自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請教各位.孕婦/bb 是不是不可跟化療病人同住生活 和接觸?
因朋友患癌定期往醫生處打針(詳細治療情況不太清楚,只知"她"正做化療)由於兄弟家近醫院便搬往同住亦方便照顧.但朋友兄長的媳婦懷孕.快將生產,近日該兄長的兒子不歡迎朋友繼續居住.表示朋友做化療幅射影響太太同出生後的bb 要朋友搬走..... 朋友亦不想兄長為難遂即日"遷出"回自己家.....知道情況後想起她一個人,而親人這樣就覺得.....:cry: 所以想請問大家,她兄長兒子所說的是不是真的. 化療病人真的身上帶有幅射會影響bb ????

[ 本文章最後由 level1 於 07-12-20 20:06 編輯 ]

複式洋房

原文章由 貝貝 於 07-12-20 20:17 發表
我淨係覺得...有時人自私起上黎...乜野膚淺野都諗得出...如果好似佢咁講...化療既人係咪要隔離...唔好比佢接觸任何人?? 唔好比佢出街?? 佢地化療完身體會有幅射周圍射?? ?-( ...

我聽到消息都唔明.又唔知呢d理據係咪真+嚴重 ......

複式洋房

原文章由 心滿意足 於 07-12-20 20:29 發表
我唔知化療係米會有幅射
但我知如係接受過放射治療的人,
半年內係唔可以接近孕婦及bb的
因係會有幅射影響到佢地架
因我老公之前都接受過放射治療
(佢都係係d癌病人仕覆診的部門做的)
醫院好明確講過及有張單張說明的 ...

佢地都一齊同住一屋生活左幾個月,雖聽講無乜接觸(因為那孕婦成日關係自己房唔出黎) 但房間接近有無問題呢 ? 朋友的兄長一家人都迷信萬一有咩事都唔知會唔會遷怒朋友... .

首頁

尾頁

跳至