自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

屋企附近呢幾年都有地盤,我lunch time成日見到啲工友去茶餐廳食飯嘅,又真係好少見佢哋喺公園度食,但我見佢哋好多都自攜水樽,腰間又有風扇仔,如果真係唔想用紙餐具,袋多對匙叉都唔係好難。同埋而家我哋呢班女人咁多聲氣,太投入角色,我諗男人唔會為刀叉而煩惱,比多一蚊佢哋亦都唔理,正如我老公成日都唔帶購物袋,我鬧鬼佢,佢都寧願比一蚊,男人唔想煩。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

loveclementine 發表於 24-4-28 14:49
佢哋放12點食飯,通常都有位,唔知點解有好多人誤解講到好淒慘咁無啖好食,有啲工種日薪高,佢哋食午飯會 ...

我就係成日見到啲工友,見佢哋都係入茶餐廳涼冷氣食飯嘅,冇見人痞喺路邊食,你估喺啲菲傭咩?地盤工佢哋日薪咁高,買煙仔咁貴都唔眨眼,點會計較嗰一兩蚊買刀叉。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

Fishqqma 發表於 24-4-28 14:30
咪就係囉, 想帶餐具咪帶餐具,唔想咪畀錢買囉。 正如鍾意堂食咪堂食,鍾意買外賣咪買外賣, 鍾意返屋企煮 ...

所以我都唔明啲人拗乜?
好似我啲妹做寫字樓,做高級嘅根本上唔使你自己落去買飯啲阿姐幫你買埋啦,好似我阿妹咁實走餐具,食完阿姐仲幫佢洗埋套餐具,低級啲嘅職員咪自己沖下啲餐具放公司囉。至於自己覺得份工冇咁方便嘅,帶得嘅帶,唔帶得嘅咪俾錢買,唔想俾錢買叫個老婆淘寶100套,見上邊有人話好平吖,咪食完掉落垃圾桶囉。我當全香港嘅地盤工友都冇人自備餐具,但寫字樓有一半嘅人肯自備餐具,都已經幫到好多㗎喇。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

Fishqqma 發表於 24-4-28 15:31
係呀,佢哋話幾蚊就有100套, 不過有啲人話唔會用一次都唔掉, 真係唔明點解唔用環保餐具。 呢啲根本包拗 ...

如果淘寶,用完梗係掉啦!唔掉又拎返屋企洗,咁不如自備餐具?如果咁樣做,令我諗起我阿婆成日講一句:除褲放屁
* 講吓笑,唔好太認真

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊