自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

實有人沖出嚟話唔用傳統鋼琴會學壞手又呢又路,我有朋友教咗琴廿幾年同我講,買個好嘅數碼琴好過買個差嘅傳統琴,佢好多學生都係數碼琴考到8級,香港地居住環境咁迫,俾個數碼琴佢隨時戴headphones彈好過要個細路摘時晨練琴,起碼比佢培養咗興趣先,到大個d再決定買唔買真琴,練琴聲自己彈唔覺,其他人聽到會覺得好煩的

chrisbayon08    發表於 20-7-9 11:54
TinyTomato    發表於 20-7-9 10:57

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

yurijm 發表於 20-7-9 11:13
你朋友同你冇利益衝突就梗係講真話啦
坊間大部分教琴老師係主動提出幫學生買琴
因為有相熟 ...

我朋友講笑咁同我講話一係整間隔音房買部Steinway & son 三角琴,咁應該可以創造出一個半桶水嘅鋼琴家,佢話我只係剛開始要先培養出佢嘅興趣咁買數碼琴學住先ok

珍珠宮

hker 發表於 20-7-9 22:15
Roland 數碼好像用Steinway & son錄的。

有耳筒時,勁好聲!(絕對好過一般 grand, 我以前有),

korg都係用s&s 音源,個外型仲好靚仔tim

roland係咪我朋友冇講我就唔清楚,我自己唔識彈琴,我細個好想學但冇機會,遲d想俾小朋友學我同佢一齊學

珍珠宮

ironmanmama 發表於 20-7-10 04:44
講得好中肯!
請問邊隻數碼鋼琴好?可否推介?

佢話Roland同 Yamaha都唔錯,korg都ok不過二手價冇前兩個牌子咁值,我冇問佢邊款model,因為我小朋友仲細坐唔得耐,等多兩年至會開始

我自己暫時睇中korg g1air,Yamaha ydp s54,同埋roland f140r,主要係因為地方細呢3部都比較窄身慳位,你睇需要買啦!初學128 polyphony都夠,高級d要196或258至可以了,價錢當然貴d

如果地方同錢都唔係問題可以揀靜音鋼琴,係傳統鋼琴加咗個電子靜音系統,但我覺得初學就太大投資了!

珍珠宮

lingw. 發表於 20-7-9 23:26
就算日頭練琴,未識彈成日彈錯的時候,自己都唔好意思比人聽到

我有時聽到鄰居小朋友彈錯都心諗咁渣㗎,學咗好耐㗎啦喎!

珍珠宮

bluestar3000 發表於 20-8-2 22:35
回覆 竇漪房 的帖子

數碼琴一定唔可以取代鋼琴,如果取代到點解考試同埋比賽一定要用鋼琴呢?只有鋼琴先至 ...

你鐘意啦!

講初學琴你就講演奏級 , 你接受唔到新科技我哋應該溝通唔到

首頁

尾頁

跳至