婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

我就快結婚喇,姑仔同佢老公遠道而黎(從外國,第三世界國家)我地婚禮,佢地想去大陸同埋澳門旅行,原本佢地話去北京或者華東,後來覺得三千蚊太貴,甘c6就叫我去搵廣東省三日果d團啦(補充:c6外國發達國家過黎),我就經常都為左搵唔同既旅行團好頻樸,跟住去澳門喇,我想住威尼斯人,我同c6都覺得好抵,二千蚊兩個人,點知姑仔話太貴,佢只想去最平果d,c6就話為左我開心,佢會貼埋錢俾姑仔同佢老公去旅行,我就覺得幫個妹係無問題,但個妹都嫁左人,貼錢呢d野係咪應該係佢老公既責任呢?

其實我好明白姑仔有心,成萬幾蚊機票都飛過黎我地個婚禮,對佢地黎講係好大數目,因為佢地只係每人搵五千蚊港幣左右,我都預左c6同佢地出去食飯都會俾晒錢,我已經俾左佢地黎香港影結婚相既錢(佢地想去羅浮宮),又俾埋佢地兩個租衫錢,我覺得長貧難顧呀,c6阿媽都會黎香港,甘我c6都預左完全負責佢媽既所有支出(我唔介意),我宜家只係覺得點解佢妹既洗費唔係佢老公出囉?結左婚都一家一主啦!

我已經好將就佢地,我可以唔去貴既地方,但係我地同佢地個價值觀相差太遠,甘點去旅行呀?

大宅

如果只係去澳門一次半次就無所謂,佢地黎成三個禮拜,長貧難顧就係呢個意思!我除左要日日陪佢地周圍去,又要驚佢地唔鍾意我去既地方,唔好計廣東三日,澳門兩日啦~仲有在香港所有洗費,我c6因為佢地出左機票錢,所以想盡量補貼佢地,我同c6都唔係好多時間在hk咋,佢地走左之後,我同c6得番十日左右就會離開hk,睇黎我都無咩時間可以同c6真係去享受下!

大家都知結婚要洗好多錢架啦~宜家擺完酒仲要補貼人地三個禮拜!我真係覺得應該係妹夫負責囉!我已經俾埋錢佢地去影相,又要租埋衫,仲要買埋花球俾佢影!本來諗住去威尼斯人,貪佢宜家抵,如果要補貼,咪成三千銀?仲要加埋佢媽來回船票,三千六去威尼斯人?!都仲未計食飯喎!甘我寧願唔去威尼斯人喇!我結完婚都無得好好同c6去嘆下...

好多時都唔係sponsor甘簡單,例如食飯甘,三個禮拜喎,三十餐都有掛?一係就aa,一係就俾晒姐...真係諗唔到結完婚仲有呢筆錢要洗...

大宅

甘老實講,如果係我自己個妹,我一樣會甘做,不過我心態上好難當佢係自己親妹!
我宜家想同c6去遠d都唔得,要就晒佢地!食飯又唔可以去靚d既餐廳,我一諗起結完婚要應酬同埋去平團,樣樣野都要平,我就邊度都唔想去,想佢地四個自己去,c6又話甘娶我黎做乜?結完婚都唔係開開心心既,本來我知佢地俾面黎我地婚禮,我都好高興,點知原來有甘多意外洗費姐,c6知我唔鍾意,又想兩頭瞞,話我鍾意去邊就邊,唔好理幾多錢,後來我迫佢講,佢先話佢預左補貼,我即刻邊度都唔想去,佢地鍾意去邊都唔好預我喇!

甘樣去旅行有咩癮?!食又就住洗,住又就住洗,又要洗錢,又唔係開心錢黎既!講起就嬲喇!

完成左個大project,仲要補貼人地去飲飲食食,又要洗得唔開心,我就快心理唔平衡!我知c6有能力付出,我應該開心,但我真係認為佢地結左婚,都一家一主,間唔中飲飲食食我地俾晒,無問題,但三十餐加去旅行,真係我地既unexpected expenses囉,擺完酒仲有呢d洗費,點會唔肉赤?

大宅

好多謝大家安慰我!

我都無實則計會額外俾多幾多錢,我著重點係去左結完婚就要應酬,又要消費,又要去d我唔想去既地方,好唔開心甘姐!如果幾千蚊,我又唔會太唔開心!同埋我結婚樣樣都格下價,講下價都係為左慳果一百幾十,突然間又要貼出黎俾人,所以覺得好唔抵囉!我明白佢地有心黎,但唔好增加我地負擔呀嘛!都知我地結婚會洗好多錢架啦,姑仔仲同佢講,唔駛驚,收返黎d人情起碼可以cover到一半喎,佢真係太天真,太傻,佢唔知我地d人情係我媽收!c6又無出聲!

姑仔無講過自己無錢,我都唔敢問,我叫c6問佢其實budget去旅行幾多錢,佢又唔肯,c6都以為佢會覺得兩千蚊去威尼斯人抵,點知佢話澳門仲有好多酒店,唔一定要去威尼斯人,甘已經暗示左唔去甘貴啦,我當初滿懷歡喜同c6講去邊度玩,邊度食時,宜家真係沉晒囉....

我寧願佢老老實實話我聽佢心目中既budget,好過我成日以為有好野時又俾佢打沉!

妹夫係有責任照顧姑仔架嘛,無理由到宜家仲要由佢阿哥負責架!?當然,我一定唔會黑面,我只係對住c6唔開心,發下牢騷姐...

大宅

如果只係洗幾千蚊,我都唔介意!其實可能係因為剛結婚要洗好多錢,所以我先特別著緊,如果佢地係平時去c6果邊玩,我都唔介意c6全部俾晒!

我本來諗住新婚會開開心心同c6拍下拖,去下旅行,宜家變左家庭聚會,又要我安排行程,又唔可以去自己想去既地方!所以先勁唔開心姐...

多謝甘多位提醒,我都想做個大方既大嫂!唔想c6難做既..

大宅

多謝大家tum我,我無咩唔開心喇!c6話等佢地走左之後補償返俾我,同埋姑仔突然昨日同佢講,佢地諗過都係唔想太慳,因為今次去完旅行後,可能有成十幾年唔會再出國,佢同佢老公都想盡地一煲玩盡,同埋唔再去廣東三日,改去北京喎...

你地講得岩,姑仔唔係果d一心想痴既人,c6原來一早同佢講會幫佢俾錢,佢都話唔駛,我真係唔係睇錢睇得甘重既人,可能都係因為結婚好多野諗,我都係要學做一個好新抱同大嫂!

首頁

尾頁

跳至