母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

原文章由 mythseason 於 08-12-29 13:58 發表
樓主能否幫忙看看我既問題呢??
感激呀~~~

終於放完產假要返工了.
請問按以下時間泵奶有冇問題?
有那裡可以改進一下?
依家BB每次要食140ml
但我每次泵只有80~100ml
所以每次食完都食補40~60ml奶粉

泵奶schedule

7: ...

我係接近全泵返工呀媽,盡量埋身俾呀B食,之後再泵奶,等個腦多D訊息要做奶...我半夜都起身泵架......
另外,湯水同飲水係不可缺少架,努力呀

伯爵府

係呢,第一次幾時黎m架 ? 我餵人奶接近6個月

伯爵府

原帖由 Jojolaw99 於 09-2-4 09:24 發表
個個人唔同我就5個月囉 !

哦,咁要帶d用品出街,隨時黎料....咁既量係咪同以前類似架咋...

伯爵府

原帖由 vivianlyc 於 09-2-4 17:31 發表
各位媽媽好, 我將於5月也做媽媽了, 我想問一下, 若用了AVENT 牌奶泵, 咁係咪一定要用同款奶樽呢,正路係,因為佢個樽口配返佢地既奶樽 每次泵奶又係咪用保鮮袋, 即每次都買新袋泵奶??係呀,泵完倒入個奶袋度....吾係就直接留響樽度跟著俾呀b食....有時就入avent個杯度

伯爵府

原帖由 vivianlyc 於 09-2-12 11:53 發表

唔該哂, 係網上見到果d 儲奶樽, 到時一樽樽放入雪櫃, 要幾多倒去奶樽到比b食, 都幾好呀. 不過, 又要諗下番工後去邊泵奶. 呀.. 請問電動要泵幾耐先有一樽, 半小時內得唔得呢.. ...

medela mini eletric OK gar..都係20-30分鐘泵清
我就用boots 既儲奶袋平放入凍箱.咁會慳位d,不過以家吾係點儲,因為呀女食固體喇

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊