論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

delfin 發表於 20-4-13 10:49
有冇媽媽好似我一樣,仔仔開始升中學,打算唔用工人呢?

因為唔用工人一來又可以放返間房出嚟、又可以屋企 ...

Me too, 但怕仔放學無人監管易群壞朋友,另不可獨留兒童在家中,唔知幾多歲可獨留?有工人好煩,成日要check住佢做野(emoji)

大宅

myn88 發表於 20-4-13 10:57
Me too, 但怕仔放學無人監管易群壞朋友,另不可獨留兒童在家中,唔知幾多歲可獨留?有工人好煩,成日要che ...

其實工人有無做足家務都成問題喇⋯⋯最終都係自己跟,睇唔過眼自己做(emoji)

大宅

kapocarol 發表於 20-4-13 12:42
要呀!請鐘點起初都要自己睇住,因始終唔識佢。

我未用過鐘點,價錢點計,可以響邊度請?

大宅

swlai1031 發表於 20-4-13 19:26
鐘點每個鐘計,現在公價95元至120元一個鐘,每天現金出糧,計埋家務同買餸煮飯,最小三個鐘。
...

Thx you...等我都要做定準備(emoji)(emoji)

大宅

呢排仔(升小六)因疫情提早放暑假,個菲傭又玩下野,開始偷用我d日常用品(洗面液)之後加番d水落去,唔知係以為我唔知,定係博我知道激下我,我卒之忍唔住篤爆佢,佢死唔肯認,於是我吼佢星期日放假,以牙還牙,入去房將佢啲洗頭液、香薰油、渣身嘅油、洗甲水,全部都倒咁d,然後加啲水落去,可能佢後尾發現咗,激到佢死下死下,但係又唔敢出聲,佢哋以為玩完雇主,雇主無可奈何要接受,但係今次我唔忍勒,

大宅

myn88 發表於 20-7-21 22:11
呢排仔(升小六)因疫情提早放暑假,個菲傭又玩下野,開始偷用我d日常用品(洗面液)之後加番d水落去,唔知 ...

呢兩日我全部用foodpanda到會比我個仔午餐同下午茶,唔使佢做;佢哋成日以為雇主冇咗佢哋唔得,尤其是湊小朋友、煮飯俾小朋友食,真係太過高估自己,下年七月前完第二個約,冇事冇幹都可以俾佢完約,中間再搞事令我真係再忍無可忍,一定炒!

大宅

myn88 發表於 20-7-21 22:11
呢兩日我全部用foodpanda到會比我個仔午餐同下午茶,唔使佢做;佢哋成日以為雇主冇咗佢哋唔得,尤其是湊小 ...

已經怕鬼咗佢哋,盡量唔使佢哋做,淨係睇住個細路,但係佢仍然唔知足,得閒就整爛野,打電話俾你,叫你買返整爛咗嘅嘢,真係好鬼得閒,成日想整到你哋好忙,而家我將佢整爛晒啲嘢,全部影晒相, send一份俾佢,話mark佢record,全部扣錢,至好啲,唔敢再整爛野...真係傻傻地架d菲傭

大宅

myn88 發表於 20-7-21 22:16

已經怕鬼咗佢哋,盡量唔使佢哋做,淨係睇住個細路,但係佢仍 ...

已經全日喺屋企唔係點做嘢,好似諗住我哋唔會炒佢,因為有個仔要佢睇住,我已經開始train個仔自己上落去補習,到會飲食,炒工人係遲早嘅事,佢哋成日學埋啲同鄉一齊偷懶,講大話,目的都係諗住唔使點做,仲好過香港啲雇主

大宅

myn88 發表於 20-7-21 22:20
已經全日喺屋企唔係點做嘢,好似諗住我哋唔會炒佢,因為有個仔要佢睇住,我已經開始train個仔自己上落去補 ...

佢再衰啲,再玩野搞忙我地,我就等到佢完約之前一個月炒佢,大家一拍兩散,等佢被迫要返菲律賓,唔可以完約即刻喺香港搵到工⋯⋯因為之前見到佢有一封信寄咗嚟我屋企,話欠電話費,佢從來唔會欠電話費,我同我老公懷疑佢想借錢,所以我都要好小心呢個工人,睇住自己個屋企

大宅

myn88 發表於 20-7-21 22:25
佢再衰啲,再玩野搞忙我地,我就等到佢完約之前一個月炒佢,大家一拍兩散,等佢被迫要返菲律賓,唔可以完 ...

個菲傭已經知道衣家疫情關係,經濟唔好,但現在菲律賓好難有菲傭出到境,所以佢仍然夠膽偷懶,皆因佢覺得我哋仍然需要佢睇住個仔,唔會炒佢,真係好大膽...再忍無可忍,真係唔炒唔得

大宅

我今日卒之發現咗有啲保母服務,最少三個鐘,可以接我個仔放學,不過收費都要成三百幾蚊,唔知咁算唔算好貴,但係如果唔要工人,都可能暫時要用呢個服務,直至我個仔夠膽自己出入...唔知仲有冇啲更加好嘅方法可以接送小朋友放學呢?

大宅

purple_lily 發表於 20-7-22 08:46
佢哋真係好麻煩
無邊幾個真心遇上好工人。
佢哋嚟到打工,我哋反而要睇佢面色,怕佢對小朋友唔好 ...

佢地全部菲傭夾計撹僱主架,你無對佢衰,只係叫佢做多少少,幫我執下櫃桶啫,佢之後就撹事勒...好有問題....大家一齊都3年喇⋯⋯就黎4年都咁樣,擺到明做多少少都唔得⋯⋯就算日常佢都會時不時專登整爛啲嘢,試吓你會唔會鬧佢,搏你當冇事發生,可能因為悶得滯搞下雇主過癮下掛⋯⋯唔煩都俾佢搞到煩,唔忙都俾佢搞到

大宅

shrimpy 發表於 20-7-22 23:33
係,又唔會成日爛野同埋唔見野,我老爺個工人只係襯住老爺去洗手間一分鍾,已經可以潛入房開衣櫃係西裝內 ...

所以從來唔可以擺貴重野響屋企,d日常用具真係唔好買咁貴(emoji)

大宅

shrimpy 發表於 20-7-22 23:38
學校遠唔遠?我仔坐校車,4年級已經放學自己上樓返屋企,5年級自己坐車去補習。佢同學放學都係自己坐地鐵 ...

可能我未試過,成日擔心個仔過馬路(emoji)

大宅

dingyan 發表於 20-7-24 07:18
好開心係度得到啲勇氣同信心面對好快就來冇工人嘅日子阿女又係升中,工人同我哋一起八年。可能同疫情 ...

八年都咁,俾我心都傷....d工人真係唔抵幫(emoji)

大宅

purple_lily 發表於 20-7-24 13:05

佢哋好現實架!唔會同我哋講感情

咁我真係衰過你...明知佢無嘢做又費事話佢懶(我係懶得理佢...可能佢專登想我唔抵得佢),俾佢打爛嘢仲要陰聲細氣叫佢以後小心啲...(我就係知佢專登所以扣佢錢,用佢d錢買返d新既)...我仔大勒,所以我開始唔買佢怕...部署唔用佢

大宅

dingyan 發表於 20-7-24 07:18
好開心係度得到啲勇氣同信心面對好快就來冇工人嘅日子阿女又係升中,工人同我哋一起八年。可能同疫情 ...

唔好比d工人激到....唔係佢地就變勝利組

大宅

dingyan 發表於 20-7-24 17:43
講起都淤。。其實我哋已經搞緊續約。。果日好突然。。真係都幾幾傷心㗎。。不過咁多年,佢都真係有幫過我 ...

心都淡,真係唔好擺咁多心落d工人度(emoji)

大宅

purple_lily 發表於 20-7-25 11:13
太陽出來了
佢已經離開我家!我們正把她的房間清潔消毒中,真好
...

(emoji)(emoji)

首頁

尾頁

跳至