自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 陪月勳章

用光波爐整既京燒馬友...

我個光波爐已經冇用成年有多... 今晚心血來朝, 決定整京燒馬友...好好味...

有相睇...

http://www.flickr.com/photos/21701811@N02/?saved=1

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 陪月勳章

冇食譜呀.. 因為我媽咪以前成日整...

你要既野就喺: 日本麵豉(買淺色) & 魚... 可以用馬友, 銀雪魚 或膠魚...

1) 將D魚洗乾淨, 抹乾後用日本麵豉醃左2邊...約2個鐘.
2) 於高架上舖上錫紙並將光波爐調至150度...
3) 將日本麵豉洗去... 再抹趕乾條魚.
4) 放入魚... 每邊先焗3-5分鐘...(視付魚既厚度)
5) 最後, 將光波爐調至最強.... 等佢有D焦焦地既時候就可以反去第2面...燒到你想燶既程度就OK...

食既時候加沙律醬喺最好味....
因為我買既喺低鹽麵豉, 所以要落好多... 如果唔喺會唔夠味... 第一次整最好唔好落太多.. 因為鹹得滯冇得返轉頭...

聽晚整燒雞翼...

原帖由 kayingivy 於 09-1-12 22:53 發表

好正喎,有冇食譜提供呀

男爵府

I brought mine from CitySuxer...

原帖由 葦斌媽咪 於 09-1-12 23:54 發表
‧各位﹔請問整燒肉用的豬插係邊到有得買呢?謝謝!

男爵府

Actually you can use pan-fry.. but will be quite oily..

原帖由 catnapper 於 09-1-12 23:45 發表
嘩! 我好like食銀雪魚o家.
雖然我無光波爐, 不過都希望買o左既朋友多d分享食譜同相片, 最好有心得啦, 咁就造福人群.

*你地搵人整返個光波資料庫啦, 一有人post d 料即刻抄晒佢, 方便第時搵返.

...

男爵府

Can't remember lar, but quite expensive.. I brought it last year at IFC.. I think it is around $80...

原帖由 Jojomama 於 09-1-13 09:38 發表

CitySuxer都有得賣?!?!?!請問幾錢呀?

男爵府

Or you can use George Foreman Lean Meat Grill machine... not too bad either.. I like to make chicken wings with that Grill... cos you can see the extra fat dripping down from it...

原帖由 catnapper 於 09-1-13 09:40 發表
係啦, 用煎pan好多油, 我上次整用oven

男爵府

yeh I have too much of this kind of cooking machine at home...no place to store a new toy either...

I used to have a princess deep frier.. I end up gave it to my friend... and a kenwood breadmaker.. never use... cos i have lost the instruction book..

男爵府

hahaha...

原帖由 catnapper 於 09-1-13 12:27 發表
唉...唔好再睇, 去食lunch先, 呢d全部係幻覺, 我應該一時被蒙蔽, 我其實唔想買的:;pppp:

男爵府

yes ar yes ar.. come and join us lar!!

原帖由 catnapper 於 09-1-13 12:25 發表
c喇, 我好似開始有少少想買光波爐mouth:mouth:" />

因為我勁like著餅, 薯條, 爆谷, 老公like腰果花生, 阿仔都咩脆口野都like

男爵府

haha.. Good things need to share mar...

原帖由 catnapper 於 09-1-13 14:37 發表
嘩! 你地使唔使咁齊心呀mouth:mouth:" />
(全部都係魔鬼 )

男爵府

hahaha...

原帖由 Jojomama 於 09-1-13 15:28 發表
嘩!自由報料嗰邊好多人問,我覆PM都覆唔切。德國寶今次發勒

男爵府

啱啱食完飯... 今晚整泰式雞翼... 等呀女瞓左之後先upload D 相...

話時話.. 原來我屋企都唔少野...
光波爐...07年買-第一代 CKY18F (果時已經送成套刀+廚寶)
豆漿機...04年買
麵包機...02年.. 唔洗錢...公司D貨版, 不過未用過
George Foreman Lean Meat Grill...00年買... 都喺哋一代....

男爵府

me 2...

原帖由 Jojomama 於 09-1-14 12:25 發表

又無喎

男爵府

haha agree... so lunch time is the best time to review all..

原帖由 wing_so 於 09-1-14 13:46 發表
哇...一朝就甘多版....有排睇

男爵府

haha busy nite for you then... enjoy!

原帖由 Jojomama 於 09-1-14 14:15 發表
WOW! WOW! WOW!
啱啱買完餸, 今晚會整光沙大餐:腰果,麥當當薯條,星星薯餅,豬項肉,豬肉乾,釀豆卜,爆谷.....
唔知整唔整得切,哈哈哈

男爵府

Yes... sudden death... haha 無哂 D 公仔 too

男爵府

琴晚諗住等呀女瞓左之後Upload 返雞翼D相上黎. 點知等等下,等到自己都瞓埋... 所以宜家先upload 到...

有相睇

http://www.flickr.com/photos/21701811@N02/sets/72157612505202103/

今晚整光波煲仔飯...

男爵府

我都喺亂黎架渣...冇食譜...

12隻雞翼用左:

1個青檸
2條子天椒
魚露

醃佢2個鐘左右...記得先熱左個爐先...

不過我就覺得唔夠酸同辣... 我老公話夠味....

原帖由 winwin323 於 09-1-14 18:48 發表

哎呀~我可能睇漏左,
請問光波泰式酸辣雞翼, 用咩野"yip"雞翼??
請指教~

男爵府

唔好客氣... 試左記得話我知好唔好食喎...

原帖由 winwin323 於 09-1-14 19:33 發表

ok~等我聽日試下先,

會記住, 唔該晒~

我已經買左多春魚試機~

男爵府

題外話.... 想問你哋整包包用既奶粉响邊度可以買呀? 定喺求奇買一隻都得呀? 因為新手...所以唔知...

Thanks!

首頁

尾頁

跳至