個拎字, 請問個度係唔係好似”超市”甘有”車”仔推?還是要放晒入loga 的呢? 

Teresa 寫道:
各位曾到過深圳書城中心城的:

如果我在weekday帶我仔,2個人去走一趟,約4pm回程。你們覺得危險嗎?(因爲我從來未試過自己一個帶仔仔返大陸)。

梁媽媽

男爵府

Teresa
我都好想去, 本來跟朋友約好了明天(初五)的, 點知個老公又唔舒服, 睇怕明天都係要去睇醫生多過上深圳, 唉, 真冇引。
梁媽媽

男爵府

Teresa

我剛去完書城回來呀, 一切都好順利,
今天真好呢, 人不多, 入到書城,地方真係好乾淨,相比廣州書城,沒那麼多人,地方更廣闊,不過書呢∼(因為我主力要買比個女的都已買得七七八八。)我已經拜讀晒之前的資料,(真係好有用)
一入到書城就去搵左個 free locker, (free 的是普通size的)但因我拖左個行李o急上來,係放不下的,一時都不知點算好;唔理甘多,做左會員卡先,跟住再過去另一邊,就見到有要比$的locker, 今次就真好,有大size 可放入我個行李o急的,雖然要比$1,幾大都攪掂佢先啦,跟住再去食kfc (但係覺得個包d肉係唔同hk架,因為佢地都係本地採購,所以d肉唔好食架,好肥,肉質又唔好,我就唔讚成大家試)醫左肚就拿拿林入去兒童個度,買左好多,真係超平,我女揀岩我就買,而益文書店的書就真係好正,因為係進口,寧捨正,又唔係貴。

可惜同行友人要去東門買 ”番梘”攪到我只係行左一粒鐘,全程係跟住我女後面睇住佢行,個C6一入左去就閃左,真係吹賬,睇怕我都係要上去當當再入番d貨先至得了。

跟住去東門,友人們買飽”番梘”後,就在附近的一家叫〔一品小肥羊〕食火鍋,經驗所得,而家的,正版小肥羊太貴了,而呢家〔一品小肥羊〕食的野基本上係冇分別,最大的分別係價錢 ,試得過!

仲有,小孩最開心的是在東門有家2008奧運福娃專門店,亞女買左個大大的福娃都唔駛$100,諗起上次在工展會,係甘姨一個小袋仔都要成 $108:-(,今次幾大都買番d,心理上覺得平衡d

食飽回來,過關人亦不多,今天好開心呀!
梁媽媽

男爵府

Teresa

因為我地有老有少, 其實我個日都未行夠, 只在兒童書店內約一小時就走了,自己的乜都冇睇到, 只好回來再上當當"補償"下就算, 希望遲d再有機會去多次啦, 不過講環境呢,就真係呢度好, 又新又靚, 唔會好似廣州甘, 又亂又多 "無謂人", 藉得去下, 你睇下復活節抽唔抽到時間啦, 我諗兒童書半天都可以既, 但係你知啦, 個度甘大, 又想慢慢行, 又想停下飲杯野的話, 幾大都要去足一天先至得呀.
梁媽媽

首頁

尾頁

跳至