自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我爸爸80歲,洗腎(血液透析)已經半年,情況很好。我爸亦係糖尿引至腎衰竭的,佢功能更差,你爸有三成當時我爸只剩一成!本來佢唔肯洗腎,但後來腎功能引至的痛症同後遺症越來越多,不得不洗。我哋冇選擇洗肚(腹膜透析)因為一日做太多次,又怕腹腔做口易感染,所以去洗腎中心洗血。現在一星期洗2次,我爸好精神又有番胃口,又唔使介口介得咁清,生活質素比之前好,你知道老人家戒口好唔聽話架嘛。洗血比洗肚好,但費用相對高好多。千祈唔好亂食中藥,中藥入邊好多重金屬,影響損害腎功能的。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

樓主,腎衰竭病人要小心進食,鉀同鏻係可以對腎臟好大傷害,問醫生拎個單張了解乜食物含高鉀/鏻,未洗腎之前要好好戒口。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

嫂子户 發表於 17-7-18 10:01
想問一下,我老爺腎功能指數係17X,,佢76歳,醫生話指數500先要洗腎,咁去看中醫調理一下好唔好?(西醫話 ...

醫生無錯,正常人係100 ,500毒素都好高,我爸爸洗腎之前爆標入院,當時佢指數係800!入咗ICU緊急洗血,執返條命仔。好多植物都含好高鉀,所以食中藥係好高風險,我唔會建議,因為每一劑中藥入面,實在太多唔同嘅植物,腎臟係頂唔順啲重金屬架。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

貓咪達人 發表於 17-7-18 11:04
你好麟媽媽,多謝你分享先
我爸爸一直都睇開政府醫院,因為經濟原因,冇能力長期到私家醫治,想請教一下, ...

我爸爸亦都係睇政府腎科嘅,首先要了解乜嘢係洗腎?香港常用嘅洗腎方法有兩種,腹膜透析(簡稱洗肚)同埋血液透析(簡稱洗血)
腹膜透析係於肚上面開一個造口,有兩條導管一出一入,每日做二至三次,將藥水灌入腹腔而將體內毒素釋出,呢個療程係可以係屋企自己做嘅,不過老人家未必handle 到,可能需要有人幫佢做。另一樣血液透析,係要去洗腎中心做嘅,全程由醫護人員處理,將血液抽出過機洗去毒素再注入體內,過程大約2至3小時,每星期二至三次,因人而定。
香港政府係有資助腎病患者做透析治療,可惜只限於洗肚,如果想做洗血就要患者支付有關嘅醫療支出。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

至於我爸開始洗腎之後,精神尚算幾好,洗腎過程佢就訓下又或者睇住電視咁囉,我哋姊妹多,就輪流接送佢往來洗腎中心,係落雨麻煩啲啫。之前未洗腎,戒口好嚴格,我老豆又扭計又偷食,激到我地死死下,而家洗咗腎,醫生就話唔使戒得咁清,講真我爸爸都80歲,我哋花錢洗腎唔係想佢活多十年八年,只係想佢生命質素好啲,後期腎衰竭積水嚴重,食嘢都食唔落,手腫腳腫,我爸爸因為腎影響,年初背部劇痛,行都行唔到要坐輪椅,坐低瞓低都好痛!洗腎之後呢啲情況全部改善,洗血唯一唔好係次次都係手度拮針,初時我爸爸隻手拮到瘀晒,見到都肉痛。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

再講下洗腎費用,如果做洗肚,政府係有資助,洗肚藥水十蚊一包,每日約三包,另加導管配件,一個月大約三幾千。而家亦都有啲洗肚機可租借,過夜時候洗肚,呢種方法都幾好,因為係瞓覺嘅時候做,不過要有人喺左近,如果中途有乜嘢事,個機響家人可以幫手。
洗血嘅費用就高得多,如果去私家醫院嘅洗血中心,每一次嘅費用可以係幾千蚊,一個月要幾萬蚊, 十分高昂!不過,亦有一啲慈善機構資助嘅洗腎中心,洗腎費用平啲,每次千幾蚊,我爸爸就係呢類洗腎中心洗血,每個月洗血費用連埋醫生檢查,約$15000-17000。呢類慈善機構洗腎中心,床位有限要排隊架,我哋都排左一段日子,因為我老豆扭扭零零唔肯洗,到佢肯洗嘅時候剛好輪到,我哋真係好好彩,如果去私家真係燒銀紙架。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

morikawa 發表於 17-7-18 11:54
洗血好貴,未必人人負擔得起

我明白,好在政府有資助冼肚費用。當然,洗肚之後病人活動能力少左,成日就係屋企等洗肚,我爸爸因為咁所以唔肯洗肚。加上腹腔有造口,感染機會自然高d,但洗肚好處係成本比較低,費用有限。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

樓主唔好太擔心,當年我老爺都係做腹腔透析,洗肚洗得好的話,我老爺都洗肚左差不多10年先至過身。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

旻旻豬 發表於 17-7-18 15:09
15000-17000是已計了政府資助後嗎?洗血中心是各醫院都有嗎?如洗血受感染机會是否比洗肚會低D?
不好意思 ...

洗血政府係零資助的,每月萬幾係慈善機構資助的洗血中心,政府醫院係可以比到你住嗰區附近資助洗血中心資料比你嘅。洗血風險比洗肚低都係指感染問題,因為洗肚有造口而洗血由醫護人員處理,咁風險低d。不過唔代表洗血係最好嘅選擇,都要睇埋個人嘅體質,比如血壓高如果洗血風險又會高啲,因為大量抽取血液進出體內,血壓唔穩定嘅話都有風險,所以最好由醫生評估用邊一個方法比較理想。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

旻旻豬 發表於 17-7-18 15:09
15000-17000是已計了政府資助後嗎?洗血中心是各醫院都有嗎?如洗血受感染机會是否比洗肚會低D?
不好意思 ...

原來你媽媽已經89了!如果而家食得瞓得就唔好考慮洗腎了,因為洗肚之前要做手術安裝導管於腹腔,而洗血亦要做一個手血管手術將來洗血用。89歲如果身體尚可的,就無謂要佢老人家做咁多手術,我爸爸做血管手時係79歲。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

PCMW 發表於 17-7-18 15:34
聽講用芫荽煲水日日飲,聽講可以洗乾淨個腎

大多深綠色植物都含高鉀,而鉀係好傷腎的,如果真係有腎衰竭,唔好胡亂服用偏方。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

貓咪達人 發表於 17-7-18 17:02
見到你咁講,有返小小曙光感覺,我老爸身體開始機能唔好,行路都唔可以太耐,好怕佢腎出埋事後,就好快離開 ...

樓主,你唔使咁心灰,我爸爸由第一日醫生叫佢洗腎到佢腎功能得返幾個巴仙開始洗腎,足足拉鋸左三至四年!政府醫生亦都講明,資源有限唔係個個病人會Offer洗腎呢個option ,話如果我老豆再扭扭零零,可以安排佢去紓緩治療,我老豆問乜嘢叫做紓緩治療?醫生就答佢即是善終服務!我老豆當時㷫過火屎,嬲個醫生叫佢等死,我咪話我老豆囉,人哋安排你洗腎係俾個選擇俾你,你而家意識清醒,無人可以幫你做決定,我老爸係一個好硬頸嘅人,最初話寧願死都唔會洗腎,但到末期腎衰竭帶來嘅痛症同副作用係佢承受唔到,最終都要簽字洗腎。其實你爸爸都仍未到末期,醫生Offer洗腎都係想舒緩佢嘅病情,最終你哋決定洗定唔洗,都係你爸爸話事。所以都要得到老人家嘅意願,做仔女只可以做多d research 同醫生多了解溝通, 幫佢哋分析利害。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

bluegor 發表於 17-7-18 17:10
積極面對,你擔心嗰個樣掛左响塊面度,爸爸見到你個樣咁,會擔心埋你喎。
我比較縱奶奶,只要佢肯食,都會 ...

我哋全家人都好positive 總之一家人齊心一定可以解決到問題。我老豆依家直頭放縱添啦,上星期先去食buffet, 因為醫生話洗血已經洗左啲毒素,所以可以食多啲。我哋都由得佢,希望佢有生之年,食得瞓得就好啦。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

旻旻豬 發表於 17-7-18 17:46
明白,謝謝你回覆。其實醫生說過這個年紀咩都唔做,,喜歡吃的給她吃,只是我担心如去到末期又不洗腎她會 ...

醫生都有分析過,佢話有啲人毒素高上咗腦,暈咗咁就熄燈,冇乜痛苦幾生修到,我老爺就係咁,洗咗肚就快10年,早上刷牙嘅時候暈咗,咁就做咗神仙。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

回覆樓主

其實好高興係呢度見到好多同路人,年紀有返咁上下,父母健康出現問題在所難免。剛剛上Facebook ,原來舊年今日我老豆剛剛由ICU轉出普通病房,記得舊年呢個時候,係我呢一生人感到最驚惶同埋無助!當時我亦都係一晚望天光,一晚瞓得着,仲要安慰日日以淚洗臉嘅媽子。唔好見我好似好輕鬆講述洗腎嘅種種,只係而家我爸爸嘅病情穩定落嚟,我看似輕鬆。
大家要好好珍惜父母係身邊嘅日子,有病嘅佢哋情緒係唔會太好,可能會變得暴躁可能會變得唔講道理,但大家就忍耐一下,講真,要忍又需要忍幾多年呢?共勉之!

首頁

尾頁

跳至