想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

ChinPearly,

Congratulations!

請問妳是否一直到bingo都睇Dr. Tay的? 收費共多少?

我將會見佢, 但聽講要自己打針, 好驚.... 希望妳俾d comment. Tks.

原文章由 ChinPearly 於 08-3-3 12:10 發表
我1月初做ivf, 終於成功啦, 而家差唔多10週.

我想同大家分享吓, 因為有時喺呢度見到大家都有好多問題. 我想我今次成功主要是沒有期望, 心情真的較之前做iui輕鬆(之前做了四次iui,第二次成功但小產了, 這亦影響了我今次b ...

別墅

Hi WINWINJOEJOE,

還記得我嗎?

我之前也預約左Dr. Tay, 就快見佢喇! 但我知要自己打針, 有D驚同擔心...

妳唔係打算響偉澤做咩? 我仲考慮緊, 好似Dr. Tay 貴D. 分享下!

原文章由 WINWINJOEJOE 於 08-3-3 14:46 發表
Dear ChinPearly,

恭喜妳呀!好好好...羨慕妳...因為我也是超級高齡呢!

我也是於3年前搵Dr. Tay做手術(子宮內膜異位,子宮肌瘤,朱古力瘤)之後做了2次IUI均失敗, 而上星期五約左佢照超星波, 知道個朱古力瘤仍是2點幾, ...

別墅

ChinPearly,

多謝妳的分享及鼓勵!

介唔介意講妳因乜原因要做ivf? 我因FSH高, 估計都唔會多卵子, 年紀又唔細, 所以好少期望, 做唔做到ivf都成問題...

妳説只得三個胚胎, 咁抽卵時有幾多粒? 係咪響養和做? Dr. Tay 係咪真係好、有醫德的醫生呢?

原文章由 ChinPearly 於 08-3-3 12:47 發表
Melmelody,

我一直都係睇dr tay (第一次係2006年6月, 真係一條好漫長的路). 平時做iui 都係幾千蚊, 但ivf 就會貴好多, 我呢次ivf 駛咗 7萬幾, bingo 之後還要用安胎藥, 又要5,000, 不過好彩成功咗, 唔駛咁肉赤.

打 ...

別墅

ChinPearly,

多謝妳咁快回覆, 妳真係好偉大呀! 我都覺得生兩個最理想, 但自己遲婚又唔識珍惜時間再加上後來發現自己FSH過高(上次驗17), 而家生得出都偷笑! 如果我係妳就未必會花錢及精神再追第二個, 所以抵妳成功! 希望妳可以湊個"好"字啦!

妳陀囡囡時係咪睇Dr. Tay 呢?

原文章由 ChinPearly 於 08-3-3 15:56 發表
Hi, WINWINJOEJOE and Melmelody

其實我唔係好記得, 你等我番屋企check吓. 不過, 醫院既收費其實唔多, 6萬已經包咗兩日住院費(包括抽egg, 放胎), 手術室費, lab費(egg 同 精子結合, 及培育), 醫生費 (應唔超過2萬), ...

別墅

WINWINJOEJOE,

妳的諗法都正確既! 如果妳相信醫生, 佢一定知妳適唔適合個隻藥, 放心吧! 也不要俾自己太大壓力....

我呢個新年尾至今, 話就話俾自己身體休息, 查實食過中西藥, 魚生, 喪食朱古力, 飲coke, 抽重野(8公斤米), 完全唔諗BB呢回事, 當正自己一定唔會中, 應該呢兩日mc.

咁妳又大概幾時mc呀? 上次miss左, 可能今次響Dr. Tay處同妳相會播! 彼此代禱。

原文章由 WINWINJOEJOE 於 08-3-3 16:39 發表
Melmelody,

因為由於之前都搵開Dr. Tay,我諗佢已經好熟我以往的歷史...其實在打針方面妳可以唔駛驚, 因為佢會叫姑娘教妳, 只要將支針放入鎗內, 反而我覺得上D藥水比較難...
加上自己本身有瘤, 好驚D藥會影響個瘤變 ...

別墅

妳話驚撞正復活節假期要上Lab做貴D係指乜呀? 唔知我D timing 會唔會撞假期呢? 都係唔諗, 做得成先算!

原文章由 WINWINJOEJOE 於 08-3-3 18:03 發表
Melmelody,

唉!M小姐於1月中黎後, 遲遲都唔黎, 咪走去睇中醫, 終於上月尾至黎, 可能學你咁勁食野掛, 依家希望3月生生勝勝啦...不過驚佢復活節, 問過Dr. Tay佢話如果係就要上Lab做, 即是貴D....

...

別墅

ic. 但最後的步驟抽蛋、放胎係咪響養和做? 若撞正紅日醫生收費係咪貴d?

原文章由 WINWINJOEJOE 於 08-3-4 09:27 發表
Hi Melmelody,

因為如果你Day 1時就要Call佢地, Day 2 要上去抽血及照超星波, Day 3打針....但如果Day 1已撞正Easter, Dr. Tay診所會close, 但便要上如勝利輔助生育中心(這些Lab)驗, 咁咪費用要再貴D law~只是好彩 ...

別墅

我明天睇Dr. Tay, 而家仲未m, 準時應該2號黎, 唔知係咪上次做ivf 中途stop令m早左所以今次遲番, 所以驚抽蛋、放胎撞正Easter, 又諗緊聽朝早使唔使用棒驗下先去見佢(雖然都知"中"機會"好微), 妳知唔知用棒驗係咪唔一定要早上the first 才準ga?

原文章由 WINWINJOEJOE 於 08-3-4 11:12 發表
Melmelody,

我都唔敢肯定...但照計都係Dr. Tay做, 抽蛋和放胎都只是借養和做, 晤...應該唔會掛. 妳諗住點呀? 估唔估計倒幾時是Day 1呀?我依家希望佢生勝啦!快D黎, 同埋最緊要是Day 2/3上去照唔會有水pork(因為Dr. T ...

別墅

我上次打左6支針後去驗血, report 出左Dr. So就叫姑娘通知話唔可以再做, 可能用藥過多導致早排卵(其實解釋左都唔明?), 咁就冇左萬五蚊多, 結果下次mc果然早左5日, 所以今次唔知係咪會遲來?

原文章由 WINWINJOEJOE 於 08-3-4 12:02 發表
Melmelody,
咦!你可唔可以講講點解會stop左, 等我有個心理準備麻~

別墅

WISKEY,

千祈咪去家計會呀! 第一排期覆診耐, 第二佢地仲用緊最舊的方法去幫妳搵原因, 我就係因為咁浪費左差不多半年, 佢地再寫轉介信去醫院, 都唔係不育科, 而係普通婦科, 好似我個case, 時間好緊要, 所以妳想快就公立、私家一齊排, 因出名的私家醫生可以排成9個月。

原文章由 WISKEY 於 08-3-4 12:03 發表
想問, 是否不用去家計會試

別墅

多謝妳提醒呀! 但我老公好心急, 我都有同佢講過呢個point, 亦唔想因為咁而嘈, 鬼叫問題出自我度咩!

原文章由 WINWINJOEJOE 於 08-3-4 16:59 發表
Melmelody,

Oh...i.c. 咁妳咁快又繼續第二次會唔會影響身體架?妳問清楚醫生呀!
唉!我都覺得做女人真慘...希望妳早日Bingo啦! Keep in touch!

別墅

Paddington,

I saw Dr. Tay yesterday and he said he won't expect many eggs fm me due to high FSH. How about yr case? Hope me good luck too.

原文章由 paddington 於 08-3-5 22:29 發表
ChinPearly ,
My 1st ivf bingo as well, my eggs collection day was 19/1 and transfer day was 22/1. I only had 1 egg which could be transfered. I m so lucky !! I m Dr. Tay's patient as well.

別墅

Paddington,

我諗妳就係前日Dr. 口中講果位lucky lady, 我ge問題係FSH過高, 上次一月驗血數字17.1, 打左幾針後(在偉澤)醫生就話要停, 前日排期到睇Dr. Tay, 見埋佢就更安心響佢度做, 不過而家仲未mc, 佢話我個case 唔會expect 多eggs, even only one 都會試, 佢都講明我知條路會好難行....

所以真係好羡慕妳bingo, take care 呀! 祝妳生個健康精靈BB! 請提點我有乜要注意?

原文章由 paddington 於 08-3-6 22:08 發表
[quote]原文章由 Melmelody 於 08-3-6 09:10 發表
Paddington,

I saw Dr. Tay yesterday and he said he won't expect many eggs fm me d ...

別墅

而家冇過年時咁放肆喇, 多謝關心. Will keep u in my prayer.

原文章由 WINWINJOEJOE 於 08-3-7 12:22 發表
Melmelody,

咦!唔知會唔會同妳差不多時間呢? 妳現在有無戒口呀? Take Care! God Bless You!

別墅

Paddington,

Thanks for your sharing.

請問點解可食dark chocolate? 有咖啡因wor, 一定要70%? 妳所指的milk是哪一類? 仲有點樣煲薑水浸腳? 可否詳細d教我? Tks a lot.

原文章由 paddington 於 08-3-7 18:42 發表

Melmelody
In my case, the worst time was the period after eggs collection to egg transfer, the lab called me everyday to report eg. how many eggs fertilized, dividing stage of embryos. Because I had ...

別墅

Thanks Paddington.

請問妳開始ivf 打針時還是放胎後做這些呢? D薑要去皮嗎? 若翻用, 要放入雪櫃保存嗎?

原文章由 paddington 於 08-3-9 22:41 發表

Melmelody,
我有宮寒問題, 中醫話子宮太寒之前bk有姊妹教以1斤薑(拍偏)煲水浸腳可以暖宮,大約煲10分鐘..浸腳.
d薑可以重覆煲6-7次用. (是姊妹的中醫師教她的)
子宮內膜要有8mm以上的厚度,bb先可以著床. According ...

別墅

妳ge意思係經期後仍然有啡及血絲呀? 之前有冇試過? 不如妳打電話叫姑娘問下Dr. Tay啦?! 上次檢查佢話妳身體ok嗎?

我今日mc, book左聽日見佢同抽血, 今次經期遲左成個week, 唔知乜狀況同做唔做到?

Let's keep in touch and pray for each other!

原文章由 WINWINJOEJOE 於 08-3-10 15:33 發表
Melmelody,
妳開始於Dr. Tay做IVF未呀?我...唉!上個月尾經期後搵個Dr. Tay照個超星波, 現在十幾日發現仍有些啡色或血絲, 好驚呀...都唔知點算??

別墅

ChinPearly,

我今日睇完Dr. Tay開始打針喇, 自己未試仲有d驚, 請問Dr. 係咪建議我地係夜晚打? 妳果陣咩時間打呢? 打完冇耐訓覺唔知得唔得? 妳事前有冇先約見養和? 第一次見面要收費嗎?

原文章由 ChinPearly 於 08-3-11 10:49 發表
Hi, paddington

I'm now almost 11 weeks. I'll keep on seeing Dr Tay and at the same time, I queque up the Eastern Hospital too. I have early delivery last time (第一胎), bb 要住喺醫院成個幾星期, 如果 ...

別墅

我拿了一盒藥, $4,850, Fri 再覆診. Pls pray for me.

原文章由 WINWINJOEJOE 於 08-3-11 16:30 發表
Melmelody,
咦!忘記問妳, 妳今次拿了幾多日/支針, 費用今次要幾錢?Day幾再見佢?

首頁

尾頁

跳至