懷孕前後

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

好媽媽勳章

原帖由 gxia88 於 09-8-2 08:48 發表
恭喜哂tucuxi, 您地正式升级做媽媽同爸爸啦

我都用Firefox睇同發表文章都冇問題喎

你試下更新個Firefox做 3.5.1 睇下得吾得

哈哈...恭喜哂祝早日出院...回家 ...

我都用過FIREFOX 3.5.1喎..但係一登入左佢都無反應...要我再登入, 跟住再登入, 又係當我無登入...

大宅

好媽媽勳章

原帖由 snoopy0520 於 09-8-2 13:23 發表
你掃風時係將阿b放响兩隻大脾中間,定係其中一隻大脾上高? d 姑娘話放响其中一隻大脾上高係快好多,同埋呢個先係正確姿勢。so far 我都覺得佢urg 得好快,所以你都可以試下。

...

如果掃風掃唔到,可以試下託住佢個下巴,然後360度慢慢轉圈咁會快D...即係將佢成個人仔打圈咁...唔知明唔明呢@@?
唔知點講...@@

大宅

好媽媽勳章

原帖由 princessash 於 09-8-2 15:16 發表
Jizoe

呢個360轉轉轉掃風唔係好 work 架咋, 最好係 Ada 講咁 "long" bb 喺你膊頭, 好快ur架

PRINCESSASH,

係架咩? 我唔知丫..係果次去探朋友個BB, 佢掃好耐都掃唔到, 跟住我另一個朋友教佢呢招, 跟住唔駛半分鐘就掃到了,我仲以為好WORK添~~呵呵..仲諗住第時我阿B實用呢招~~ 因為我都無經驗, 好驚掃唔到風阿B訓覺會嘔奶,會危險, 所以好驚呢個問題, 不過頭先ADA教可以將阿B打側個身訓咁就無左呢個問題,咁先無咁擔心咋~

係 "LONG" BB個頭O係膊頭度, 唔駛拍唔駛搖, 就OK嗎?

大宅

好媽媽勳章

原帖由 Sugarbabegirl 於 09-8-2 15:42 發表

jizoe,
你而家係咪決定咗開刀喇? 幾時呀? 係就少咗個mami陪我等到8月尾喇。btw, 今日覺得亞女個位好似唔同咗..... 唔會個頭仔掉番上黎掛。

係丫..決定左了...BOOK左15號...講開開刀, 真係要讚下林醫生丫.佢真係好好, 我本來BOOK D日子全部FULL哂, 即係我38週至40週都無哂期, 林醫生第一次同我講話如果法國無期但係都要開刀, 法國要加3千蚊緊急開刀費, 咁我都OK啦 點知轉頭醫生又打黎話法國而家要收我$19000先可以幫我開刀, 林醫生都話好唔合理,佢話我雖然當初係book順產o者, 咁佢都應該留左位比我果兩個禮拜隨時生架嘛.有乜理由加我咁多, 佢話我可以打去醫院理論, 或者等我作動時入院開刀咁都係加$3000, 但如果我係深夜作動入院開刀都係要收$19000喎...咁其實我都預左無機會架啦, 咁我咪叫c6打去法國嘈, 但最後都係唔得囉, 佢地答c6真係好full丫,好想幫我地, 但真係幫我地唔到囉, 咁我都唔知點算....開唔到刀..諗住下星期覆診先同醫生商量, 點知轉頭姑娘打比我問我攞醫院的booking number, 話醫生而家打緊去法國, 咁我都奇怪醫生唔係已經打左啦咩? 點解又打...跟住我無理啦, 點知到左第二日, 醫生就打黎話幫我爭取到15號開刀了...仲要唔駛加錢...我即刻好開心..而且覺得林醫生真係超好囉, 其實佢之前同我講左法國要收錢已經交待左啦,無必要再幫我打去爭取囉....所以佢真係好正!

係丫..本來我同你都係月尾架...相依為命呀!
阿女唔同左位? 而家咁逼應該唔會轉返上去掛? 你幾時再覆診丫?唔知我地有無o係診所見過呢? 嘻嘻~~

大宅

好媽媽勳章

原帖由 Sugarbabegirl 於 09-8-2 18:14 發表

咁林醫生又真係好好喎,我仲諗住醫生唔會理呢d野tim。

我8/5返去覆診呀,希望亞女個頭真係仲係向下喇。

我都以為佢唔會理, 無位又唔關佢事~又唔係佢責任~
我8月4覆診丫~仲諗住睇下會唔會同一日添~^^

大宅

好媽媽勳章

原帖由 snoopy0520 於 09-8-2 20:01 發表
以佢咁嘅性格,只會唸自己,只係會話個仔唔俾佢日日上來,佢又點會咁好死唸我會唔會攰呢!? 佢眼內而家係只有個孫ga mah!

因為我地唔係佢個女囉..我覺得如果個係佢自己個女, 佢就會話點解個女O既奶奶會咁唔通氣日日上來,唔比佢個女休息....

大宅

好媽媽勳章

原帖由 BigPig阿花 於 09-8-2 21:05 發表
食乳鴿都得架wor!

重有可以煲淡豆豉都可以快d收架

食乳鴿會回奶@@~ 我之前仲諗住坐月食添..人地話好補..好在你講一講咋~~

大宅

好媽媽勳章

原帖由 LK1205 於 09-8-3 03:25 發表
hey jizoe,

我都係15-Aug林醫生幫我開刀喎, 妳約左幾多點呀? 我係養和9:00am喎. 我地個b咪一齊生日? ^^

LK1205,

係? 哈~咁林醫生果日咪趕兩場~~我下午5時開刀, O係法國呢~~

大宅

好媽媽勳章

原帖由 LK1205 於 09-8-3 03:56 發表
heehee...真係好橋, 同一個醫生同一日生.

我最後比佢講服左由全麻改做半麻, 希望如佢所講, 對大人同個B都係好D啦. 好鬼驚呀, 時間一日一日倒數緊.

林醫生真係好好人, 佢咁忙都咁上心同妳搞掂醫院果邊. you are goo ...

係丫..半麻好D架~我都諗住揀半麻,又可以親眼見住BB出世呢~~佢沖左涼之後個樣唔同哂架^^
我都好緊張呀~~仲有13日~~我琴晚都緊張到訓唔著...
我地一齊加油吧~~^^

大宅

好媽媽勳章

DEL

大宅

好媽媽勳章

原帖由 tucuxi 於 09-8-3 12:52 發表
各位, 我返o左屋企喇.

不過都真係好攰.

我o地好想全人奶, 所以按姑娘建議, 每 2 小時整醒囡囡, 左右各俾佢啜 20 分鐘. 不過我估我真係未上奶, 所以佢由琴晚嘈到今朝, 都無乜訓過, 而且大小便都好少. 我o地按姑娘 ...

tucuxi,

恭喜你呀, 多D休息呀~ 你BB放左出廳會唔會唔係咁好呀? 因為BB而家未有鼻毛喎...驚唔驚D貓毛會令BB敏感呢? 有無辦法隔離貓貓同BB? 貓貓又會跳黎跳去, 會唔會跳到上BB床架?

大宅

好媽媽勳章

原帖由 sweetcutecat 於 09-8-3 10:14 發表
我都有D唔捨得, 我星期三開刀啦...

sweetcutecat,

今個星期三? 到時你37週6咋喎...點解咁早O既?

大宅

好媽媽勳章

原帖由 Ceilvilia 於 09-8-3 18:01 發表

哇, 乜妳講D嘢咁似我D ge. 我上次返QE佢哋又係話我有蛋白, 要我再留多一次小便, 之後仲要我再留20ml去check, 不過好彩無事. 我都唔明點解我次次返QE都有D問題, 一次話我個胎比正常大咗3個weeks, 要我飲糖水. 有一 ...

我有左BB之後都生左痔瘡丫..不過唔痛又無血, 但感覺係大粒左..成日形住有粒野好唔舒服咁....都唔知生完會唔會收返?

大宅

好媽媽勳章

原帖由 purpleholic 於 09-8-3 18:53 發表

我聽我d親戚講,佢地2個wk度痔瘡就可以入返去,聽到你咁講好驚tim, 食多d生果同菜會唔會去大大時容易d, 唔會咁易番發?

我D大大不嬲都好暢順架喎, 一日起碼有一次, 但我有左BB無幾耐已經生左啦>< 所以都唔知關唔關事O既~

大宅

好媽媽勳章

DEL

大宅

好媽媽勳章

DEL

大宅

好媽媽勳章

原帖由 purpleholic 於 09-8-3 18:55 發表

係啦, 唔知點解d醫生咁鐘意叫人試下, 我不知幾想佢叫我開刀, 咁就有藉口喇...

肯接順產同鼓勵你自己生O既醫生係好好架~~

大宅

好媽媽勳章

原帖由 princessash 於 09-8-4 10:48 發表
Thanks Ada to update for me!!

C6 仲未黎冇PC 用, 用住iPhone update 住先...

我尋曰9am 開始每15mins 陣痛, 好輕微,不過因為第二胎驚好快生,所以11am 入左院-果然巳經開到2度. 跟住上左房, 到1pm 已經開到4度. 但 ...

恭喜哂PRINCESSASH^O^~ 生左個巨B....你好叻呀!好好休息~~~

大宅

好媽媽勳章

原帖由 sweetcutecat 於 09-8-4 10:59 發表
jizoe,

yes, 差一日38週, 醫生話得, 因為日子係佢定, 我個B又夠大, 37週見醫生時, 醫生話佢已經7磅, 好快又落左1/2, 醫生咪話ok囉!

sweetcutecat,

哦~~有7磅好好呀~~好羨慕丫
我今日去完產檢返黎, 今日阿B 36週6天, 得5.7磅咋~我下星期六開刀, 到時係38週2天, 醫生話阿B出世應該得6磅咋 >"<~ 我個係仔黎架, 都咁輕....

大宅

好媽媽勳章

原帖由 雨晴B 於 09-8-4 11:56 發表
報告:

piglet今早生了小b, 恭喜晒~

恭喜哂PIGLET ^O^~ 真係開心....

首頁
12345...6

尾頁

跳至