自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

原文章由 召藥師 於 08-10-16 13:34 發表
我覺得如果唔係為小學舖路,普遍幼稚園都冇問題。
我對仔女都讀保記幼稚園,都有好多新移民學生,佢地成績麻麻,不過係老師管教下都好乖。
不過一上到小學,大仔讀官立小學,情況就唔同喇!d學生冇皇管咁,上堂秩序好差,返全日都要我 ...

in a way, 我都好 buy 名校.

學校讀書風氣真係好緊要, 小朋友好易比朋輩影響.

不過好似我細佬咁, 小學讀一間名校, 因為佢太多咀太好動而被踢出校. 後來讀返間普通既小學又無被投訴過.

珍珠宮

原文章由 ysnmama 於 08-10-17 14:53 發表
可以入讀世界級名牌大學如哈佛, 耶魯, 劍橋.....才是真正的名校. 才真正有面子. 什麼名校幼稚園, 小學只是很渺小. 大家不要太激動吧

但我有個係香港既 fd 話, 如果幼稚園唔揀間比較好既, 就上唔到好既小學...etc etc...

珍珠宮

原文章由 awah112 於 08-10-17 18:06 發表

有位比2個仔讀,不過我可能去外國住,而且我細個讀得太辛苦,有d怕怕

考學校插班難唔難呢?...d老師仲記得我,所以識人就唔會難

我細個讀果間都唔覺太辛苦. 同學聚埋一齊都係講功課(多數啦). 比較有推動力.. 放學返屋企都睇好多電視 功課都係自己做, 邊有話叫阿媽篤住做架.

珍珠宮

原文章由 我愛Corina 於 08-10-17 18:12 發表
我唔係香港住..但呢邊都有分名唔名校...
而家我幫個女報左幾間學校,有private名校+地區學校..
private一年要約7萬hkd學費..
呢個數,如果一個小朋友,我地比得起,但如果有兩個以上,就會好辛苦...
奶奶叫我諗清楚,因為7 ...

我有個 fd 話 (在uk) 小學應該讀 private 中學可以讀返 local school.. 唔知咩道理?

我有個姪女中學讀 private school, 真係好叻. 唔係 wee wee wet wet 既鬼妹仔.. 態度談吐都唔同的.

珍珠宮

原文章由 awah112 於 08-10-17 18:26 發表
妳哋細個讀書叻者,我日日打機睇卡通,成績中下.

如果你覺得辛苦, 都係因為你都緊張學業囉

首頁

尾頁

跳至