自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

我舉家移民來英國差不多廿年

我最近睇左一個講英國人鐘意移民去澳洲既節目, 發覺原來澳洲好"正"
生活指數比英國低, 教育甚至比英國還 relax
陽光海灘

可惜我果邊一個親戚朋友都無

珍珠宮

原帖由 WYmom 於 09-1-15 19:05 發表

But I heard that the Australians discriminate Chinese a lot. And now in Canada, many Chinese immigrants are from mainland China as well.

Yet in HK, we will have to pay more and more tax to cove ...

外國福利好都係因為稅高咋. 英國呢度都好多好多呃綜援既case架
比著香港, 已經百萬人上街遊行

珍珠宮

原帖由 Elefant老婆 於 09-1-15 20:53 發表
我都覺得澳洲好正,
有天熱天冷,
起碼個天唔會好似英國咁陰陰想落雨,
响英國住得耐個人真係好depressed。

澳洲嘅稅都幾重,
我老公80年代响澳洲讀書,
話歧視好嚴重,
不過依家可能好好多,
近年好多香港人,中國人住澳洲。

我覺 ...

英國其實近年既天氣都變左好多
4-10月, 夏令時間都幾好. 夜晚9pm-10pm先天黑

冬天就慘, 4pm-5pm就天黑, 我唔怕凍, 最怕早天黑. 我懷疑我開始有"冬天候群症", 晒唔夠日光 :(

珍珠宮

原帖由 Vca 於 09-1-15 23:08 發表

咁妳一定冇睇"Nothing to Declare" 嘞! 話之妳移民咗去幾耐,只要唔係本土澳洲人,話之你係黃 /黑,次次入境都摷行李 + 搜身搜到飛起!

有個case 係黑人娶咗個澳洲女人10年,次次出國後返澳洲入境,每次都比人查,終於查到佢 ...

"Nothing to declare"邊個台做? 仲有無得睇? 等我睇睇打消去澳洲既慾望

咁你仲覺唔覺英國好住? 我住london我覺得london越來越差, 可能住 outside london會好點

珍珠宮

原帖由 Elefant老婆 於 09-1-16 01:20 發表
得罪講句。我覺得英國唔係唔好,但唔係最好。
其實呢個世界無乜完美嘅地方,隨遇而安罷。

初頭十數年我都覺得英國OK的

唔知點解自從Tony Blair , Gordon Brown 我就覺得英國越來越差

又或者係因為自己有頭家, 有小朋友, 感覺唔同左

珍珠宮

原帖由 Elefant老婆 於 09-1-16 01:59 發表
或者係你睇人好人睇你好。
不過依家經濟唔好,度度都一樣,有錢嘅話住邊度都好。
但至少响英國會有家庭生活,唔似得香港咁要遲走做C人。

好得意, 我以前成日勸 d 想回流香港既朋友呢句說話:你睇人好, 人睇你好 ... etc

唔知點解, 依家忽然覺得, 在人簷下過不得不低頭. 只有娘家係最好的.

珍珠宮

原帖由 Vca 於 09-1-16 18:20 發表

妳應該有Sky? Living channel, weekdays 9-10pm (不過唔知1星期做幾晚!),半個鐘1集, 連做2集~

尋晚又睇完,尋晚果2集睇到我講粗口!

我住咗喺英國十幾年,越來越唔鍾意英國!!!! 乜Q都貴又好多野都冇得賣.... ...

我有 digital, 無sky, Oh...無得睇

車費先貴到嚇c人呀. service 又差
有時睇香港新聞講地鐵故障十多分鐘, london ? 簡直家常便飯啦 .. 仲要成日擺工

頭果十年我真係覺得英國好架, 果時d人真係純品d架, 依家d人好似聰明左, 又壞左. 好多罪案.

珍珠宮

原帖由 OCT2008 於 09-1-16 16:30 發表
睇到你地個個都話外國的教育好,小朋友細個努力讀書都系為咗將來搵份好工作,可以賺多錢。我兩公婆英文麻麻地,而家就逼仔仔努力學好D英文,將來可以搵份好工。唸唔到佢人仔細細講D咁個說話:中國而家有十四億人口,到我出來做嘢 ...

d人覺得外國教育好, 唔係在於"英文", 而係外國教育在於"啟發", 唔係一味將資料背熟讀熟.

其實我唔反對母語教學, 但香港政府做得唔夠澈底. 應該母語教學 all the way 去到大學.

另外, 香港讀書, 要父母一齊做功課, 真係好奇異既現象
香港政府真係要檢討檢討.

珍珠宮

原帖由 EVA222 於 09-1-16 18:48 發表

食野都好貴,叉燒飯差不多成舊水港紙,係美國洗一美金,英國就要一英鎊,早排港紙一兌十五時,超貴.

叉燒飯 大約 £4-£5
如果你係呢邊搵££呢邊洗££, 大約都好似係係香港洗 $40-$50 咁

其實英國生活, 食野&日用品都可以好平(有時我覺得可以平過香港), 最貴都係車費 & 住. 英國租屋貴過買屋. 而近幾年屋價又貴到飛起, 話就話08年樓市drop左, 但都非一般打工仔afford到.

珍珠宮

原帖由 Vca 於 09-1-16 20:11 發表

哇!!! 妳果度叉燒飯咁平既?????

我依度要成7、8鎊銀啊~~~~

london 唐人街係咁上下價錢吧 ? 不過好耐無食, not very sure.
多數斬一個 portion 叉燒就 £5.5
我屋企附近的takeaway大約不會超過 £5 for 叉燒飯.

london chinese takeways的competition 好大

珍珠宮

原帖由 我愛Corina 於 09-1-16 20:05 發表

叉燒飯,我地呢邊一碟要15-18 euro..(仲要唔好味),所以多數自己整...

我呢邊d野比起london仲要貴多最少20%,有d仲唔只,d車仲貴到離晒譜...以一架新honda civic hybrid為例(最basic果款),我地要27xxx euro,但uk只賣17 ...

不如移民過來英國....

珍珠宮

原帖由 LatteLatte2008 於 09-1-17 00:56 發表

哦, 原來係咁...
好彩我係到都住得幾舒服, 陽光與海灘真係好正...同埋個天成日都係藍色一舊雲都無架

你住澳洲嗎? 澳洲哪一處? 熱天會唔會好似香港咁熱?
我好響往 .. 藍天白雲, 陽光海灘

珍珠宮

原帖由 我愛Corina 於 09-1-17 01:40 發表

我有諗過ga...

我亞姨都咁講,佢住birmingham附近,佢話佢屋企係獨立屋,4房,有套房..都只係2xx k....

但我鍾意london,但london d apartment都唔平wor...2房都要3xx k..同我呢度差唔多...我不如返香港... ...

London 我覺得越來越雜
我以前住阿媽度, surrey (outside london 小小), 果時覺得好唔方便, 巴士要等半個鐘, 火車要等 20分鐘, 仲要經常delay.
然後住左 london 5年, 起初覺得好方便, 搭地鐵巴士都唔使等咁耐, 而且車費比火車便宜好多.
依家又忽然想搬番出 outside london 住, 環境好 d, d人都比londoner好d

不過我媽果邊 d 屋價都超高, 而且火車票嚇 c 人. 除非搵番係附近既工, 如果唔係, 仲慘過同火車公司打工.

珍珠宮

原帖由 Vca 於 09-1-17 01:54 發表

當初澳洲吸引我之處就係天氣!

今日我老公講左句好好笑既野, 佢話: 都係英國好, 凍又凍唔死你, 熱又熱你唔親

唸落又係既, canada 零下50度. 真係嚇親人

珍珠宮

原帖由 Elefant老婆 於 09-1-17 11:10 發表
不過成鬼日落雨(陰D陰D)果度弊呢。

今日好好天呀, 藍天無雲, 人都 happy d. 可能春天到了

首頁

尾頁

跳至