自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

今日同我媽講起堂姐嫁左果個德國人(係佢以前老細),佢地宜家住德國,個個鄉下人以為佢嫁左有錢人,但佢同我講過佢地所有支出都要用Excel記數,每次返大陸之前都有整個budget,佢話德國人個個都係數口精,D數要清清楚楚喎!

佢老公叫過我幫佢在香港買隻手錶,拎埋返大陸俾佢,佢俾歐羅我,張紙仔寫埋兌換率,佢計到小數點後兩個位,岩岩好,仲多左幾豪子(我爸成日笑,話我突登去TST幫佢買,又要拎到黎大陸(隻錶都三千幾,我唔放行李的,驚唔見),車錢都蝕埋喎,其實我又唔係好介意佢計到甘盡,就算佢計整數,都唔多得幾多錢啦,不過我諗唔通德國人真係要計到甘盡?!

另外,堂姐第一年返去派利是,竟然人人都封5蚊人仔,包括我妹都係(我屋企同佢屋企好好熟的),我果時都帶左D十蚊利是諗住派俾D嗌唔出名既大陸人,但派唔出手,最後都係派廿蚊俾D唔識既人,5蚊係歐羅五毫子,點派得出手架?!

佢之前同我講德國人求婚戒指係無鑽石的,結婚果隻先有,但佢結婚果隻都無?唔通係佢老公自己作故仔,唔駛買鑽石?

我哥工作上會成日接觸歐洲人,佢都話德國人好孤寒,我只識呢個德國人,所以好奇想知係咪真係算死草??

大宅

eeb, 點解叫tight scottish?

bplus, 德國男人點cheap法呀?可唔可以講D黎聽下?

大宅

想問:如果結左婚, 女人無做野, 甘出去食飯點AA呀?

首頁

尾頁

跳至