自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

樓主奶奶真可憐,死左個大仔,剩下兩個仔都不重親情,金錢遮晒雙眼!咁嘅情況下其實兩兄弟都應該幫手,解決當下問題,叔仔攞一半保險金自己袋晒,反而奶奶果一半就用嚟比大白住院同埋辦後事所剩無幾!個大仔買落保險都係想保障自己父母,但而家睇嚟奶奶連錢都冇個傍身,呢個叔仔係我眼中禽獸不如。樓主奶奶經過今次,要明白親生仔不如近身錢,賣咗大伯層樓之後,點都唔好俾啲錢比其他仔,如果將來有乜事,肯定冇錢過唔到世。

FJmom    發表於 19-5-1 04:53

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

Happyhappylive 發表於 19-4-27 23:24
我也分享一下,媽媽朋友,媽媽朋友和兒子住,老了,先將自己的錢分給一個兒子,包括自住居轉名,二個女兒一 ...

所以老人家唔好在生時分家,分分鐘老左冇依靠!
我朋友老公早逝,留底幾百萬保險金,佢將d錢贖返層樓同埋供個仔去外國讀大學。前排佢同我講想將層樓轉比個仔,我話唔好,點解咁做?佢話得一個仔遲早係佢㗎啦!我話你擔保佢結婚之後一定同你住㗎喇?到時佢娶個乜嘢女仔你又唔知,如果佢哋離婚就分你半層樓㗎啦喎,到時你連個竇都無點算?冇錯層樓遲早都留俾個仔,咪百年歸老先當遺產俾佢囉,咁早轉比佢好多野話唔埋。

FJmom    發表於 19-5-1 04:56

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

有時見到呢啲例子覺得好可悲!記得我agent講過,佢有一個客係老人家,仔女移晒民留低佢一個喺香港,好日都唔會理下佢,呢位老人家點都唔俾自己份人壽斷,佢同我個agent講只要呢份人壽一日生效,佢啲仔女先會返香港幫佢辦身後事,我聽到覺得呢位老人家實在太可憐。

FJmom    發表於 19-5-1 05:03

首頁

尾頁

跳至