自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

20170101 發表於 23-12-19 15:57
小一,每次教功課溫習都好勞氣。自己盡力克制,佢就處處挑戰底線。我越講越大聲,直到我出手佢先肯停止,每 ...

我做了10幾年ftm, 曾經亦有你的迷惘,我覺得我放棄工作陪伴他成長,他的表現應該較其他wm的孩子好,我對兒子的期望很高,他小學時在我的「庇廕」和「協助」下, 成績係前列。升中後,就要看孩子的真功夫了,一來他反叛不肯讓我教他, 二來他天資真的好一般, 結果公開試成績令我有點失望, 我覺得我做了10多年ftm對他似乎幫助不大

但回想過來, 我做ftm是我自己的個人選擇, 不應太著眼於成績回報,陪伴他成長的10幾年時光是我一生中美好的回憶,彼此亦建立了深厚的親子關係呢

男爵府

irisf 發表於 23-12-20 13:57
這十年美好回憶,不是每個母親也可享有,首要條件是C 6有本事,不用太太又要工作又要兼顧家庭這麼辛勞。
...

我明白,我亦感恩丈夫能讓我選擇工作或全職照顧家庭,他說無論我怎樣揀,他也會支持我

男爵府

洋蔥頭媽咪 發表於 23-12-20 18:45
唔否認全職湊小朋友的確可以多好多時間陪伴佢/教育佢,但表現是否較在職媽的孩子好呢,個人認為未必關事, ...

我同意,全職媽的孩子成績未必會較wm的孩子好,我身邊就有不少例子,我仔的朋友係DSE狀元,但人家媽媽有返工的呢

相反,我好慚愧我做ftm未能好好培養阿仔的自理能力,又冇訓練他做家務, 佢間房常時都咁亂,衣服周圍掉,做嘢冇手尾……

可能我做ftm時間太多,樣樣都幫佢做哂,我太保護他,令他太依賴我,我也有點後悔,若我以前沒做ftm, 阿仔可能有更多磨練,變得更獨立呢

男爵府

洋蔥頭媽咪 發表於 23-12-20 20:21
咁又唔好咁講,你賺咗嘅係親情, 十年嘅陪伴,至少同仔仔嘅感情 very good ,咩都抵返啦

...

有好有唔好啦!感情就應該唔錯嘅

好似昨天早上阿仔去面試,他一interview完就急不及待打電話同我分享,告訴我個interview好chur, 面試官問他什麼問題, 他怎樣答, 面試官聽後嘅反應……

我都唔知這些是否就是大家口中的「媽寶」呢

洋蔥頭媽咪    發表於 23-12-20 22:16

男爵府

solim 發表於 23-12-20 21:32
全職教功課會唔會令小朋友依賴?
我自己係FTM 都驚驚地

要從小訓練孩子的自理能力和自學能力, 放手讓他們做, 錯了也不要緊, 讓他們在錯誤中學習

洋蔥頭媽咪    發表於 23-12-20 22:23

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊