自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

終於又放完假了,呢幾日好辛苦!C6好鍾意出街,對所有事物都好奇,但我係宅女,鍾意留在屋企hea, 每個禮拜六之前C6就要問我呢個weekend有乜節目,要我plan(因為佢黎左HK唔係好耐,唔識地方,所有地方對佢都好有新鮮感),我真係好大壓力,點都要唧D野出黎應酬佢,如果我話無,佢就話佢會一個人出街(我想佢在家陪我),又話一個人去睇戲,我覺得佢威脅緊我,即係話我唔講有咩地方去,佢就會留我一個在家。我宜家大肚,天氣又熱,出去真係好辛苦,就算行商場我都好快會累,佢好唔體諒我,有時我好憎佢呢樣野!

我覺得同佢愈來愈有距離,以前在美國時,佢一樣係會計劃晒一個禮拜既行程,我無所謂,跟佢上車就得,宜家要我諗,老實講,香港有幾多地方去呀?我又唔鍾意睇戲(唔鍾意坐定定兩粒鐘),佢又超鍾意,我鍾意唱K, 佢又唔識唱中文。終於前兩日同佢嘈左一餐,就係lunch時佢在家係甘問我想食乜,我叫佢諗,佢又叫番我,我都話無所謂架啦,之後又要問食完去邊,我真係好火囉!我寧願佢返工時,我一個人在家食無定時,自由自在!

為左放假去邊有咩計劃,我地已經吵左無數次,我都累了,之前佢仲成日叫我去旅行,唔去遠都去近,例如大陸,唔會諗下我大肚會累又要坐飛機,直到我嚇佢係咪想我在大陸中途生個BB等佢做大陸人先唔再講。佢好似有無窮的精力,我細佢十幾年對住佢都好辛苦,宜家希望生個BB出黎,等BB陪佢去D地方,唔好再煩我!!!(呻完舒服晒)

大宅

其實我上兩個禮拜已經email左佢, 講我感受, 佢有道歉同埋話自己自私, 甘呢兩個禮拜佢有改善, 就係無再一個人去睇戲!但仍然改唔到每個禮拜expect有節目!搵香港景點唔難呀,但係咪要我同佢去到甘遠呀!?

我地無車,因為住在港鐵上蓋,樓下港鐵車位少之又少,就算宜家入紙,排隊都要等七個月!同埋無人會保證七個月後有人唔租車位放出黎囉!我唔想甘快搬屋,因為住左一年咋,想住多陣先!

對住佢有時真係好辛苦,每個禮拜六日要搵節目去entertain佢,已經同佢買左好多DVD, 佢又話難得放假駛乜留在屋企睇碟!又話我個人好悶,我唔知佢想要幾多fun呢!?有幾次為呢D事嘈交嘈到我肚痛,搞到我好憎佢,唔為我都為下個BB呀!做老公既唔體諒不得止,仲要俾壓力我,每個禮拜好似老闆甘要我出weekend proposal, 答唔到就放我一個人在屋企,真係愈講愈嬲!

大宅

回覆 tlw 的帖子

以前我地在美國生活,遊山玩水都好開心,因為好多大自然,同埋天氣無甘熱,又有車,好舒服!但HK我已經熟晒,無晒衝勁想去explore, 加上天氣熱,人又多,真係唔想出街!我唔係結左婚先變臉囉!其實我同佢鍾意做既野完全唔同,只不過性格相近,想法一致。

可能我宜家大肚,佢仲要求我成日同佢出街令我好反感啦!佢話日日返工,難得放假,無理由留在屋企,我同佢相反,果時我日日返工,就係等放假留在屋企休息!佢又要扮民主,話唔阻我休息,佢會plan自己既節目,我一聽到又同佢開拖!

大宅

c6唔係鬼,係ABC, 唉,上星期我地行商場,我肚痛,發脾氣,佢都無tum我,仲話話比佢聽無用,佢又唔係醫生!我真係不吐不快,佢好演技,全世界都以為佢係絕世好老公,我屈埋好耐架啦,只可以網上呻,我為咗佢,上個月仲同佢出海釣墨魚!

國慶日佢仲話想睇解放軍步操,好在佢唔識撲飛咋!八月又話同我去美食展,我都就生得啦!我就嚟谷到爆了!

大宅

C6無朋友,最多都係放工同事叫佢去老蘭飲野,我屋企人就得我媽會陪佢睇戲,行會展,行所有地方,今年花市好彩有我屋企人同佢去,如果唔係又俾佢迫我去維園同人迫!佢唔會諗下甘多人會有碰撞架?我聽到佢話八月去美食展我就嬲,佢就話唔駛我去,我媽會同佢去喎!

宜家天氣熱,個人係燥D,加上大肚婆情緒又唔好,我都話佢,無野令我動胎氣,除左佢,真係無諗過令我肚痛既竟然會係老公囉!

同佢買埋甘多DVD都唔睇,仲有每晚開住個電腦download幾十套戲,整到個driver滿晒,電腦又慢,未見過佢睇一個video!好似有心癮甘,純粹儲戲!又唔見佢留在屋企睇佢呢D垃圾!

我係好鍾意游水,但我好易曬黑,所以呢十年我都只會黃昏先去泳池,無車渣去沙灘,回家車程會好遠,個頭又濕立立,好辛苦!C6唔識游水,所以佢從未想去沙灘玩!佢好鍾意曬太陽,佢仲白過白鬼!所以夏天我地多數黃昏先出街。

以前在美國佢都有一個人去睇戲,但次數無甘多,宜家一星期都會最少一次,係自從我爆左佢之後,佢無再去,因為我話為個BB好,點都要忍埋我呢幾個月,如果唔係,後果自負。

我唔係成日發佢脾氣,無幾個月先一次,積積埋埋先一次過,我覺得佢好唔生性,下次再生BB之前一定要同佢約法三章!

我地宜家唯一共同喜好係買BB野,我都唔知點解會嫁佢,以前D男友個個好就我,但最後我都無揀佢地,可能覺得佢地悶,但宜家呢個好激心!如果佢屋企人在HK, 我一定會打佢小報告,話佢個仔成日扯我出街,一係就留我在家,同我鬧交,搞到佢個孫訓得唔安樂,到時佢實俾人媽爆!

大宅

回覆 suilangmui 的帖子

甘你地點解唔返美國?
無錯,我在HK大,唔係所有地方都去過,但無興趣去!尤其係宜家甘熱,邊個唔想在家嘆冷氣上下網呀?我地出街都無咩錢要洗既,最多咪食飯,shopping無可能次次都有斬獲姐!佢上星期無啦啦又話想去深水步呀!痴架咩!又熱又多人!最憎深水步,成條街都係男人,仲要宜家實係發臭果D!我都係無同佢去!

大宅

老實講,我唔係懶呀!自從我無返工後,我就閒日清潔家居,吸塵拖地,以前就係逢星期日我同佢分工合作,宜家佢梗係太得閒啦!雖然佢有叫我唔好做,等佢星期日做,我都係錫佢,費事佢返完工仲要做家務姐,點知做就左佢甘得閒諗野去激我,真係好人難做!

宜家我得閒到將佢鍾意食既水果切好晒放雪櫃,佢夜晚一路睇電視一路食,一隻叉都唔駛佢洗,唔知係咪我服侍得佢太好,無用盡佢既精力,所以佢要搵地方去!

sunha  比返D嘢佢做啦, 就慣斯勢. 第日生咗你做得晒所有嘢?  發表於 11-6-8 10:17

大宅

回覆 OneTwoThree 的帖子

我阿媽都同C6好夾架,我爸又係宅男,唔睇戲,幾十年都無同我媽睇,宜家我媽有伴了!我相信BB出世後,佢會自己帶BB出去,掉低我在家!我唔係唔鍾意去旅行,只係宜家大肚唔去得,去得都行兩行就累!所以我咪話佢唔生性囉!我覺得全世界都可以唔就大肚婆,但作為老公係咪應該最就個老婆呀?我以前唔怕熱,宜家我好似身有個火球甘!

唔好講到我唔心足,不如話C6唔心足,我相信在美國唔會有個鬼婆對佢好似我甘對佢囉!佢未同過中國人拍拖,第一個就係我,佢梗係搵唔到過比我好先會娶我啦!想鬼婆服侍佢?俾錢都未必得啦!

佢除左鍾意出街,仲係超爛電視迷,食晚飯要仆返屋企睇電視!連宜家套花家姐都唔放過,我其實好憎人開電視,我要好靜環境,佢日開夜開我都無話過佢!

不過除非佢有第三者,否則我都唔會諗住離開佢,我只係呻下姐!唔呻我又會谷埋然後爆佢!

大宅

kay4884 發表於 11-6-8 13:21
睇晒全部留言......真係有啲無言

但係樓主,一味話你c佬唔生性,但你自己又有幾生性呢?行行吓街肚痛都發你老 ...
我大肚唔係大晒,所以我話全世界都可以唔就我,但要求個老公就自己都唔係過份呀!講真呀,我大住個肚去乜展物展,俾人撞親都唔抵可憐啦!佢都唔諗下既!
如果我C6唔係個個禮拜都要出街,間中一兩次,我唔會有異議架!我明白你話個老公日日做工,你想出都無得出,甘如果我係你,我都會想出下街,物以罕為貴嘛!
我有試過陪佢睇戲,佢好鍾意睇科幻戲,真係嘈到我頂唔順,精神虐待,愈嘈佢就愈鍾意!所以真係無辦法陪佢!

首頁

尾頁

跳至