想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Dear ChinPearly,

恭喜妳呀!好好好...羨慕妳...因為我也是超級高齡呢!

我也是於3年前搵Dr. Tay做手術(子宮內膜異位,子宮肌瘤,朱古力瘤)之後做了2次IUI均失敗, 而上星期五約左佢照超星波, 知道個朱古力瘤仍是2點幾, 我也同Dr. Tay講會於3月做IVF,姑娘話6-8萬,妳可否話比我聽佢實際收左D咩野費用?等我有些預算...
老實講話唔擔心硬係騙妳的,但...可以點?我想問妳是否去了養和?醫院方面收幾多錢呀?可不可以講講Day 幾 Day 幾做什麼? 放左胎之後要休息多久才返工?

Thanks!

原文章由 ChinPearly 於 08-3-3 12:47 發表
Melmelody,

我一直都係睇dr tay (第一次係2006年6月, 真係一條好漫長的路). 平時做iui 都係幾千蚊, 但ivf 就會貴好多, 我呢次ivf 駛咗 7萬幾, bingo 之後還要用安胎藥, 又要5,000, 不過好彩成功咗, 唔駛咁肉赤.

打 ...

複式洋房

Melmelody,

因為由於之前都搵開Dr. Tay,我諗佢已經好熟我以往的歷史...其實在打針方面妳可以唔駛驚, 因為佢會叫姑娘教妳, 只要將支針放入鎗內, 反而我覺得上D藥水比較難...
加上自己本身有瘤, 好驚D藥會影響個瘤變大!!!
但今次要咁多錢,一定好有壓力, 所以當初諗住搵偉澤是可以加埋針炙,但Dr. Tay就熟晒我D History...
唔知你有無睇昨日肥姐追思會,我真的真的好想做個好媽咪, 只是...唔知有無咁既機會!!
依家除了擔心唔知實際要比幾錢外,還很擔心工作壓力,請假問題...

原文章由 Melmelody 於 08-3-3 15:15 發表
Hi WINWINJOEJOE,

還記得我嗎?

我之前也預約左Dr. Tay, 就快見佢喇! 但我知要自己打針, 有D驚同擔心...

妳唔係打算響偉澤做咩? 我仲考慮緊, 好似Dr. Tay 貴D. 分享下!

...

複式洋房

多謝妳們咁快咁詳細回覆, 唔知ChinPearly有無蛋雪? 其實Melmelody的心情一樣, 人老左好想有個小朋友, 但原來並不是那麼容易, 這個問題煩惱左我好幾年, 睇個許多醫生, 就埋心理也有問題了, 曾經有朋友好痛心我行這條路, 她們說契左個仔女比你啦! 或者勸我去助養, 我話我要番工, 社署要我唔番工的...而且帶佢出街, 唔好自己話mind, 但如果大家樣貌唔同, 小朋友也有壓力, 點同老爺奶奶解釋??不過, 自己同自己講今次試過之後, 如果...就要心死...

原文章由 Melmelody 於 08-3-3 16:28 發表
ChinPearly,

多謝妳咁快回覆, 妳真係好偉大呀! 我都覺得生兩個最理想, 但自己遲婚又唔識珍惜時間再加上後來發現自己FSH過高(上次驗17), 而家生得出都偷笑! 如果我係妳就未必會花錢及精神再追第二個, 所以抵妳成功! ...

複式洋房

Melmelody,

唉!M小姐於1月中黎後, 遲遲都唔黎, 咪走去睇中醫, 終於上月尾至黎, 可能學你咁勁食野掛, 依家希望3月生生勝勝啦...不過驚佢復活節, 問過Dr. Tay佢話如果係就要上Lab做, 即是貴D....

原文章由 Melmelody 於 08-3-3 17:11 發表
WINWINJOEJOE,

妳的諗法都正確既! 如果妳相信醫生, 佢一定知妳適唔適合個隻藥, 放心吧! 也不要俾自己太大壓力....

我呢個新年尾至今, 話就話俾自己身體休息, 查實食過中西藥, 魚生, 喪食朱古力, 飲coke, 抽重野(8 ...

複式洋房

Hi Melmelody,

因為如果你Day 1時就要Call佢地, Day 2 要上去抽血及照超星波, Day 3打針....但如果Day 1已撞正Easter, Dr. Tay診所會close, 但便要上如勝利輔助生育中心(這些Lab)驗, 咁咪費用要再貴D law~只是好彩他不是放大假而已....

原文章由 Melmelody 於 08-3-3 18:34 發表

妳話驚撞正復活節假期要上Lab做貴D係指乜呀? 唔知我D timing 會唔會撞假期呢? 都係唔諗, 做得成先算!

複式洋房

好替妳們高興, 係咪全部都搵Dr. Tay做架? 妳們要小心 Take care啊! 加油

同時希望即將要做IVF的姊妹順順利利

複式洋房

Melmelody,

我都唔敢肯定...但照計都係Dr. Tay做, 抽蛋和放胎都只是借養和做, 晤...應該唔會掛. 妳諗住點呀? 估唔估計倒幾時是Day 1呀?我依家希望佢生勝啦!快D黎, 同埋最緊要是Day 2/3上去照唔會有水pork(因為Dr. Tay話咁樣係唔做得的). 妳的planning是怎麼樣?

原文章由 Melmelody 於 08-3-4 11:00 發表

ic. 但最後的步驟抽蛋、放胎係咪響養和做? 若撞正紅日醫生收費係咪貴d?

複式洋房

是呀! good luck!

原文章由 Melmelody 於 08-3-4 11:26 發表

我明天睇Dr. Tay, 而家仲未m, 準時應該2號黎, 唔知係咪上次做ivf 中途stop令m早左所以今次遲番, 所以驚抽蛋、放胎撞正Easter, 又諗緊聽朝早使唔使用棒驗下先去見佢(雖然都知"中"機會"好微), 妳知唔知 ...

複式洋房

Wiskey,
建議你不如快D去公家醫院排不育科的IVF, 如瑪麗/威院/廣華等等...因為要排1-2年, 費用應該唔駛2萬. 因為我當時37就快38, 佢地都唔收, 因為政府醫院規定40歲就唔收要轉去做私家症.

原文章由 WISKEY 於 08-3-4 11:48 發表
我快35yr,試左一年都唔成功(順其自然), 現在要面對現實看醫生,請問家計會得唔得? 因為睇到你們要用好幾萬, 我想經濟d, 瑪麗醫院應該都好貴

複式洋房

Melmelody,
咦!你可唔可以講講點解會stop左, 等我有個心理準備麻~

原文章由 Melmelody 於 08-3-4 11:26 發表

我明天睇Dr. Tay, 而家仲未m, 準時應該2號黎, 唔知係咪上次做ivf 中途stop令m早左所以今次遲番, 所以驚抽蛋、放胎撞正Easter, 又諗緊聽朝早使唔使用棒驗下先去見佢(雖然都知"中"機會"好微), 妳知唔知 ...

複式洋房

Wiskey,
我自己本人就覺得麻麻地, 因為我試過婚前驗身, 佢地D手細好粗魯, 比我的感覺唔好, 而且家計會唔係已經close左精子部門, 我唔清楚仲有無得做??

原文章由 WISKEY 於 08-3-4 12:03 發表
想問, 是否不用去家計會試

複式洋房

Hi Wiskey,
我估起碼要年半, 不過你還是先查查個電話及問問有關情況吧!

原文章由 WISKEY 於 08-3-4 12:55 發表
如果排瑪麗醫院或者其他政府醫院唔知要幾久

複式洋房

Hi ChinPearly,
我想問預產期是怎樣計算出來?還有, 在養和(抽egg和放胎)是否半Day就得啦?養和收唔收支票/信用咭?妳自己放完胎後放左幾多日假?我知道係要放鬆心情, 但除此之外日常要注意D什麼?我擔心之前之後點請假?妳知啦...上親去見Dr. Tay起碼至少幾個鐘或者要半日...同埋, 是否早晚要打針, 咁妳幾點打呀?
Sorry......請見諒!我只是想清楚D...

原文章由 ChinPearly 於 08-3-4 12:22 發表
我自己計都係1/10, 但dr tay 話係3/10, 無所謂啦. 我得一個咋, 不過最緊要順利, 健康就得啦.

我就冇嘔, 不過成日作悶同作嘔, 夜晚好多時都冇胃口, 唔想食野, 我諗捱到12, 13 週應該冇事.

開始見肚, 已經著唔落d返 ...

複式洋房

Melmelody,

Oh...i.c. 咁妳咁快又繼續第二次會唔會影響身體架?妳問清楚醫生呀!
唉!我都覺得做女人真慘...希望妳早日Bingo啦! Keep in touch!

原文章由 Melmelody 於 08-3-4 16:45 發表

我上次打左6支針後去驗血, report 出左Dr. So就叫姑娘通知話唔可以再做, 可能用藥過多導致早排卵(其實解釋左都唔明?), 咁就冇左萬五蚊多, 結果下次mc果然早左5日, 所以今次唔知係咪會遲來?

...

複式洋房

Wiskey,

Melmelody講得好o岩...不過, 如果私家排到你, 公家個症就會取消, 好似我咁, 原本我是諗住去威院私家做, 點知我倆覺得D醫生麻麻, 原因是幫我老公抽血的是醫生仔(I mean剛剛畢業咁)佢抽完D血滴到整張紙都係, 嚇得我倆...而且每間醫院均規定你每天8:00前去到醫院打針, 見到咁多人都唔知攪到幾時, 我心想仲要日日去排, 咁咪日日遲到, 點同公司講, 而我個case她們D姑娘話用藥要貴D,要成6-7萬, 咁同私家有咩分別? 所以都是唯有選出面D!

原文章由 Melmelody 於 08-3-4 16:57 發表
WISKEY,

千祈咪去家計會呀! 第一排期覆診耐, 第二佢地仲用緊最舊的方法去幫妳搵原因, 我就係因為咁浪費左差不多半年, 佢地再寫轉介信去醫院, 都唔係不育科, 而係普通婦科, 好似我個case, 時間好緊要, 所以妳想快就 ...

複式洋房

Melmelody,

千奇唔好覺得自己有問題呀!沒有人想咁! 試想無論男女是但一方有問題的, 都是要女方好辛苦去面對這條路的. 我同你就剛剛相反,我自己想要多D, 可能老公覺得咁貴又唔包成功, 佢覺得唔值掛, 我倆都為了此事嘈過, 哭過...不過, 妳一定要於Day 1時打比姑娘講番比她們聽妳的case睇下做唔做得, 不是妳想就可以的.
以我做過IUI 2次為例, 我是6月做第1 次, 之後False左我都等到9月才做第2次, 當然最終都失敗, 但之後見過D中醫, 佢地話我可能用藥都幾重, 可能咁引致我再有朱古力瘤...妳要注意啊! God bless you!

原文章由 Melmelody 於 08-3-4 17:05 發表

多謝妳提醒呀! 但我老公好心急, 我都有同佢講過呢個point, 亦唔想因為咁而嘈, 鬼叫問題出自我度咩!

複式洋房

ChinPearly,

Thank you for your prompt action.
其實我都未知, 因為剛剛完了M, 唔知下次幾時, 希望快D啦!

原文章由 ChinPearly 於 08-3-4 17:35 發表
Hi, WINWINJOEJOE

問多d都冇問題, 因為我好明白呢條路真係唔容易行既.

預產期 -- 由m day 1 起計, 逐個星期數, 我上次m 係 12月27日, 到今天就差不多10 week

在養和抽卵, 半日就ok; 放胎, 亦都係半日. 但放胎後, ...

複式洋房

仁安: 董曉方醫生
瑪麗(私家): 照我所知,應該是無得選擇...
私家: Dr. Tay
偉澤輔助生育中心

原文章由 WISKEY 於 08-3-5 16:31 發表
我同先生商量過,都覺得時間緊迫, 可能會睇仁安, 瑪麗(私家), 或者找出面私家醫生, 希望不用排太久, 怕高齡, 請問有無醫生介紹

複式洋房

Melmelody,

咦!唔知會唔會同妳差不多時間呢? 妳現在有無戒口呀? Take Care! God Bless You!

原文章由 Melmelody 於 08-3-7 11:05 發表
Paddington,

我諗妳就係前日Dr. 口中講果位lucky lady, 我ge問題係FSH過高, 上次一月驗血數字17.1, 打左幾針後(在偉澤)醫生就話要停, 前日排期到睇Dr. Tay, 見埋佢就更安心響佢度做, 不過而家仲未mc, 佢話我個case ...

複式洋房

Melmelody,
妳開始於Dr. Tay做IVF未呀?我...唉!上個月尾經期後搵個Dr. Tay照個超星波, 現在十幾日發現仍有些啡色或血絲, 好驚呀...都唔知點算??

原文章由 Melmelody 於 08-3-10 15:04 發表
Thanks Paddington.

請問妳開始ivf 打針時還是放胎後做這些呢? D薑要去皮嗎? 若翻用, 要放入雪櫃保存嗎?

首頁

尾頁

跳至