自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

回覆:有冇人識法文可以幫幫忙改店舖名.......

你到時改左個無人識讀既名,到頭來又係玩自己咋

onehundred    發表於 12-11-4 09:22
唔該唔好同我打招呼,不要點評!

公爵府

引用:Quote:原帖由+alik+於+12-11-04+發表你到時

原帖由 Ashley_ash 於 12-11-04 發表
Agree,唔係個個識法文
仲要可能店主自己都唔識讀

公爵府

回覆:有冇人識法文可以幫幫忙改店舖名.......

可唔可以show吓你會賣乜糕餅既相睇睇先?或者你講吓有乜款式先。唔係改了個好似好高貴,但個款唔ok都係浪費

公爵府

晴B媽 發表於 12-11-4 09:21
咁高唔高貴先?
貴但唔高

公爵府

小蘅媽媽 發表於 12-11-4 09:09
Le coeur sur la main
會唔會用1至2個字既名好些?我突然忽發奇想,如果我向朋友推介le coeur sur la main糕餅,會有以下對話:

我:喂,我最近喺網上訂過有個蛋糕,好正架
朋友:係咩?間嘢叫乜名呀?我都想試呀
我:叫“le coeur sur la main ”呀
朋友:咩話? “爛腳小那媽”?
我:係“le coeur sur la main”呀,法文來呀,高級嘢來架
朋友:一係咁,你串個名俾我聽喇
我:我唔識串啊
朋友:咦,咁我點上網search呀?咁鬼煩,搵過第二間算喇

公爵府

小蘅媽媽 發表於 12-11-4 09:52
咁你知係咩意思嗎?
我明呀,但唔識法文既人真係唔知意思之餘,仲因為唔識讀得啖笑,我無挖苦你的意思架。正如comment allez vous D人會話今晚打老虎一樣

公爵府

不如老土D,用D係法文,但用英文讀法都明,都易理解果D,例如sincère (英文係sincere), passion (呢個英文,法文都係passion,係讀法唔同)

公爵府

prétentieux? 你真係好用心諗,亦好特別。

我諗樓主最後唔會打算用法文名了,呵呵

公爵府

引用:唔好介意,蛋糕/甜品,最緊要好食較重要,

原帖由 cherryblossoms 於 12-11-04 發表
唔好介意,蛋糕/甜品,最緊要好食較重要,如果唔好食,個名幾特出都無意思 ...

我諗賣相先吸引我去幫襯,然後味道令我決定會唔會返轉頭幫襯同向朋友推介定係無下次。

公爵府

原帖由 cherryblossoms 於 12-11-04 發表
唔好介意,蛋糕/甜品,最緊要好食較重要,如果唔好食,個名幾特出都無意思 ...

我諗賣相先吸引我去幫襯,然後味道令我決定會唔會返轉頭幫襯同向朋友推介定係無下次。

公爵府

首頁

尾頁

跳至