自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

如果真係拎綜援, 又吹到咁大咁誠實, 佢就真係勇社署應該做野

阿芳十多年前認識一名港男後來港生活,生下兩子,大仔現年十一歲、細仔七歲。老公有了第三者而分手,獨自領取綜援一萬三千多元「撐得好辛苦,只得一萬三千多元生活費,我完全冇經濟能力,瞓唔到、情緒低落,更患咗抑鬱症」。

大仔自細對高達充滿興趣,幼子也愛玩電視遊戲。四年前阿芳更獲分配公屋三人單位,領取綜援同時更免租。三母子現時每月獲發一萬三千多元綜援金,而她通常每月撥出三至五千多元給兩子買遊戲機及模型,阿芳更大怨屋企已經沒有空間給放遊戲機及模型,希望獲發更大的單位,最好是五人單位能夠足夠使用。

僅餘八千元怎度過日子?阿芳說,平時會到茶餐廳食午餐,晚飯多數到樓下酒樓食飯。更坦言已經沒有閒錢與兩子去旅行,當記者問到生活也不夠時為何還希望到外國旅行?阿芳即說,到外國旅行是必需品,所以已向社工要求協助全數資助兩子到英國遊學,見識世界。

阿芳接受訪問時,穿著並不失時髦,她說:「我著嘅所有衫褲,每個星期都會去買衫,這都係新衫。」

她說過年前到超市買幾包鮑魚片,用來炒菜

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

dee0404 發表於 15-2-24 20:27
我寧願係膠post好過係事實

其實我上社署網,真係計唔到1大人2細路會有13000蚊過手

http://www.swd.gov.hk/tc/index/site_pubsvc/page_socsecu/sub_socialsecurity/#CSSAcls

p.s. 我唔係撐家, 真心想知點計出黎

翡翠宮

meowei 發表於 15-2-24 20:39
buzzhand 係一個發文賺錢網,多人click,貼文者就賺多啲

發文賺錢 - 原創文章或轉載,依照文章點閱數計算 ...
咪好好賺囉我搵唔到報章有依篇, 我以為係獨家新聞

翡翠宮

ava_va 發表於 15-2-24 20:38
我bf岩岩先計緊,都話唔識計,計唔到
我諗住咁好pay, 又唔洗交稅, 屋租都政府比埋, 成13000蚊過手, 好過去打工, 真係去申請下好, 仲可以鮑魚片炒菜, 我用鹽油水烚菜咋

翡翠宮

jannlly 發表於 15-2-24 20:49
以單親,一成人+2個兒童(假設健全人士)
$2145(兒童)+$2145(兒童)+$2340(單親)
所以我計唔到13000蚊, 係唔係仲有d我地唔知家

翡翠宮

jannlly 發表於 15-2-24 20:57
公屋租金,書薄費,車船津貼加埋咪可能有掛。

不過如果以我自己本身家庭為例,兩個健全成人,一個健全兒童 ...
領取綜援同時更免。三母子現時每月獲發一萬三千多元綜援金

~~應該唔計租金, 講分配點用, 應該係現錢黎喎
書薄費~~ 唔係個個月有,
車船津貼~~唔知, 無經驗, 但應該都係幾百蚊, 唔會有幾千呱!

仲有無高手教下點計

翡翠宮

good_pig 發表於 15-2-24 21:29
假文黎架??
你覺得真定假?

翡翠宮

whywhywhywhy 發表於 15-2-24 23:02
講緊笑話嗎
我覺得好膠, 但又好多人信, 自己上社署網頁計下, 1家3口係唔係真係有13000蚊過手先

翡翠宮

redhot 發表於 15-2-24 23:25
真是嘔血
連你都信平時你好清醒喎

翡翠宮

引用:Quote:原帖由 MsBusy 於 15-02-24 發表本帖

原帖由 hohinmama 於 15-02-25 發表
我兩公婆咁努力工作,都唔可以每月俾3~5k個仔……

如報導屬實……
上社署個網有資料,#20

首頁

尾頁

跳至