母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

男爵府

叻叻勳章 畀面勳章 睛靈勳章

仲放緊產假,同事今日話出咗email,容許員工每日1-2次去泵奶,仲可以借會議室用。你們部門有冇收到?如果係真就真係德政,仲可以帶頭等私人公司跟。

男爵府

引用:Quote:peachcreamy+發表於+13-9-19+00:34+

原帖由 Rubybear490 於 13-09-19 發表
我教書, 有時空堂要代課, 冇得泵奶只可以去廁所擠少少出來, 我都希望教育署有啲好指引. ...
係喇,冇正式指引,老闆比就人情唔比就道理,同事又唔知點諗以為你偷懶。之前有jm話同事唔鍾意佢用會議室。

男爵府

引用:我知有部門收到,但我部門未有,不過我上司

原帖由 ayenchan 於 13-09-19 發表
我知有部門收到,但我部門未有,不過我上司都比我每日泵2次,係一間類似儲物房泵,有枱、有櫈、有冷氣,我 ...
你有好上司,唔洗正式指引喇!我上司係會喺我大肚時企喺我個位等我去完厠所返來的人(大肚成日去,又行得慢)。所以同事見到個email即刻whatsapp我。

男爵府

引用:Quote:原帖由+peachcreamy+於+13-09-19+發

原帖由 HKPluto 於 13-09-19 發表
你邊個部門?
喺呢度我廢事講自己邊個部門,原來唔係個個部門有。咁你上司比唔比你返工時間去泵奶?

男爵府

引用:我部門無喎 +

原帖由 hoho1119 於 13-09-19 發表
我部門無喎
咁上司比唔比你返工時泵奶?

男爵府

引用:Lunch+time+同放工後泵。自己搵conference+

原帖由 hoho1119 於 13-09-19 發表
Lunch time 同放工後泵。自己搵conference room 泵。六個鐘一次,好適應度。
我原本找定公司附近的健康院,諗住lunch time去泵,而家可以考慮泵多一次。同埋唔怕麻煩上司催。大肚時佢連我去厠所都比壓力。

男爵府

引用:回覆+jay24k1982+的帖子係,每個部門一定會

原帖由 martin_man 於 13-09-19 發表
回覆 jay24k1982 的帖子

係,每個部門一定會有出過,因為係“甲級傳閱”,張通告係12年11月23日出既!要爭 ...
謝謝!原來去年年尾已有通告,我部門最近出的email是具體執行,如同事用房間可聯絡某某EO,

男爵府

引用:Quote:原帖由+martin_man+於+13-09-19+發表

原帖由 Pmother 於 13-09-19 發表
極力支持!希望不再需要在厠所秘密泵奶!
太好了,本來最壞打算用手泵喺厠所泵 因男上司勁唔considerate!

男爵府

引用:Quote:原帖由+peachcreamy+於+13-09-19+發

原帖由 jay24k1982 於 13-09-19 發表
我仲放緊產假,無收到消息!
放完假要即時同上司講

男爵府

引用:Quote:原帖由+martin_man+於+13-09-19+發表

原帖由 Potato001 於 13-09-19 發表
張通告係衛生署署長發的,應該只適用於該部門的員工。適用於全體公務員的通告應該是由公務員事務局發的。

...
我諗我部門都係按照DH張通告再出內部指引。其他部門就算未有,講起上來都難唔比,有得參考DH指引。當然有張紙好些,唔驚其他人眼紅,話我地吞pop。

男爵府

引用:真人真事,我朋友已通知上司咩鐘數泵奶,一

原帖由 LazyBear 於 13-09-20 發表
真人真事,我朋友已通知上司咩鐘數泵奶,一段時間後,有次工作上問題開會,上司話要搵佢人時唔見人,然後話 ...
我上司咪就係我去疴篤尿都周圍找我的人:;pppp:

男爵府

引用:我仲放緊假,不過我d老細都算considerate,

原帖由 bastet 於 13-09-20 發表
我仲放緊假,不過我d老細都算considerate,當然有工作做時(我要出街睇case),要自己adjust泵奶時間!我上胎都 ...
我上胎返灣仔,附近有衞生署啲教育中心,有房可借,有電有水有枱有椅應該全港所有政府合署都有這服務

男爵府

引用:我返工有更衣室,自己安排時間入去泵,我老

原帖由 ugoodar 於 13-09-20 發表
我返工有更衣室,自己安排時間入去泵,我老細唔問我去左邊的話,我就唔理佢。

...
咁都好呀〜

男爵府

引用:回覆+peachcreamy+的帖子請問那教育中心在

原帖由 lychee911 於 13-09-22 發表
回覆 peachcreamy 的帖子

請問那教育中心在那位置?
修頓中心

男爵府

引用:無,因為我老細係男人,而且我做掂啲野佢唔

原帖由 ugoodar 於 13-09-22 發表
無,因為我老細係男人,而且我做掂啲野佢唔會理我,另外再高級既細老係女人,佢見過我係更衣室喥泵,所以無 ...
我老細都係男人,但係一個怪男人!同佢講拎MA要去睇專科醫生,佢會問你咩科,答佢婦科,都仲諗到問題繼續問同佢講我懷孕37週唔企得耐(企2個鐘做接待),佢問我點解大肚唔企得耐。再對上的女人反而好正常。我懷孕期間冇拎額外病假,亦做晒要做的嘢。

男爵府

引用:Quote:原帖由+Potato001+於+13-09-19+發表

原帖由 felicia314 於 13-09-23 發表
http://www.fhs.gov.hk/tc_chi/breastfeeding/policy_detail.html

原來衞生署網頁都有寫,雖然係衞生署內 ...
放完產假返工了,睇返email ,係高永文8月時出memo比所有部門,建議給予員工支持餵母乳,包括1日2次泵奶break同提供合適地方和雪櫃,所以人人有份!

男爵府

引用:Quote:peachcreamy+發表於+13-10-22+23:47+

原帖由 leetungbb 於 13-10-23 發表
係!我都偷偷地泵,费時比人知我走左去泵奶!黎緊新工作環境冇地方泵!吾知點搞,個場地冇房!又吾想一返工 ...
多得高永文,我一返工就名正言順同上司提出take lactation break,admin仲比我book會議室。你會唔會同上司講?

男爵府

引用:個memo係8月幾多號出咖? +

原帖由 HKPluto 於 13-10-23 發表
個memo係8月幾多號出咖?
22/8出比各部門首長

男爵府

回覆:有冇公務員媽媽?

謝謝樓上姐妹share news! 你們想睇memo又不介意,不如PM我你們的lotus notes mail,我回公司forward比你們 大家一齊爭取奶媽應有權益!

男爵府

引用:唉...今日第一日返工,+問eo借房,+佢就話要

原帖由 bastet 於 13-10-23 發表
唉...今日第一日返工, 問eo借房, 佢就話要睇邊間房得, 又問我用幾耐, 我話最少兩年, 佢嚇到呆左...conf roo ...
Toilet冇得用電雙泵,慢好多,又驚有菌 我呢幾日每次用電泵泵15分鐘,執埋嘢都唔洗離位30分鐘。再同佢傾啦!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊