跳至

首頁

尾頁

子爵府

唔睇唔知原來大家既奶奶都咁麻煩,好彩我個奶奶都幾識做,星期六日知我都會帶bb週圍去,佢仲好開心咁話,好呀,見多d人,會精靈d咁^^

不過我地都識做既,個個星期都會搵日同佢地下飯、飲下茶、行下街咁。有時佢地一大棚人黎到我地度,咁我時間會陪下佢地,冇時間就自己做返自己d嘢,由得佢地響廳度同bb玩或去會所波波池玩,如果bb要飲奶,我奶奶都會幫手餵埋,大家都算相處得幾好。

同奶奶佢地一齊我覺得都算幾好,但係當佢約埋老公個姑媽一齊就超煩,成日都當bb係大人咁,俾埋d勁多油又唔合bb年紀既嘢佢食,好似中秋咁,果陣bb得3個幾月大,居然俾佢食月餅,4個幾月佢地有人生日,就俾bb食蛋糕上面果d cream,5個幾月俾佢食壽包裏面既蓮蓉,新年俾bb食年糕,琴晚就俾bb食芝士蒸豆腐。仲成日間中塞d雞肉、魚肉、雞蛋、豆腐、菜俾bb食,總之次次見面都會係咁夾唔同既食物俾bb食,我老爺同奶奶都試過用d好溫和既語氣叫佢唔好,但佢都仲係不停咁俾d嘢bb食,想搶都搶唔返個仔。唉,宜家都投晒降,唯有阿Q D諗,一個月都係見佢一至兩次啫,何況阿b都唔多肯食果d嘢,對佢都唔係話咁大影響。

子爵府

茶裏面有咖啡因喎,就算10歲8歲都唔好飲啦,萬一真係要飲,可以揀烏龍茶呢類既紅茶。

原帖由 dorothywtc 於 09-2-19 13:14 發表
睇完你o地 d 分享, 我覺得我6299算好好了, 只係62份人麻煩 d...

佢好鍾意飲茶, 成日話茶好有益, 幾個月前開始已經耐唔耐就話遲d要俾茶 bb 飲, 最多溝淡 d, 又會笑笑口咁話o向茶樓見到其他老人家俾腸粉 or 其他野 d ...

子爵府

因紅茶發酵過丫,冇咁寒冷,綠茶未經發酵,如果身體弱既人唔應該飲咁多。而紅茶就有暖胃既功能。至於咖啡因,兩者應該都一樣,所以小朋友都係唔好飲好d。

通常綠茶係香片、鐵觀音等,d茶既顏色會偏綠。
而紅茶就係烏龍、普爾等,茶既顏色會偏紅/咖啡色。

原帖由 dorothywtc 於 09-2-19 15:27 發表
jackie,

紅茶o既咖啡因少d 嗎? 茶樓有烏龍茶飲嗎? 仲有邊 d 係紅茶呢?

eva,

我大住肚同餵人奶時都唔敢飲茶, 我本來好鍾意飲檸檬茶的, 果時都忍住無飲。 ...

子爵府

建議你第日如果一定要俾佢飲茶,可以1/5杯茶加落4/5杯水度,溝淡d佢。

原帖由 dorothywtc 於 09-2-19 16:29 發表
我62好鍾意飲鐵觀音的, 佢俾 bb 飲就弊了...

我問o左醫生了, bb 唔可以飲茶, 起碼2-3歲先飲得o

子爵府

點會有d咁既異類ga!!自己係女人居然睇唔起女人?!!究竟佢係咪傻ga!

唔緊要,佢唔鍾意你個囡,有你同你老公錫佢補返數啦。

原帖由 sandra28 於 09-2-25 23:51 發表
我都唔明而家咩年代, d 老人家仲咁恨仔 ! 佢地唔諗下自己都係女人, 冇女人生唔到仔 ! 當我大肚時照到係囡, 我老公話同佢到講未必準, 但比我話 "點解唔講得, 係女就女, 佢地唔鐘意, 但我鐘意女多過仔 ! " ! 我同佢地 ...

子爵府

我都覺生女好d,會痴媽咪多d,第日仔仔大個左,可能會痴老婆果邊多過痴我啦...唉,等我追多個女先^^

首頁

尾頁

跳至