自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

lingwu 發表於 20-2-26 11:53
岩岩睇到佢地好似都會出多一個月糧,咁呢緊又話派一萬蚊既,佢地都會有,嘩,如果係咁的話真係
本 ...

雙重福利又幾咁出奇?

你可以同時有交通津貼..
你有細路可以每人有$3500..
你可以有水電減免..
你有樓可以差餉減免..
你傷殘,長者, 都比多你...
點解要標籤綜援人呢??????????????

伯爵府

lingwu 發表於 20-2-26 11:53
岩岩睇到佢地好似都會出多一個月糧,咁呢緊又話派一萬蚊既,佢地都會有,嘩,如果係咁的話真係
本 ...

呢一萬蚊擺明唔係睇有冇貢獻有冇反工....

況且....佢地對社會有冇貢獻你知咩?

伯爵府

iceicedog 發表於 20-2-26 13:11
次次最多福利都係佢地 唔係點會咁多大陸爭住嚟做新香港人攞綜援,有部分跟本有返工,只係出現金 ...

咁你應該針對大陸人新香港人制度....

唔應該針對拎綜援嘅人

伯爵府

lingwu 發表於 20-2-26 15:04
如果係攞緊綜援嘅請問對社會有咩貢獻呢?呢一次派一萬蚊係對於冇得反工既人幫忙,我唔明白攞緊綜援嘅人已經 ...

拎綜援有老人家..
有傷殘長期病患...
有單親...
你即管隨便評論佢地有冇貢獻。我同你對貢獻嘅定義明顯有大不同..

再者...呢一萬蚊並不是幫無工返嘅人...你攪錯左了..

伯爵府

Nagomi 發表於 20-2-26 15:18
點解要標籤?因為事實上好多人係有手有腳身體健全,唔返工靠人養囉!唔好話無,我係學校做見唔少呢類家長 ...

咁請你針對呃綜援嘅人,針對綜援制度..
請不要標籤拎綜援嘅人

伯爵府

Nagomi 發表於 20-2-26 15:36
老人,傷殘果d攞綜援,我無意見
但有手有腳果d, 唔想人歧視佢都唔得囉!正一係社會寄生蟲,垃圾!
...

冷血嘅人比寄生虫垃圾更可惡..

不如你印張稅單出嚟証明你唔係寄生虫..?

伯爵府

Nagomi 發表於 20-2-26 15:38
仲有,你以上講果d雙重津貼,唔好忘記人地係有返工有交稅架,唔好攞佢地同d有手有腳但選擇做廢人既相提並 ...

返工未必有交稅....
返工都可以係寄生虫..
無返工亦可以對社會有貢獻...
手腳傷殘更不代表係癈人..

用「有手有腳」去界定一個人嘅用處, 只可說你用眼去睇人...並沒有用心去看清呢個世界。

咁大仇口....你應該都係唔明..

伯爵府

Nagomi 發表於 20-2-26 15:50
你真係好笑,我同你三唔識七,我已經留有餘地無問你係唔係攞綜援,你叫我比稅單你睇? 你無野呀?
睇黎係 ...

我見你咁強調有返工就唔係寄生虫...好想知道究竟你比錢政府多, 定係你花政府錢多啫...

我有無迫你...又迫唔到你, 唔洗咁大反應.

伯爵府

Nagomi 發表於 20-2-26 15:56
我係覺得你講野好笑呀,無端端叫人比張稅單出黎,你咁樣係侵犯人地私隱呀~你有無睇清楚我每一個留言回覆呀 ...

咪玩啦...你係咪小朋友嚟㗎? 偷啊媽ACCOUNT用?

叫你拎張稅單出嚟= 侵犯你私隱

為免再侵犯你...我都係唔講咁多。

首頁

尾頁

跳至