自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

你地有冇幫你地既小朋友辦'香港永久居民身份'?

我而家辦理緊,但我想問國籍問題,你地會填寫乜野呢?因為份form寫合資格人士係, '香港永久性居民存海外所生的中國藉子女'..

咁我應該填寫亞女既國籍為chinese定 irish(佢有irish passport)呢?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

你係邊到出世ga?
你個女出世時,你+你老公係乜國藉ga?

因為如果係bb出世時,父/母國籍會有影響申請ga...

瑪瑙宮

UK citizen有份幾種(詳細我唔知啦),有d 如果父/母係citizen咁佢地個bb都會係英藉,但有d又話唔得,所以你最好去問下or上有關既網頁應該有得睇...

如果你生bb時,你已經係british citizen咁樣可能未必攪到香港永久居留(我問入境處就話唔得,我uncle問就話要帶小朋友返黎再講)..

瑪瑙宮

原帖由 shisa 於 09-4-25 00:35 發表
我想講bb爸爸是外籍人士,如果bb是在香港出世,bb都是跟爸爸國籍的,媽媽是香港人

佢有權跟佢媽咪係中國籍?係咪一定要跟daddy呢?

瑪瑙宮

我琴晚打左電話去入境處,職員同我講,我應該填返IRISH,因為亞女仲未拎到'CHINESE',而家我申請緊既,就係'CHINESE'..而家申請緊永久居留身份,如果批左(而家淨係差核資料,如果我既COPIES同正本一樣,咁就應該會批),咁可以申請埋特區護照...

ps,POST FORM/係電腦APPLY時,申請人一定要係香港..

其實如果當初係香港生亞女,就唔會有呢D問題,因為,佢一出世就有香港永久居民身份+老公係IRISH BORN,BY IRISH LAW老公既子女+孫都係IRISH...

瑪瑙宮

原帖由 shisa 於 09-4-25 14:45 發表
就係因為這樣,所以無考慮過到外國生呀囡,因爸爸是外籍人無論佢返邊到出世都係會跟返佢國籍,所以就喺香港生,佢一出世起碼都係香港永久居民

咁你特登返香港待產+生BB?咁你老公係唔係你身邊呀?

瑪瑙宮

原帖由 jacob614 於 09-4-25 16:32 發表
咁你米要返香港囉?我summer會返英國,順便去Dublin玩

我要再問清楚我最遲要幾時返去..

因為我係香港返黎左都唔夠兩個月,唔想咁快又返去..
不過我睇過5月D機票都幾平,around 500 euro到..

heehee,如果唔返香港,我地都諗住summer去birmingham呀..

瑪瑙宮

原帖由 Elim_mama 於 09-4-26 11:43 發表
講下我個 case .....
我老公係外國護照,我自己有香港永久居民身份證 & 特區護照,我個女響外國生,拎左本外國護照,4個月大時番香港,即刻幫佢申請左核實永久居民身份之後,就可以申請特區護照 & 永久居民身份證,就係咁簡單。之 ...

你個女出世時,你係咪未入藉ga??

其實我個case同你差唔多,不過仲未見主任,我唔知幾時去見好,想盡快攪掂佢...因為唔知d law幾時會改,一陣又有d唔知又唔批...

我諗住生多個bb,所以我唔會申請入藉住,等第2個bb出左世先申請...:)

瑪瑙宮

原帖由 紅紅 於 09-4-27 14:06 發表
以前我都覺得英國重稅,諗住搬到美國好啦,稅咁低!點知唔係㗎,稅收少咗,不過就乜鬼都冇!咪又係要自己俾錢買呢樣果樣insurance!加加埋埋咪同以前喺英國時差唔多!而且d insurance都唔係全包㗎啦,都要自己另外加錢!點似得英國,果時要 ...

咁你UK都好丫,起碼交到D稅係你地用得返..

我老爺07年交左好多稅 ...個amount係夠我地係沙田買一層一千呎既樓..賺到都交左一大大大半比佢...

但我地去醫院..66 euro住一晚...
我生bb時,我揀住public房,因為semi private都要585 euro一晚...

而家d死人insurance又加tax,真係人都癲呀...

瑪瑙宮

原帖由 jacob614 於 09-4-27 11:01 發表
交得稅多係身份既像徵,唔係人人有架!講下笑,唔好嬲!

哈哈!我唔要身份既象徵呀,要錢得ga啦...

係ireland,無論你搵幾多,除左要交基本既tax之外,而家又黎多樣levy....

瑪瑙宮

原帖由 沙沙 於 09-4-27 02:01 發表
表弟係英國外國出世..土生土長..佢父母都係一樣拎英和港護照..和香港身份證, 但不是永久的香港身份證...要每3年內回港一次...要入下境...
而我有個朋友馬來西亞華橋(女)嫁英國鬼..佢地有一女...而佢老公鐘意馬拉地方 ...

我老公同你表弟一樣,但唔知點解,我老公個2家姐係轉智能身份証時,比佢拎到3粒星永久居民喎..
但我老公只得香港身份証...
佢大家姐,因為03年sars返唔到香港,断左3年返一次hk,連hkid都無埋,,,

瑪瑙宮

原帖由 jacob614 於 09-4-28 00:40 發表
英國醫療褔利真係唔差,生bb基本上唔洗點洗錢,仲有錢比你!
我朋友cancer,後來中風,無工作能力,政府幫佢供樓兼比架車佢,方便佢老婆車佢去覆診,試問呢d大吉利是既褔利,好多國家都無,當有需要時真係好重要.
但係咁樣,始終都鐘意留係 ...

咁我呢邊d福利都唔差既....老人金每個月都有9xx euro,

我媽咪有個frd又係中左風,政府又比錢佢供樓+養佢地...

但我地呢d中產家庭咪c囉....交稅交到扒係度,又冇q福利麵無我地份....

瑪瑙宮

原帖由 bosch 於 09-4-28 00:46 發表
我住荷蘭, 叫白車入醫院都要成千蚊港紙至得.

仲有係白車黎左, 唔代表入到醫院, d 救護員評估過唔駛入院既話就唔駛入院, 不過俾錢, 唔知俾幾多...

外國地方乜都要靠保險... ...

as same as here...
一次白車要68 euro!!

瑪瑙宮

原帖由 TSX 於 09-4-28 20:49 發表
我想問問, 因為我一直都好confused,我有香港身份證+美國護照,如果我用香港身份證出入香港境, 返到美國可以用美國護照入美國境嗎?
咁個passport裡面無香港或者任何國家既入境蓋印/紀錄, 佢地點知我去左邊度黎??!!

...

呢個問題,我都有諗過...因為我入香港境用HKID,返IRELAND就用irish Resident card,基本上我本passport做reference..

瑪瑙宮

原帖由 sasa@uk 於 09-4-28 18:33 發表

我就希望有咁長命拿埋退休金, 咁先至抵返

記住你都有得拿架 ~ 點都要返來拿呀 !

我老公個叔婆+叔公,係英國都住左好耐,但佢地黎左ireland後,都一樣有得拎uk+ireland既退休金...
我老爺+太老爺就唔抵啦...係uk做左10年工,因為以前果d稅唔清唔楚...都冇拎...

瑪瑙宮

原帖由 sasa@uk 於 09-4-28 21:35 發表

好似唔關報稅事, 係公民就有退休金拿架

咁佢地而家轉左irish passport,所以冇??

咁離開左uk都有得拎ga?(叔公+婆離開左uk n年)

瑪瑙宮

原帖由 bosch 於 09-4-28 23:59 發表

絕對同意. 所以我會教阿仔食野要 lun 骨, 咁 返到香港食野都多好多選擇!

哈哈!呢個係真呀..
唔知d鬼係蠢定係懶...大多都唔識lun骨...

首頁

尾頁

跳至