婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

原帖由 SandyWu 於 09-1-23 17:01 發表
我自己就唔想kum快無m到,因為我有個antie就係無m之後衰老左好多

係會老得好快好快好快~~~~~~~~
鈣質仲會好似倒水咁,個人好明顯會縮水. d紋唔知係邊度開始,好多好多.我見有媽咪d朋友d手指有痛風曲左唔直添.
但我媽咪60yrs,以上的問題全都冇.媽咪一直都有食優質的supplement.整體身體狀況不到50yrs.在每年的身體檢查由醫生評估的.
所以我而家都開始保養. 真係唔講得笑,女人唔保好易老.

大宅

原帖由 zoiezoie 於 09-1-31 01:45 發表

hihi..~
咁即係點補ya? 食什麼??
請指教~~^^

先清理後食supplement.
因為幾十年積積埋埋咁多垃圾.要清一段時間.沉積好易在面上睇到,黃斑&膚色不平衡.
然後營養細胞&平衡,最後先抗氧化&活化細胞.
我媽咪而家都唔洗用咩護膚品.
我自己讀營養的.30yrs後講真唔想食太多野,好易肥,真係易入難出,新陳代謝又慢,以前0毛孔,而家唔洗用放大鏡都睇到.睇到自己都咪話唔驚.
一定要清理身體先係好重要.不要亂買supplement.唔清理肝負擔好重.會有反效果.同埋我而家食的supplment係完全100%食物製造,身體無負擔.納米濃縮&made in USA.一日邊食到4斤蔬菜
(不同種類).就算食到,胃部消化都疲累+食埋唔少農藥同除草劑.仲要食唔同的食物俾身體每日的消耗.唔肥都幾難.

大宅

原帖由 CutieSo 於 09-1-31 13:07 發表

咁要如何清理??
thx

飲茶(佳莉茶包).
清肝養腎,淨化血液,更幫助清除體內的化學物及有害成份,有效抵禦疾病.並含氨基酸,維生素,礦物質及兒茶素.
普通的茶葉含丹寜酸,咖啡因及茶多酚,亦常有農藥污染.(尤其春茶葉含最多的農藥),大部份茶葉都寒胃的.要選擇好的茶來飲.
可以買黎試下飲.尤其新年食左咁多油炸野.清清佢肚都舒服d,肚脹脹的朋友一定要試下.

大宅

原帖由 J'smama 於 09-2-1 16:39 發表
Please kindly let me know where can I buy 佳莉茶包? Around how much?

Many thanks.

我星期日都會同媽咪一齊出去,你可以一齊嗎 ?係旺角.$122有九折(我媽咪買).你pm我拉.

大宅

原帖由 J'smama 於 09-2-1 16:39 發表
Please kindly let me know where can I buy 佳莉茶包? Around how much?

Many thanks.

我個日都係同媽咪出開去行街的,不用太介意.我媽咪好健談的.可以傾多d有關更年期的事.just casual meet.

大宅

原帖由 justin08 於 09-2-3 22:07 發表

而家sunrider公司星期日都有貨買咩,我真係唔知好耐冇去買嘢,而家D嘢係唔係好貴。

你都有用開嗎 ?剛剛加左好似.仲咩唔keep住食呀.唔清理下,而家咁多食物有問題.
我就係用左sunrider的用品+食品,細囝d濕疹都痊癒埋.以後都唔洗睇醫生又唔洗煩.
我都比較過其他公司(包括 anxx,康xx,nuxxx)只有佢係全食物做,連用都可以食,我至敢俾我bb用咋,而家bb仲好番,我真係冇選錯.
可以到我的生活日誌網頁睇下,我b好番的情況.
原來我媽食左成十年,而家去體檢d醫生都唔信佢有60yrs.d腸,胃好乾淨好靚.
所以我而家要keep羅(我唔抵得d朋友晤認我係呀媽個妹mouth: ).快d食+用番拉.

大宅

除左茶,呢隻都日日飲.(Fortune Delight)
天然山茶精華,檸檬精華,菊花精華,苿莉精華,板根精華和上等茶葉等多種草本植物.

功能:
協助身體自然進行清理,亦是強力抗氧化飲品,可以清除細胞中囤積的毒素及廢物.將污染物如重金屬,銅酸,農藥,尿酸,酒精等排出體外,加速新陳代謝,控制脂肪比例含量.又幫助調節血液中的膽固醇,油脂,尿酸,使血液純淨,讓人體得到所需營養.
而火氣旺盛,胃熱口臭,喉乾舌燥,長青春豆,飲用可以清熱降火,美白肌膚.

我覺得成分好好之餘.最主要係使用食物做,不是一般的實驗室人造食品&用品.

大宅

原帖由 justin08 於 09-2-3 22:07 發表

而家sunrider公司星期日都有貨買咩,我真係唔知好耐冇去買嘢,而家D嘢係唔係好貴。

好似我媽有個舊同事,患左肺癌,新年見到差d唔認得.傾開先知用左好多錢去醫,而家仲做緊化療.政府都要俾錢家而家.平日慳慳埋埋,一次過用左一大半.都咪話唔肉赤.

大宅

如果到了45~50yrs,就每隔年去照下12子腸&胃.50yrs打後最好年年照下.醫生都講過所有癌症,腫瘤都無先兆.到有問題已經3~4期.及早發現最好.
其實我買唔買野都好閒,不要因此而關閉耳朵.只要大家get到信息就得.
愛惜自己==愛惜家人.

大宅

今日新聞

生活健康王女士慶幸早驗出
04/02/2009

【 本 報 訊 】 中 文 大 學 完 成 首 階 段 逾 一 千 人 的 大 腸 癌 篩 查 後 , 其 中 四 名 毫 無 病 徵 的 市 民 確 診 患 大 腸 癌 , 五 十 八 歲 的 王 女 士 是 其 中 之 一 。 她 指 生 活 習 慣 一 向 頗 為 健 康 , 日 常 飲 食 均 多 菜 少 肉 , 亦 無 家 族 病 史 , 當 初 只 因 符 合 資 格 才 參 加 篩 查 , 豈 料 證 實 患 大 腸 癌 , 幸 好 及 時 切 除 腫 瘤 , 癌 症 亦 無 擴 散 。 她 指 若 沒 有 接 受 篩 查 , 病 情 或 會 在 一 、 兩 年 後 惡 化 。

行 山 游 泳 飲 食 高 纖 維
王 女 士 指 , 自 己 體 魄 尚 算 強 健 , 每 星 期 均 會 行 山 或 游 泳 , 平 日 不 愛 吃 高 脂 肪 食 物 , 飲 食 以 高 纖 維 為 主 , 大 便 亦 一 直 無 異 樣 , 沒 有 出 血 等 情 況 , 而 家 族 中 亦 沒 有 大 腸 癌 患 者 。 雖 然 以 往 曾 打 算 接 受 腸 內 鏡 檢 查 , 但 由 於 私 家 醫 院 收 費 昂 貴 而 卻 步 。 去 年 六 月 她 閱 報 得 知 中 大 推 行 免 費 大 腸 癌 篩 查 , 自 己 符 合 資 格 , 遂 報 名 參 加 。 其 後 接 受 腸 鏡 檢 查 , 由 於 事 前 注 射 了 止 痛 藥 及 鎮 靜 劑 , 過 程 不 算 痛 苦 , 但 醫 生 卻 發 現 她 大 腸 內 有 兩 粒 息 肉 , 即 時 切 除 , 化 驗 後 證 實 其 中 一 粒 有 癌 細 胞 。 「 初 時 聽 到 都 好 驚 好 擔 心 , 心 諗 我 又 無 徵 狀 , 生 活 又 健 康 , 點 解 會 係 我 ? 」

幸 好 王 女 士 再 接 受 內 窺 鏡 檢 查 後 , 腸 壁 並 無 癌 細 胞 , 顯 示 癌 症 並 未 擴 散 , 毋 須 接 受 化 療 或 電 療 , 只 須 在 一 年 後 覆 診 , 「 好 在 及 早 發 現 , 否 則 我 根 本 唔 會 知 道 自 己 有 大 腸 癌 , 後 果 應 該 會 幾 惡 劣 , 可 能 再 過 一 、 兩 年 就 會 惡 化 , 到 時 再 治 療 , 一 定 唔 可 以 好 似 依 家 咁 輕 鬆 。 」

中 大 公 共 生 學 院 助 理 授 黃 至 生 指 , 通 常 建 議 患 者 於 切 除 息 肉 後 一 年 再 照 腸 鏡 , 若 並 無 異 樣 , 可 再 隔 三 年 才 再 檢 查 。 一 般 而 言 , 若 患 者 五 年 內 無 復 發 , 理 論 上 可 視 作 已 經 康 復 。

首頁

尾頁

跳至