跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 畀面勳章

我囡囡 5 月 25 號
生活在花旗國一年有 300 天陽光普照的城巿裡

珍珠宮

carmen1102008,

我個女今日 4 個月大啦, 時間過得真係好快, 咁就做左媽媽 4 個月.

我唔係住喺香港架, 不過年尾會返嚟香港渡假, 呢排睇 news 話大陸 d 奶粉有毒, 搞到我都唔知點, 我個女係半人奶, 諗住 5 個月大前會同佢戒人奶, 但個女食開嗰隻奶粉聽我個妹講話喺香港比較冷門唔係間間藥房都有得賣, 兼宜家風頭火勢都唔肯定係咪安全, 煩緊駛唔駛帶奶粉返嚟, 如果要就煩咯, 我有諗過一係就捱埋個假期返嚟先同個女戒奶, 咁就唔駛帶咁多奶粉, 但喺香港日日都會去街, 去到邊都要帶埋個女去迫車又唔方便, 好煩呀搞到我都唔知點好

珍珠宮

原文章由 carmen1102008 於 08-10-4 14:54 發表
usbaby

咁你有無叫定香港既親友幫你睇下香港有無你阿B食開個隻奶粉呀? 有就買定先, 如果無你就要考慮遲下先同阿B戒人奶啦.

我叫左我個妹做 research 啦, 同一牌子同一種類喺呢度係 for 0-12 months, 但喺香港只係去到 6 months, 之後要轉另一種, 但轉邊種佢又唔知我更加唔知, 真係唔知點好.

我個女打完針後又係個身興興地, 但打針前一個星期出疹個身又係少少興, 醫生又話出疹打針冇問題, 但到宜家都仲興所以唔知同 d 針有冇關係, 不過有幫佢探熱又冇發燒所以冇俾藥 bb 食, 但就要成日觀察佢有冇唔妥.

珍珠宮

isabella_mami,

多謝你話我知原來過左 6 個月大都可以繼續食一路食開既奶粉, 我都知道 6 個月開始可以食固體食物, 但以為主要營養仲係靠晒奶粉.

我由個女兩個半月大開始就唔夠奶要最夜餐補奶粉, 到岩岩 4 個月大時開始補兩餐奶粉, 其實我都想個女繼續食人奶, 每次埋身餵完見到佢望住我又笑又講野 (好似話我知媽咪奶奶好好味呀) 個滿足樣我真係好開心架, 餵奶樽係唔會咁架, 就係呢一點動力令我堅持餵人奶到宜家, 不過因為返嚟香港期間仲要去其他國家行開行埋幾日唔可以帶埋個女出街所以先想停, 我知用呢個 point 嚟做戒奶既藉口係有點牽強, 但如果唔係咁我唔知可以點.

珍珠宮

isabella_mami,

我到宜家都仲未嚟 M, 唔知幾時先嚟, 係呢, 有 D 人話產後第一次會嚟得比有左 BB 前多, 你有冇咁既情況呀?

越泵越少我就真係唔知因我多數埋身餵一日只泵一次, 埋身真係清到乾乾淨淨個胸係完全林晒, 泵就點泵都唔會完全林晒嗰種, 不過唔駛擔心, M 走左又會多番架啦, 加油.

首頁

尾頁

跳至