自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

老人家, 傷殘人士, 缺乏工作能力, 昂貴車費可能負擔唔起,
而家2蚊, 可以比佢地多走動,
例如搭去海洋公園站, 行下海洋公園(老人FREE), 咁1日來回都係4蚊,
去唔同地方行下, 好過屈喺一個社區,
辛苦左大半世, 拎下小小福利絕對唔過份, 唔需要眼紅, 自己都會有老嘅一日,
至於濫用, 要杜絕晒真係好難, 呢啲都講個人誠信,
社會福利唔應該因為一少撮人濫用而唔去做

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

styh 發表於 18-6-30 14:02
用2元優惠坐車。
其實香港老人拎回鄉證返大陸搭地鐵連2蚊都唔洗比,免費

翡翠宮

lska808 發表於 18-6-30 13:05
係.. 有時真係好灰.. 香港人點解咁涼薄! 我睇到呢個post真心無言.. 我爸都係岩岩65歲 活大半生 .. 養大仔 ...
係囉, d人覺得老人家好阻頭阻勢,用兩蚊搭車好似霸左佢地個位咁,好無言,每個人都會老,第日d後生可能都係咁睇佢地,唔知到時佢地會唔會難過呢?

翡翠宮

小雄維尼 發表於 18-6-30 15:17
當你去轉腫瘤科睇下有好多好後生既, 你就吾會再講每個人都有老既一日
...
呢啲係不幸有病,值得體諒,我亦唔會眼紅佢地攞到呢啲優惠,而有啲人係講緊老人去用兩蚊搭車,上落行得慢都覺得班老人阻住地球轉

翡翠宮

Teletrend 發表於 18-6-30 11:59
應該每人每月派多$200,取消$2搭車
根本唔明白計劃意義,下下講派錢,計劃起初已經係講鼓勵老人家或許唔洗負擔昂貴車費,可以多d去其他地方走走,當喺運動下,等佢地唔好成日屈喺屋企,公園,
派錢,派完咪又係自己收收埋埋,唔捨得用,咁個計劃有咩意義呢?

首頁

尾頁

跳至