婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

之前佢地兩老生日,一定會準備禮物(~$1000)同埋寄錢(~$1000)。

年年禮物都係我買同寄,因為老公佢根本唔會做呢D瑣事,佢覺得俾錢就夠啦。

雖然已經默默寄咗十年生日禮物,但係呢十年以來,一句"多謝"都我無聽到。禮物合佢地意時,只會同老公講"多謝",當我透明;而禮物唔合意時,就會話我"點解亂咁買""呢D唔好""剩識亂使錢"。

已經開始心淡,又加上老爺上次發脾氣叫BB"不如去死",所以今年老爺生日只會寄錢,而且唔會再打電話去祝賀佢.....

大宅

原文章由 hunghung215 於 08-4-11 14:09 發表
發脾氣叫BB"不如去死 ?????????

我無睇錯 丫馬????? 衰成咁 ..........

無睇錯......老爺覺得老公有咗囡囡,就唔理佢地,發晒難渣;
因為之前中秋聖誕過年端午生日父親節我都有送禮,但今年碰巧要生BB同兼坐月,無辦法出街,當然就無辦法shopping同寄中秋節禮物,老公又懶鬼,就求其寄錢就算,點知老爺就大發脾氣,話我地唔孝順,仲要燒埋個女度

大宅

原文章由 樂俊藍媽咪 於 08-4-12 00:51 發表
佢話米織左佢囉到佢生日果日送比佢,佢望都唔望下就(黎)手掟落地下

同我情況差唔多,佢地收到唔鍾意嘅野,就馬上黑臉.....試過買衫俾奶奶,已經唔係cheap野,係名牌,但著都未著就話肉酸,一定要老公同佢再去換,結果$1500衫一換成套變成$3000

大宅

原文章由 樂俊藍媽咪 於 08-4-12 17:26 發表
我覺得 錢 唔係問題,係份心意,買果d冷值得幾錢,最多米$500,而係要用心去織,起碼織你1頭半個月,你去冷舖叫人幫你織1件都收你最少450手工(唔計買冷)果份心意你比多多錢都買唔到架. ...

其實之前我都試過織頸巾送俾奶奶,個時未結婚,仲好傻咁以為我當奶奶係半個媽咪,佢就會當番我係半女,俾心機織完之後,結果佢嫌D冷顏色好土(我用棗紅搭少少銀綫),條頸巾一次都無用過.....

後來先摸索到,原來佢地只會鍾意收貴嘢,試過買惠康嘅湯包(清補涼),佢地死都唔飲,一定要去藥材鋪買成70蚊包至肯收貨。

首頁

尾頁

跳至