懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

林XX醫生好流..以前我大女搵佢照結構..咩都話無事.點知出來多左隻腳指.個心又有事.好在出世遇到個好兒科醫生跟住先救得返個女.所以唔好去呢間做檢查呀.
我之後拎埋張結構碟同佢份報告去比佢睇.佢話果陣無寫唔代表無事WOR. 仲話我唔係搵佢檢查開, 所以唔關佢事....

大宅

回覆 bbc8690 的帖子

其實絨毛結果一係得一係唔得, 點會係50%
係咪佢遲左拎去化驗所以唔準呀
建議你都係去威院抽多次啦.
同埋將佢份REPORT. 拎去醫務委員會投訴!

大宅

回覆 bbc8690 的帖子

時 機 10- 14 周

目 的 診斷唐氏綜合症和其他染色體異常 細針抽吸胎盤絨毛

準確性 100%準確診斷唐氏綜合症 也能檢測性染色體和其他染色體異常

報告時間 大約1-2 天后能診斷唐氏綜合症和性染色體異常

可能的併發症 1%病例可發生流產

佢過左成個月先同你講份報告, 好明顯係醫療判症失誤架啦!
同埋真係無50%架WOR

大宅

回覆 cuhkrain 的帖子

yes, 就是他

大宅

回覆 芝芝吉 的帖子

我以前都係比呢度D 打手話佢好先搵佢. 點知... 咩都唔識.
我之後睇過劉子健同埋孫鍚雄醫生.兩個照結構都好好! 份報告唔明可以打幾次比佢問都得, 最重要係. 再去多次診所同佢傾左成個鐘都唔再收我診金,同埋仲叫我搵邊間政府醫院可以FOLLOW UP! 同埋佢又會主動同你解釋!唔使你擔心, 唔明解到你明!

大宅

回覆 Kyle 的帖子

人地既問題係個醫生宜家PASS左個波比返威院, 連報告都費時解釋呀! 有邊個醫生份報告有問題 , 唔叫個PATIENT 返來傾架, 叫人去返公立, 不負責任!

你咁幫佢,你係咪打手黎架..
我可以比返我幾年前係佢度照結構既碟出黎做証,佢以前真係照錯左. 事後話自己無照錯, 話當時個位睇唔到! 你明唔明,佢既問題係,不負責任! 唔係佢度生.就HEA 照...

大宅

回覆:Kyle 的帖子

個病人唔明白份報告,醫生去解釋是基本責任。有乜理由叫佢自己睇先? 通常報告有問題都叫人去見面講架啦, 點會電話講兩句就算架? 我先前睇過孫醫生同劉醫生都係叫我去診所傾, 唔會電話講架!

大宅

問題係醫生解釋報告是醫生基本責任!你未試過有事,你梗係講得口響架。 宜家樓主比呢位醫生攪到心煩,你唔幫忙都算,仲要話樓主問題。 有邊個父母想知道bb有事架,人地上來問野,唔係比你d旁觀者批評架

大宅

係咪你唔明? 呢次唔係咩主診問題? 呢次係樓主係公立檢完, 覺得有問題,然後出去搵私家醫生作進一步檢查,尋找多一個獨立意見。 如果是公立 refer返去公立既抽絨毛dept入面既醫生, 就梗係搵返公立既主診醫生睇報告。 呢次係講緊自費出去搵私家醫生做既檢查。 唔係搵化驗所醫生做wor

大宅

回覆 Kyle 的帖子

檢查唔包聽報告....? 你都打橫黎講...
你有無去過BODY CHECK, 都係檢查
但人地有埋醫生講報告架WOR...
假設BODY CHECK份報告有問題, 個醫生仲會寫紙你REFER 去邊D 醫院排期.
呢D係小學生都識既常識題

大宅

回覆:audrey_tse 的帖子

說得對!

大宅

樓主,我完全明白你架. 因為我第2胎都試過好似你咁既心情, 雖然DNA 同羊水測試都無問題,只係結構上有問題,我當時都照生,(果次我無睇林醫生, 睇左劉醫生), 點解我會覺得佢好呢,因為當佢話我知有問題既時候, 講左好多生完出黎會點樣同埋幫我寫埋信,REFER去瑪麗,係果邊有好好既團隊幫我跟進到生, 當初劉醫生都同我講左生出黎預左好多手尾跟, 不過當其時真係唔捨得, 唯有博一博啦啦! 原來好多野都係天註定, 出世左之後.未出過院, 之後就上左天國, 我同先生都好多謝劉醫生,因為佢唔係我主診醫生,我只係搵佢做結構,但佢都不時打比我問情況! 仲幫我搵埋遺傳科, 話如果有需要可以幫我安排將我地DNA拎去外國驗, 睇下下一胎仲有無問題! 所以點解我可以同其他咁BUY 林醫生既人係度爭論, 因為2個都係我比錢只睇照結構,(價錢都係差唔多, 大家都是中環數一數2既醫生) 但兩者係解釋方面真係好大分別, 至於其他人,我相信如果佢地有好似我咁既經驗,佢地先會明白,當你知道BB有問題既時候, 最重要既係醫生點樣分析比你知. 令你有正確既選擇! 同埋, 樓主, 只要你既決定係為BB好既, 我相信, BB唔會怪你! 同埋,如果你有幫你檢查呢份報告既醫生REFER LETTER, 係會快D能夠係公立見醫生同再做FOLLOW UP CHECK既!假設你真係想生出來, 公立醫院都會有好好既團隊幫你, 所以希望你能夠盡快排到個期去威院! 如果你想知多D相關資料, 你可以PM我! 我費時再係度同班人爭論了

大宅

引用:Bb係第三果個+

原帖由 bbc8690 於 15-01-04 發表
Bb係第三果個
樓主, 我相信威院會叫你太太抽埋羊水驗DNA,看看有無其他問題。 請問你太太現在幾多周? 如果接近24周,佢會比個特快報告比你, 通常幾日內就知。 有可能要加$的。 假如羊水報告是100%沒事, 先前絨毛報告有可能是出錯的,所以應該可以不理! 願主祝福你們! 這時間,要好好安撫太太的心情!

大宅

yyvoonne 發表於 15-1-8 10:56
真係要夾過, 我好好彩搵孫醫生, 佢又細心又溫柔, 咩問題都會好詳細咁解譯俾我聽, 祝樓主好運啦, 如果有可 ...
可能有D人真係覺得林醫生好, 我睇過林醫生, 劉醫生, 同孫醫生, 3個比較我覺得劉醫生同孫醫生都好細心, 照結構會照半個鐘, 因為劉醫生接生好貴,所以我宜家係由孫醫生做我的主診醫生,每次覆診都好似照結構咁再幫你慢慢睇, 所以我覺得有時醫生既解釋會令人安心D.

大宅

bbc8690 發表於 15-1-7 21:28
依家18周,抽左羊水啦,28號知結果,唔該哂
樓主, 加油!加油!
如果羊水無問題,我覺得果1%係絕對值得博!
TOUCHWOOD如果真係生出來有問題, 醫生先會再叫遺傳科抽BB既血.去驗DNA, 如果DNA 真係有事會驗到, 如果無. 都唔會驗父母的DNA!

首頁

尾頁

跳至