自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Mooskha 發表於 24-3-17 05:22
我覺得悅悅變成咁,係Emma 一成造成。Emma 自己本身EQ低,當初離婚時,不斷傷害另一半,係悅悅眼中,佢哋係 ...

同意Emma EQ 低,Emma 並無包容Tim and 佢爸爸的衰野,亦有離婚及搞網暴,連戲中Emma 離婚後都親口講後悔當日堅持離婚的固執同好勝,被人刺激而發癲呢d係EQ 低,若Emma 有多點冷靜理性,應該好好地同老公表達同老爺同住唔到,相討送老爺去老人院,EQ高是受刺激都唔動怒
並唔係指Emma 唔慘,但成熟理性的人面對不如意事可以有更好的處理方法

男爵府

Mooskha 發表於 24-3-17 09:26
十分同意。Emma 同Davey 跳舞時,都話自己一時衝動,一時之氣,令悅悅係單親家庭長大。其實無論對方點錯都 ...

有好多人幾十歲都仲滿懷少女心,只接受無風無浪完美無瑕的婚姻,一有風浪只會不理後果堅持離婚(Emma 反思自己離婚後所形容的自己固執好勝)
回想我結婚時,有一位婚齡40年的長輩同我分享:你以後幾十年的婚姻,必然會出現風浪同難關,到時你一定要回想當日點解要同呢個人結婚,我自己的40年婚姻亦經過好多甜酸苦辣的往事,大家願意攜手同行,今日才有老來伴
好感謝呢位長輩當日分享真實的婚姻之道,白頭到老的婚姻從來不是一帆風順的白雪公主童話,而是EQ,相處與包容

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊