親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

ilj 發表於 13-8-15 18:23
甘平

你唔係睇日本 agent 網 ?

珍珠宮

民宿係比較貴的. 日本的酒店都係人頭計.

你去日本 agent 網睇吧, 好多選擇, 有平有貴.

唔好花錢坐 jr 啦, 在札幌直接租車吧! 玩上去旭川, 再落富良野, 之後返札幌.

你有 8 天, 可以考慮玩埋登別, 或者層雲峽都係順路的溫泉區.

buget 唔多可以唔行高速, 花多 d 時間 o者.

珍珠宮

ilj 發表於 13-8-16 15:21
岩岩睇了地圖,札幌-旭川-富良野-雲層-札幌, 比較順路,仲想話去登別,原來一頭一尾,楂咁耐車亞司機斬死我都似或者回程唔係札幌走會好啲,再研究下先.....不過見到登別好似都有啲景點...無得去了, 第一次去,唔想司機楂咁耐,搞到成個旅行好累咁.佢習慣去hea既地方,楂車都係個半小時之內一程咋.

北海道地方大, 個半小時去好少地方. 有時行 HIGHWAY 都要 2個多小時.

另外 HIGHWAY 都幾貴的. plan 行程就係咁樣睇下地圖, 睇下景點, 再安排, 唔難丫.

珍珠宮

ilj 發表於 13-8-16 12:46
請問你是否富良野果邊比較多工房參觀或比小孩親手整野,採摘水果又會係邊度,等我可以安排邊個位置停留多一晚.

呢幾樣我都冇玩, 不太清楚.

珍珠宮

kinoko_guoguo 發表於 13-8-16 12:23
雖然暑假旺季去比較貴,但靓花景、綠田園,仲有餵動物及採摘水果,真係一處親子好地方~

...

是的, 但原來都可以搵到 D 平價野.

珍珠宮

ilj 發表於 13-8-16 18:45
如何知道high way的費用?今天睇左少少未搵到

http://www.driveplaza.com/dp/MapSearch

珍珠宮

kakamom1 發表於 13-8-17 12:19
$3xxx機票真係好平,你幾時book?同邊度book?

早半年, 官網.

珍珠宮

ilj 發表於 13-8-17 12:05
唉,我仲係度研究緊個行程點走會順路同平價,又加上諗到夏天浸溫泉會唔會好熱呢,特登去住一晚就好似...!!睇左啲行程原來JR點對點都真係幾貴,計落真係楂車平好多了.努力研究中,如果太貴相信家人唔會去了.

照我所見, 去過北海道的人, 只會懷念, 沒有投訴的.

北海道夏天溫泉不會熱, 因為晚間只有 20度, 都好舒服. 和大阪不同, 有年 10月我去大阪, 溫泉熱到出哂汗....

日本交通費貴, 迫你揸車的!

我通常做到全包每人 $1000 / 天, 唔計買野.

如你去地方唔多, 可能仲會平 D. 當然要花多 D 時間在交通上, 因為 highway 都幾貴的.

珍珠宮

ilj 發表於 13-8-17 17:35
我的小主人話只想冬天去有雪玩、夏天睇花冇野佢玩喎大鍋!

...

正常, 小朋友只顧住玩, 邊得閒睇花 ??

珍珠宮

ilj 發表於 13-8-17 15:02
謝謝你呀、第一次真係由零開始、又要顧及家人的預算、但又好想帶佢地去一次、我要比心機研究下、如果搬的次 ...

要滿足佢地的願望, 唔易呀. 努力

珍珠宮

1928mickey 發表於 13-8-17 23:07
我喜歡夏秋,層雲峽賞葉

我現在只是秋天沒有去過......

如果秋天, 我想去睇三文魚回游

珍珠宮

kakamom1 發表於 13-8-17 13:57
點解我揾唔到東方航空有機去札晃(Sapporo)?

邊度搵 ? 札幌是用新千歲機場 (CTS)

珍珠宮

係掛.....不嬲呢D 都係海鮮價.....

你幾時出發 ?

珍珠宮

kinoko_guoguo 發表於 13-8-19 06:23
我個3歲仔對賞花零興趣,當我兩公婆輪住映花時,佢就食雪糕或响bb車上瞓覺!

...

正常啊, 我諗 20歲都係 0 興趣. 我 bb 因為 2 歲, 去邊都好開心, 四處走四處跳.

不過, 小朋友就是要跟住父母的啦.

珍珠宮

ilj 發表於 13-8-19 08:55
出年七月也$1900+稅、可能你選的日子已沒有
Q class了

q class 好像是最平的. 上次我 n class $3500. 但 n class 可儲 50% JAL mileage.......

Q cannot.

珍珠宮

ilj 發表於 13-8-19 10:09
我儲開mileage plus所以無咩關係

mp 都係我主力. 2萬去北海道平絕業界.

但有 jal 冇理由唔儲, 照食先.

珍珠宮

kakamom1 發表於 13-8-19 13:15
已睇過整個月都唔會有咁平!

其實都正常 o既, 旺季點會有平機票 ? 可遇不可求.

見到就好快 book 啦.

珍珠宮

早餐在 hapo 餐廳吃, 都幾美味 o架, 又有果汁飲

之後再浸多次溫泉, 10點多 check out, 去看道東三湖了.

阿寒湖邊

第一站, 美幌峠

全景

靚到好似名相片咁

上來的山路

湖景的另一面

途經屈斜路湖

但我挖不到水井......
\

跟著到川湯, 吃個午餐

去了這小店, 以前來過一次, 再翻吃, 有感情. 因為 menu 全是日文, 我只識手指指, 寫字去點菜. 雞 = 鳥 tori , 牛, 豚, udon, ramen, 咁上下, 哈哈.....

硫磺山, 火山真勁, d 水仲滾 o架, bo bo 聲咁.

最後一個湖, 摩周湖, 上到山, 非常大霧, 本著來到一看, 非常神奇!!! 由大霧到小霧, 小霧到大霧, 短時間內, 來來回回十多次.

全景

蜘蛛

晚上 8pm 到達知床, 就在入口不遠處的居酒屋, 吃一頓晚飯, 都幾好味, 價錢又 ok. https://www.google.com/maps/prev ... 99!4f13.1&fid=5

晚上的知床

居酒屋晚餐

居酒屋晚餐

珍珠宮

住知床, 山上的旅館, 地方大, 有獨立洗手間, 真的不錯!

知床五湖, 間唔中, 會有野生熊在這裡出沒. 當然我們走高架路, 有電網, 是不會遇到熊的.

現在是熊出沒時期

觀光中心介紹五湖

停車場, 後面就是知床連山

高架路的入口

高架路

出面就係海邊

一湖

知床連山

海邊景

到達五湖的一湖, 高架路只能到這裡

一湖全景

之後到知床自然中心, 呢度介紹知床有乜野玩, 有乜動物

跟住去乙女瀑布, 諗住睇鹿......但係......冬天無處不在的鹿, 在夏天.....一隻都冇!!!!

20/7 居然有人見到熊......小心呀......

路途中

到達原野, 冬天一條草都冇

珍珠宮

參觀知床之後, 就出發往網走. 旅遊書介紹的網走, 主要集中在網走駅一帶, 其實網走還有一個比較旺的市區. https://www.google.com/maps?q=43.997646,144.286813&ll=44.004175,144.277439&spn=0.046735,0.077162&num=1&t=m&z=14 在這裡有很多大型商店的.

時間還早, check in 後到網走監獄看一下, 由於我在冬天已參觀, 所以沒有入內. 這個景點是值得參觀的, 最深刻是一個 3d 的電影院, 介紹它的歷史, 都幾感人的.

網走監獄門口

境橋

食堂, 冇乜人去食皇家飯吧 ??

下一個景點是流冰館, 同樣是花費幾百yen, 可以一看的.

免費景點有觀景台, 可以望到網走, 知床, 能取湖, 風景不錯的.

能取湖

可以看到知床連山

日本人是多麼愛護環境

網走酒店 ホテル サンアバシリ, 就在火車站旁, 最好是洗衣免費, 正!

房間可以看到 jr 火車

停車場看見豐田 aqua

日本和牛平香港很多!!!

首頁

尾頁

跳至