自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

去橫崗,只40分鐘地鐵(13個站)
但舖多集中.可慢慢行.慢慢選

PS橫崗是中國最大眼鏡批發中心.出貨去歐洲為主

男爵府

hinhin_ma 發表於 23-6-21 15:39
就是太多, 有選擇困難症... 有無配過d店分享一下....

我5月剛配完

¥1050已經是蔡司1.6 漸進/散光/近視鏡+钛金屬架,要防藍光就加多¥30

不開名店鋪了.唔想比人當我是「賣广告」

男爵府

欣媽媽 發表於 23-6-21 19:19
戴落覺得點?
如果日後覺得戴到疼或眼鏡有事要整, 一般香港普通眼鏡鋪整唔整嘅呢
...

其實香港眼鏡舖大部份都會幫人微調.我帶40年眼鏡,從來冇舖頭唔幫我整.

男爵府

sochui 發表於 23-6-21 19:32
怎證明是真蔡司鏡片?

這個問題在我上去橫崗做過少少資料搜集

蔡司在微信有官方網号(蔡司睛選)
當取眼睛時,鏡片有蔡司的水印在鏡片上.而每片鏡片也有封套.封套上有QR code.在微信上一掃,,便可見到出廠鏡片的所有資料(如厚度,度數)自己跟官網註冊,仲有一年保養.如果咁都做假.咁真係無話可說了

男爵府

bobomia 發表於 23-10-20 23:12
請問你知唔知 橫崗眼鏡城 和,東門眼鏡城,如果同一個spec嘅眼鏡,價錢其實有無分別呢?
...

我三年前東門配漸進鏡(國産)+意大利牌子鏡架
¥1000
今年去橫崗配漸進鏡蔡司1.6+鈦金屬鏡架
¥1068

如果你有時間.我推介去橫崗.東門需然店舖多,但比起橫崗差太遠.去過都知道,橫崗似日本outlet 咁行極都仲有店舖.
我也是大半年前,東門配的眼鏡出問題(脫costing ),上Facebook群組有人教路才去橫崗配眼鏡
上Google check 才知道橫崗原來主要是「出口歐洲」的眼鏡城.

PS蔡司香港好貴,我漸進鏡1.6就¥8xx,就算架變色/防藍光也只+1百幾拾(我冇加)

男爵府

回覆 bobomia 的帖子

我當時有登記蔡司官方微博見佢寫産品名稱....
蔡司1.6睐光D(標準通道)漸進樹脂鏡片
鉆立方鉑金膜

價錢係公價三折

男爵府

原來上星期星島頭條有介紹〈橫崗配眼鏡〉
我在文中其中一店配漸進鏡
我相信一隻國際品牌交出一個代理權比店舖,國際品牌會擔心其質素多過我去擔心

https://www.stheadline.com/trave ... 2%E5%8F%96%E8%B2%A8

男爵府

回覆 restahaus 的帖子

不經不覺用半年多.我好粗用.鏡片冇出現花紋.0k喎.¥1000多抵玩.蔡司個mark仍在鏡片上

restahaus    發表於 24-2-27 00:02

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊