懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

原帖由 雨晴B 於 09-8-10 22:50 發表
黃師奶今天生了小公主
6lbs10oz
恭喜恭喜~

恭喜哂黃師奶~~
今個星期六到我啦, 好緊張呀~~~

大宅

好媽媽勳章

原帖由 kittyncat 於 09-8-12 09:01 發表
各位0908媽咪好呀,

我昨日下午開刀生了囝囝啦, 佢比預計中重些, 出世2.97kg

而家等緊c6黎扶我落地, 跟住行去bb房抱bb.

恭喜哂KITTY ^O^~
你今日開完刀可以即日落地嗎?

大宅

好媽媽勳章

原帖由 LK1205 於 09-8-12 14:23 發表
好驚呀, 一點鐘起身去廁所見紅呀. 我book左15-aug開刀, 唔係等唔切嘛. 點算呀?

打比醫生問下好D~~

大宅

好媽媽勳章

原帖由 LK1205 於 09-8-12 15:08 發表
hi jizoe,

可能我同唔到妳同一日生啦.

診所仲未有人聽電話呀, 急死人啦!!!

醫生點講呢? 見你無上黎BK, 應該去緊醫院嚕?
祝你順順利利生個肥肥白白BB ^O^!加油呀~~

大宅

好媽媽勳章

原帖由 kittyncat 於 09-8-12 15:37 發表
唔係呀, 我琴日開刀架.
我落咗地啦, 抱了bb, 仲餵咗2次奶添啦!

真好丫, 第二日就可以落床, 仲可以抱BB ~~

大宅

好媽媽勳章

原帖由 siukoko2 於 09-8-12 16:12 發表
自從小b出世後真係忙到嘔,完全冇時間上o黎bk,而家小b仲晚晚喊到拆天,訓都冇得訓…好慘呀~~~

加油呀~~過左一個月BB會好湊D架~~加油加油~~

大宅

好媽媽勳章

原帖由 雨晴B 於 09-8-12 16:13 發表
等緊我個b唔知幾時先出來時, 繼續有sis的牛b出世, haha

cowboybaby的bb出世了,6.6lbs
恭喜恭喜~

恭喜哂COWBOYBABY^^

大宅

好媽媽勳章

原帖由 alsan 於 09-8-13 08:15 發表

等我報下喜先, bb 12/8 早上出世, 3.12kgs, 囡囡.本身我因為overdue左,所以一早book左12/8 12.00noon開刀, 心理準備ready啦, 唸住星期一晚清哂d胎毒生個白白的女女, 所以食左1 box watermelon + 綠豆沙, 11.30pm 訓 ...

恭喜哂呀~~~~咁你都要痛到朝早先開刀?

大宅

好媽媽勳章

原帖由 gxia88 於 09-8-13 10:09 發表
c6代發哈哈....

老婆 EDD 8月20

昨晚半夜3:30穿水

今早囡囡出世...啦

九龍法國順產.....

重7磅

現系後產室休息中....

好惨冇床位....咩等级房都冇...錢就收左 ...

恭喜哂~~
咁係咪即係比大房錢但係就住候產室丫?

大宅

好媽媽勳章

原帖由 adakitty 於 09-8-13 12:25 發表
PIGLET,

唔好理泵到幾多..
多d埋身啜就會越黎越多架啦..
先啜完後再pump..

我細b埋身啜..一個鐘多d啜一次..有時佢會2個鐘先叫一次..

總知一喊就餵..好快就多奶架啦..

p.s. 我而家要等細b啜清哂d硬左既地方..先敢 ...

其實叫C6幫手啜得唔得架?

大宅

好媽媽勳章

原帖由 adakitty 於 09-8-13 12:53 發表
jj媽,

其實呢個仔已經叫好d架啦..
只係初初返home 果時發現佢唔係幾夠力啜..
train 左佢兩日..而家都ok..

大仔果時半個鐘一次架..
而家呢個都會啜完瞓一個鐘..有時多少少先會叫食奶..

我通常下午先開始pump 奶..( ...

ADA,

你係咪無補過奶粉, 唔理佢夠唔夠飽都全人奶?
好勁呀你~~~加油加油~~

大宅

好媽媽勳章

原帖由 munchbobo 於 09-8-14 00:57 發表
hi all sis,

終於頂吾住等待的煎熬,醫生都抵吾住我嘅堅持「不催生」,book左星期六開刀啦!^^

小朋友,星期六見啦!

哈哈~~真好~~我都係星期六喎^^

大宅

好媽媽勳章

原帖由 Sugarbabegirl 於 09-8-14 14:01 發表
BTW, 我果日同我婆婆傾開,原來我媽同另外3個舅父都係全人奶, 仲食足一年, 我婆真勁! 其實佢個年代, 都無咩補野可以食,因為啱啱打完仗, 我諗只係夠堅持!! 我都好希望我可以成功! ...

咁你咪可以向你婆婆取經^^

大宅

好媽媽勳章

原帖由 hlbaby2004 於 09-8-14 14:30 發表
我生完返黎啦!
8/8 係QEH 生左(痛左3個鐘), 細佬7lbs重
生完住左4日, 全程係二等房(G11)
11/8 晚出院

恭喜哂HLBABY ^O^~

大宅

好媽媽勳章

原帖由 Sugarbabegirl 於 09-8-14 16:39 發表
D人唔見晒! 到底仲有幾多個未生得既mami係度.........嗚嗚~~~

仲有我呀!!~~~

大宅

好媽媽勳章

原帖由 jjtseung 於 09-8-14 17:23 發表

有決心實得ge!!

我家族個個都多奶, 我女麻女麻幫隔離屋果位餵埋... 同時餵2件!

咁我咪慘..我媽當年只係餵左我四日就頂唔順了,佢話唔夠奶我成日喊呀~~
而且我而家就生得啦, 但係都無任何白色野囉~琴晚我渣下佢..乜都無丫...我諗住帶埋個泵入去剌激下佢...希望我餵到啦
其實可唔可以帶自己D奶樽入院比姑娘餵BB用呢?因為我驚阿B用慣左醫院果D, 返到屋企唔肯餵我買果D呀~~

大宅

好媽媽勳章

原帖由 alsan 於 09-8-14 17:46 發表

sweetcutecat & piglet
我真係怕我有depression, 我今日試左兩次餵bf, 我個囡勁喊, 因為冇milk, 同埋我個nipple唔夠突, 餵milk powder個時, 佢勁飲一陣, 後未又訓, 又唔夠60ml, 飲左大約40ml左右, 姑娘話冇計, 佢訓 ...

ALSAN,

唔好唔開心啦..你心情要放鬆D先會有奶架~太緊張反而無....雖然我都係九成係窮媽媽,但我都會盡力去試, 如果真係無都無辨法, 而家D奶粉都好好營養架..盡自己力囉唯有...坐月盡量唔好喊呀..對眼唔好架~~

大宅

好媽媽勳章

原帖由 lalababe520 於 09-8-14 18:05 發表

我乳頭係陷入架...左面既乳頭係懷孕時突出來, 右邊因為冇組織, 所以冇可能突出來.
我都知餵人奶係一條好艱辛既路...尤其是我媽媽一開始就不支持...我就放鬆心情面對...所以在醫院是補奶粉多

係精神不足下, 仔仔上 ...

搞錯丫..佢地做乜鬧你呀? 未上奶你都唔想架嘛..佢地應該支持你架嘛..大家都係女人, 都唔明點解可以咁衰..

大宅

好媽媽勳章

原帖由 adakitty 於 09-8-14 19:23 發表
JIZOE,

其實餵人奶係..阿B一喊就餵..你要頂得順佢頭果兩日喊先得架..
如果你驚既..可以係醫院果幾日補奶粉..返到屋企等自己
瞓夠先..
跟住先開始全人奶..咁會舒服好多..

P.S. 你而家得閑就..快D種多D野比我偷啦.. ...

ADA,

係丫..不過我係驚阿B食慣奶粉又用慣醫院D樽, 返到黎啜我,佢會難啜唔肯啜, 不過我都會盡力O既..到時有咩就請教你...嘿嘿嘿....^^
佢喊我都會忍住...(講係咁講啦,唔知到時忍唔忍到..哈哈)
我聽日入院啦...我會種定D石榴架啦..我諗我O係醫院都唔得閒收成, 你同雨晴隨便攞去啦...哇哈哈~~

大宅

好媽媽勳章

原帖由 adakitty 於 09-8-14 19:25 發表
JIZOE & ALSAN,

記得唔好咁快飲魚湯住..如果唔係個石頭胸一發不可收拾..
痛都痛死..仲要按番鬆佢..好慘架..

ADA,

收到~~不過人地話開刀都唔可以飲魚湯? 話個傷口會生肉芽...要等個傷口好返先可以飲, 所以我諗如果我要飲湯谷奶都會餵木瓜果D咋~~

首頁

尾頁

跳至