自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

如果真係合資格,冇人會質疑嘅,但而家真係好多人濫用長者八達通卡,所以之後要實名制用什麼樂悠卡,我覺得係好事,亦都少好多爭拗。相信其他合資格人士,應該係用個人八達通而唔係拎住八達通長者咭,司機要查証都容易咗好多。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

graceyung 發表於 22-5-24 12:01
正解,其實杜絕濫用就唔會惹來咁多歧視。

因為真係好多濫用,唔係真正有需要嘅人士架!我嗰日都見到個後生師奶攞住張長者八達通來坐綠Van,我阿媽都有兩三張長者八達通㗎,唔記得帶出去又買多張,如果我立壞心腸攞我阿媽嗰張去用都得㗎。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

chaolm1234 發表於 22-5-24 13:01
我朋友3x歲有遺傳病,都有傷殘證明,搭車2蚊

呢啲情況係咪用個人八達通㗎?而唔係拎住張長者八達通享受兩蚊優惠呢?如果係咁樣,個人八達通default setting了乘車$2, 咁就冇爭抝,但如果唔係長者而拎住長者八達通攞其他例如傷殘乘車優惠,我認為咁樣就唔啱。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

wendyaupooh 發表於 22-5-24 13:07
回覆 麟媽媽 的帖子

其實好多人濫用﹐就要一口咬定樓主講既呢位女仕係濫用嗎? 就要一口咬定後生仔 / 女用 ...

你唔使咁激動,其實只要政府推行實名制,所有嘢已經解決,亦唔存在歧視嘅問題。我冇攞傷殘津貼所以我唔明白係點樣運作,但如果呢啲人士都係實名制用個人八達通,亦都唔需要爭議嘅,而家就係應杜絕濫用嘅人,唔使搵個阿婆買10張8張長者八達通比其他人用,去影響真係有需要嘅人士啊,你明唔明白呀?

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

Tyasnm 發表於 22-5-24 14:07
司機基本上唔會同乘客衝突,因為政府會找尾數!

上次我坐綠Van,聽到個司機大佬同個熟客吹水,話有後生仔用長者八達通卡,佢都費事出聲,話而家啲後生咁惡,動不動郁手郁腳,出聲比佢拉黎打咪死。

首頁

尾頁

跳至