自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

mother904 發表於 20-11-5 23:29
我識唔少人已移民二、三十年的人有慢性病/癌症,全家回流返黎就係為左醫療,加拿大有,英國都有,呢d都係 ...

係囉,點解你識d 人要返香港醫? 唔辛苦咩?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

LedTV 發表於 20-11-5 23:53
咁真係勁奇怪,我d朋友既父母又係有老人病
一直留係加拿大,直至過生

我老公果邊好多親戚係歐洲,我自己都有長輩係英國,佢地多數係果邊醫,因為唔想走黎走去,一唔舒服就入當地醫院,真係無力搭飛機再返香港。外地醫療係covid 19 下,真係顯得十分差,但平時係唔錯。

瑪瑙宮

小菜豆 發表於 20-11-6 00:05
幾耐拿一次藥呢啲位唔洗咁執著,
反正老人家解釋在外國養老,
唔方便三個月拿一次就會俾多。

外國d 葯唔食得? 點解要特登返香港拎?

瑪瑙宮

Paris 發表於 20-11-5 23:02
點解成日話中產冇福利?每年減2萬稅,免差餉已經著數3萬幾,仲要乜福利?俾10零萬稅唔係好多咋,我俾左好多 ...

咁香港中產同外國中產比,香港係抵嘅,就算無福利都抵,個稅咁低.....

瑪瑙宮

小菜豆 發表於 20-11-6 00:16
真正原來唔知,
但認識開個老人家係幾十年前香港做手術,
都唔知點解要揀香港做唔去英國做,

祖業分比子孫係正常啦...

瑪瑙宮

mother904 發表於 20-11-6 00:30
因為我做幾間公司都好似聯合國,好多外藉同事,其中回流人士特別多,我都想問佢地點解屋企人有病要全家回 ...

英國醫癌唔洗錢... 定驚死,要返香港死(知好多老人mp死左都返鄉下)

瑪瑙宮

3333 發表於 20-11-6 02:21
上個月我陪媽子去威記複診,等做超聲波期間有個移民加拿大嘅女人話佢嘅切除手術係喺加拿大做,而家返來香 ...

佢無答你果班人係警察扮已經算好

我識果d yc 仍然好堅持話d 黑暴係警察扮

瑪瑙宮

親親嗲哋 發表於 20-11-12 12:50
同意!我90年代去加拿大讀書及移民,當年香港好多人移民去温哥華,老人家因爲冇車牌所以成日留係屋企,或 ...

睇到話日日淨係諗食乜,真係好有共嗚。。。我奶奶日日都問我

首頁

尾頁

跳至