自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

希望可以幫到你啦~

鱷魚肉加川貝
海龍海馬
准山杞子田雞湯

呢三款湯水都有強壯氣管...
同埋唔係飲一、兩日就有改善..
真係要連續飲先ok..

我前幾年都係哮喘發...入埋養和都唔得...
最後朋友媽媽教我煲第三款湯水...狀返條氣管
又真係好好多..我真係飲足一個月...
三款湯水..大人小朋友飲都得..

另外...小朋友千萬唔好蓋羽x披..因為好易誘發敏感..最好蓋返冷氣被...又氣好凍..可以俾佢地蓋絲棉被

如果可以..買返部空氣清新加放濕的機放係房到...咁樣小朋友訓覺得都會舒服d...

我自己小朋友都係過敏小朋友..同埋近來我小朋友一有2聲咳..我就已經煲第一、二款湯水佢..飲幾日...每次半碗仔至一碗度啦...
touchwood...真係work ge..

希望可以幫到你

大宅

原帖由 nikinokb 於 10-11-10 10:22 發表
我都想試下買機

放濕機好d定空氣過濾好d?

我用緊個隻係空氣清新連放濕...
sharp~你上網搵下...

大宅

原帖由 babemom 於 10-11-11 09:40 發表

Dear sister,
can u tell me how to make these three kinds of soup? My son have been coughing for the whole month and I have nothing to do, since I have tried many many menthods but didn't work!!!
An ...

SORRY~遲左覆你

你囝囝OK嗎??

湯水材料全部係藥材舖買的~至於份量你可以買時..問一問人..因為每人底子唔同
以下係我地屋企飲的份量..你可以作一個參考~

鱷魚肉加川貝

鱷魚肉 (一両)
川貝 (差唔多一両)
果皮 (一個)
南北杏 (勺量)
蜜棗 (一至兩粒)
瘦肉 (最好用 "借姑" 代替瘦肉)
蛤蚧 (一對) < 如冇鱷魚肉..也可只煲蛤蚧>

呢度係大約四人份量
煲大約個二個半鐘

海龍海馬湯

海龍海馬 (各2隻) <一人份量>
果皮 (半個)
南北杏 (少量)
蜜棗 (一至兩粒)
瘦肉

#如果成家人飲..海龍海馬可以放多D
有痰火核都可以煲此湯...
煲大約二個半鐘

准山杞子田雞湯

准山 (大約十五塊)
杞子 (勺量)
圓肉 (勺量)
南北杏 (勺量)
田雞 (2隻)
蜜棗 (一至二粒)
瘦肉

四人飲用
煲大約個二個半鐘

"登"川貝

川貝 (大約一両)
果皮 (一個)
蜜棗 (一至兩粒)

四人飲用
"登"大約三個鐘
#小朋友要有歲幾以上先好食川貝,始終太細個..唔係咁好...

$川貝份量 (我地煲係四至五碗先落大約一両)

以上湯水份量真係大約...因為好多時煲慣左..唔識講份量你知..買時最好問問藥材舖的人

你都煲下俾你仔仔飲..希望可以幫到你...

首頁

尾頁

跳至