懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我個女2歲半前都來回香港歐洲3次...
搭過兩次BA,一次CX...

兩歲前都係無BB餐架...係2歲半果次先有..
不過CX見我有小朋友所以都比左個Kid meal我...

仲有佢地唔一定比第一排你坐,睇下果班機多唔多bb而定....不過多數都有既...

我女每次都有用保溫瓶帶飯/粥上飛機食...係Heathrow過關最煩,佢比你帶水/奶等bb野上機,除左葯外,一半既container都要開+試飲/食入面d野...(如你有3個bottles,兩個jar food,一瓶飯,你要開3 of those來試)...

我上次係自己帶個女(唔足兩歲半+懷孕3個月),係勁勁勁辛苦,因為d位好迫,要抱住個女黎訓....好難move囉..
落機時又要推buggy又要推行李,勁攞命...好彩亞女果次叫聽話,唔係實辛苦c...(佢一歲多d果次返,係飛機喊到嘔呀 )

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

你BOOK左機票未?
如果夜機都OK D,因為BB都會係咁訓....

你有冇暖水壺?帶佢上機,食JAR FOOD時座熱比佢食(其實機應該有熱水供應,不過唔肯定有冇碗比你座野)..我仲帶埋grapes比佢,易拎嘛...

如果唔肯食野,就比奶奶佢飲啦...食少一餐唔會有咩影響架

尿片盡量比佢用褲片,因為換片易D(個Washroom太細)..

亞女有冇咩鍾意玩?我買左合泥膠比佢玩,佢第一次玩,所以捱到好耐...同埋ba+cx都有電視,有野比佢睇下,佢total搭過6程longhaul,除左14個月果次喊到嘔外,一次喊左半個鐘左右,其餘4程都無喊過(另外搭過數次短線,都無喊過架)..

仲有帶定2套衫仔比bb,等佢有得換...

如果買得多野,盡量寄過黎..唔好拎到自己好辛苦呀..
原帖由 KARY_ALIEN_BU 於 11-3-14 13:50 發表

轉簽証1定要帶佢返,仲要係2個星期來回,,佢又唔食得蛋,,凍ge熟食食物佢又唔肯食唯有食面包啦...唉聽你地講完真係好擔心/~\自己d英文又唔好,,怕同d空姐雞同鴨講...又怕個女唔生性煩親人地.. ...

瑪瑙宮

你個女拎特區護照?返香港拎,定係UK拎?

咁你返去整咩VISA?可唔可以生埋BB先返?

你老公呢?
原帖由 KARY_ALIEN_BU 於 11-3-15 17:33 發表
特區護照囉.要60日...之前1路都未整..,要有護照先可以出境返HK..本身有諗過唔帶佢返,,但真係冇人湊佢..所以1定要返,,順便幫佢做埋簽証囉..我自己搞簽証要2個星期,,所以最快2個星期來回.. ...

瑪瑙宮

唔係好明...陪讀VISA唔可以係UK拎咩?

同埋邊個會幫你坐月,可唔可叫佢陪你返香港/係香港返UK...

如果真係返唔到UK,會唔會考慮係HK生BB?
原帖由 KARY_ALIEN_BU 於 11-3-16 01:18 發表
本身囡囡唔洗拎簽証,,係我學生簽証7月到期,,但我8月預產期,所以想係4月返HK轉陪讀簽証,但無奈老公4月有考試,又怕佢搞唔掂個女,,唯有帶埋個女返,所以3月頭幫佢係UK辦特區護照,但最快要4月頭先有得拎,簽証我搵左律師搞 ...

首頁

尾頁

跳至