婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

原文章由 飛車小流氓 於 08-7-9 20:09 發表
我係人地C6

老婆生左第1胎, 亦係我爸第1粒孫, 我爸提議老婆到我爸家坐月, 方便我爸我媽煮野比老婆補身.有一日, BB夜晚唔肯訓, 我地兩公婆搞到天光先可以訓, 我爸我媽都要番工的, 都晨早起身煮豬肉菜湯比我老婆做早 ...

我好同情你, 睇見你嘅情形, 諗起亞B出身果時, 真係身同感受.

我老婆都係第一胎, 係屋企坐月, 請咗日間陪月, 亞爸亞媽就陪月放假嘅時候接濟我地嘅飲食. 雖然係咁, 意見磨擦實有, 不過我就無你咁孝順, 因為我嗰時幾乎24小時當值, 面對老媽子ee哦哦, 反面都反咗幾次, 而家都未好翻. 不過老媽子見到個孫, 都唔得閒理我, 所以唔使咁擔心.

其實你可以開心見誠同你父母傾, 因為產婦情緒容易波動, 又容易胡思亂想, 休息得唔好仲衰多二錢重, 所以想返屋企坐月. 以小為大, 你老婆好即係個孫好, 放心佢地會體諒.

祝BB快高長大.

別墅

原文章由 飛車小流氓 於 08-7-10 12:23 發表
其實我都知好仔兩頭瞞道理,

老婆喊到隻眼腫哂, 鼻又紅, 一睇就知果隻, 我細佬唔識野係我爸媽面前問老婆做咩隻眼腫哂, 其實我爸媽一早知佢喊過, 不過只係唔出聲... 我同我媽講話要搬時, 都有提過下外母會過黎整野食, ...

雖然我明白初為人父你都好辛苦, 但你嗰句"費事我爸媽浪費心力勞力, 將來周身痛唔係我唔係我爸媽, 由得老婆自已將來慢慢受。"實在太差.

唔錫個老婆就唔好娶佢, 娶咗佢唔鍚佢就放生佢; 佢仔都同你生埋, 你講d咁嘅說話實在太過份, 你激動我明白, 你一時意氣我都可以理解, 但如果你真係咁諗, 你根本無資格做人丈夫, 做人爸爸.

我鄙視你.:;pppp:

別墅

你唔體諒佢為你生BB而不受控吔令自己嘅情緒同身型搞成咁,反而要一個情緒不能自控嘅人去體諒返你同你屋企人,你覺唔覺得你自己好過份呢?

首頁

尾頁

跳至