自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我兩年前做咗呢個手術,因為我用微創做復原得都算快。我都拖咗一段長時間,搞到嚴重貧血,送咗去急症室輸血,發覺既然等唔到停經,再咁落去會搞到心臟衰竭,做完手術我覺得好OK喎。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

Pulmma 發表於 23-11-8 19:28
做完要休息幾耐

你當坐月咁啦,你同我嘅情況好相似,其實貧血除咗要去急症室輸血之外,貧血對心臟嘅負荷好大,會引致心臟衰竭架。我都後悔咁遲先做,之前個樣真係好虛弱,呢兩年血壓同埋脈搏都變返正常,面色仲好在。因為政府個快期要六個月,我唔想再不停出血,後來睇私家醫生做手術,佢俾啲荷爾蒙藥我食住等我唔好再嚟M,之後我才做手術。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

MM2H 發表於 23-11-8 20:14
想問下你貧血情況係去到幾多?我血色素徘徊7.2 - 7.6,但除此冇大礙,醫生都係監察住,等更年期
...

我而家已經唔記得咗血色素係點,只係記得去到急症室,啲姑娘check我血含氧量,已經響晒機,之後好緊張即刻入去見醫生, 5分鐘已經送上病房,即刻輸血之後再輸鐵!當時我心跳係長期過百㗎,醫生話長此落去會心臟衰竭㗎,我好鬼驚所以決定做手術,而家心跳已經變返正常,每分鐘六十幾。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

KOKOMAN 發表於 23-11-8 21:52
可做微創復完快

我係用微創做,我妹遲我三個月做,因為佢個肌瘤太大所以開大刀,我康復進度好過佢,始終傷口細好多。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

蒜頭貓 發表於 23-11-8 23:18
冇影響仲好咗添 唔使避孕
我同你當時是一樣好猶疑 拖咗好耐 直至屙唔到尿, 所以一定要做,快啲做 ...

我都係咁,醫生同我講心臟衰竭係冇得逆轉,我先至發覺如果咁搞衰左個心咗就大件事啦。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

Gorgor0612 發表於 23-11-8 23:30
你問多個醫生攞2nd opinion 啦! 有D醫生係會建議切除嘅,因為係佢拿手本領同一勞永逸! 但香港女性平均51 ...

我初初都係咁諗,等下又一年等吓又一年,到54都仍然冇跡象要收!醫生照超聲波仲話我個卵巢一啲萎縮嘅跡象都冇,仲有白影即係裏邊仲有卵子,我心諗PK了,所以先決定唔等收經喇。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

Gorgor0612 發表於 23-11-8 23:36
你咁勁嘅,54仲有排卵,身體咁好

我不知幾想死,啲M準到不得了30日來一次,跟住就血崩,諗返都好恐怖。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

Pulmma 發表於 23-11-8 23:49
我曾經坐半個鐘車係全兜唔切,全pat pat pat 流到日白巴士枱。勁嗈妳意思

我係可以10分鐘一條安睡褲滿晒,成條褲見唔到白色嘅地方,諗返起都真係自己死唔去都偷笑!直頭覺得自己出血情況好似俾人斬咗幾刀咁。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

SOHOT 發表於 23-11-9 00:05
請問你開大刀是打直還是打橫開?
我識朋友係政府是打直開

我阿媽十幾年前係政府做打直開
我妹喺私家度做打橫開
我係私家度做微創三個窿

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

KOKOMAN 發表於 23-11-9 08:08
全切/切子宫?

我連子宮卵巢全切,都係入到手術室先決定,因為我媽媽都係卵巢生咗好大個瘤,醫生話唔想6-70歲再入多一次手術室,不如今次切埋囉。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

lamheng 發表於 23-11-9 10:33
早好過遲,會越來越嚴重,血崩到放血似的。如瘤細和早做,尚可選微創。
若肌瘤太大,如開大刀,可c section ...

我細妹做手術嘅時候,已經收經兩年,但佢個肌瘤一啲都冇變細,佢個肚大到好似有咗4-5個月BB咁,當時第一個醫生話如果唔介意外觀可以唔理佢,每年觀察住,但再睇另一個醫生,個醫生話肌瘤嘅位置有啲奇怪,應該唔係子宮裏面,建議佢都係切除。切除時候先發現,原來個肌瘤係生係子宮頸外面,肌瘤太大,已經壓到個子宮扁晒,亦都令到我阿妹成日尿頻,其實都有危險架,如果肌瘤爆裂就可能引致腹腔炎。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

WChan 發表於 23-11-9 12:57
唔一定係攪碎, 我既情況係肚到開3個小孔, 做完切除, 整個子宮同卵巢係經陰道取出, 等同生BB 咁, 前題係最 ...

我都咁上下做法冇攪碎,因為個specimen report 有相片,係一舊舊組織並不是碎晒,而且之前亦有做抽組織化驗,冇壞細胞咁安心啲。不過我冇順產過,生個仔都係開刀,醫生估計入邊啲肌肉組織會有黏連,所以入手術室之前已經簽紙有心理準備,如果微創搞唔掂,就會緊急開大刀。手術後雖然表面傷口好細,但我入面嘅傷口好大,所以手術後第三日先拆尿喉落地,我都住咗七日醫院。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

WChan 發表於 23-11-9 15:06
我以前係順產, 所以手術好順利, 基本上只係第一日插尿喉, 第二日可以落地, 我住左五日醫院. 我都同意表面 ...

係呀,因為以前開刀生仔,子宮個開刀傷口黏連咗落去左手邊其他器官,所以個子宮唔係獨立,所以當時我左手邊係比較痛。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

Pulmma 發表於 23-11-9 15:09
我又去醫院途中啦 見到大家咁正面,無咁驚

放心啦,我都後悔自己點解拖咗咁耐先做手術,唔好等停經喇,一個人有幾多血俾你流失?而家諗返真係好傷身。

WChan    發表於 23-11-9 16:01

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

naicha 發表於 23-11-9 15:54
所以我切埋子宮頸

我都係呀,所以做完手術我問醫生,將來我使唔使每年做婦科檢查?佢話唔使㗎喇,係咪好開心呢?

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

JaniceB 發表於 23-11-9 23:04
請問你可以介紹你個醫生嗎?謝謝(emoji)

我搵曾祥風醫生嘅
但幾個月之前佢已經退咗休

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

JaniceB 發表於 23-11-9 23:24
我朋友都係睇佢,話佢好好(emoji) 我覺得自己個婦科醫生好似麻麻地,想搵另一個。
...

曾醫生真係好好,手勢非常好!而且佢好細心,知我家族有中風病歷,做手術前要我着壓力襪,做完手術之後仍要着,就係慎防我雙腳會有血栓,非常仔細。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

heily123 發表於 23-11-9 23:59
係唔係第二三日先係咁多?有冇屙血塊?

血塊大過隻雞蛋!而且我覺得我嗰啲都唔係太似經血,我直頭覺得係鮮血,尤其是食咗止血藥,其實係凝血藥,咁之後就大大舊血塊跌啲出嚟,諗起都好恐怖。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

JChan 發表於 23-11-11 22:48
有冇問醫生 點解

呢樣我都唔明?我個妹細我兩年,比我早已經停經,不過我係好遲先第一次M 㗎,有啲人話早嚟就早完,遲來就遲停經,我第一次M係F.3

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊