時政擂台

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Kittymummy 發表於 19-6-18 00:04
要知唔會完全唔知,因為大陸係上到BK 的,同其他某d香港網站,只係佢地唔會點討論。正如上次佔中咁,我一 ...

其實有幾多遊客係去中環金鐘購物?個阿媽驚個仔學埋香港人要集會要言論自由,唔俾個仔知天下事,唔俾個仔出街,封閉消息,你唔覺得佢地醜,反而覺得自己醜?乜佔中真係佔領左啲遊客購物區咩?佢地最多行置地定太古呀?真係你唔講冇乜香港人知,起碼我差不多日日經過都唔知

男爵府

難離難捨 發表於 19-6-18 00:10
就算冇,都差過之前好多
經濟差左唔好話零售。
連其他行業都cut人

經濟差,屋邨商場都好多吉鋪,依家變多左夾公仔鋪,冇吉鋪既佢地點租到咁多?銀行都炒人啦,根本各行各業都差,係啲人賴佔中賴示威啫,唔見佢地賴貿易戰同貨幣貶值?因為佢地唔識麻。

男爵府

wai4919 發表於 19-6-18 06:28
點解成日話人封鎖消息
要封鎖唔比人來先
有出出入入怎封鎖

如果係咁講,零售業差更加唔關佔中事啦,大陸遊客主要去金鐘同中環購物架咩?坐高鐵都到紅磡尖東,坐過境巴士大把落車點,坐火車到羅湖上水。
講到大陸冇封鎖消息,佢地了解到但又唔係感受深,又唔係有關佢地遊覽購物區,咁示威點主要影響主攻遊客既零售業?

男爵府

wai4919 發表於 19-6-18 06:41
之前有 騷擾大陸客,趕佢地走,上網又成日話人。人地來消費,不是來受氣
人地一講 普通話,就 起 ...

趕係趕水貨客啫,果啲真係遊客?有冇過夜住酒店?有冇去山頂,theme park,維港觀光呀?真正遊客都唔會隨時隨地一篋二篋啦,因為佢地有酒店,你去外遊酒店check in完都全天候個篋跟身? 大家同種人,你唔帶住個篋,其他人真係有讀心術知你係遊客特登趕你走呀?帶住個篋就叫遊客,咁呢個世界冇人叫水貨客啦。
再者,咩叫遊客,講到明"遊", 你真心認為佢地係"遊"客,相信大家冇野好講啦,真係唔知佢地"遊覽"香港邊忽,可能主要遊藥房萬寧囉。

男爵府

Kittymummy 發表於 19-6-18 08:21
唔佔你屋企,返工果帶。咪影響唔到你囉,花生友

花生友都好過賴地碩
硬啦

首頁

尾頁

跳至