夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

新年揀我著乜鞋, 老公話我唔聽佢意見就係唔尊重佢, 令佢唔開心, 我覺得咁少事用到唔尊重哩個字眼好嚴重

我答佢: 我想著乜鞋自己都唔可以話事?

跟住佢就黑面, 就黎新年, 我真係唔想又俾人黑面咁過呀大佬

大宅

我會著牛仔褲襯波鞋,佢想我襯boot

大宅

sheepmui 發表於 23-1-20 20:31
佢覺得波鞋太causal 失禮?想你斯文look啲?

正確!

不過我都係同老爺奶奶拜年,平日一星期都見3,4次,我覺得唔需要專登著斯文啲啫!

其實我都決定聽佢講,廢事新年流流嘈交啦,為著乜鞋嘈真係好無謂,呻一呻心情好好多

大宅

crystal媽咪 發表於 23-1-20 12:49
以往都係咁?
咁遲下着咩衫都管
比人食住

其實佢以前都好鐘意買衫俾我,佢自己揀完就買,完全無問過我鐘唔鐘意,後來鬧左幾次交,終於佢會識問下我意見先買。

大宅

佢話佢只係俾一個更好嘅意見我,唔明點解我唔聽,佢覺得牛仔褲襯boot都好睇,而且冬天先會咁著,夏天係唔會著boot,除非我著boot對腳好唔舒服,佢就唔會逼我,如果唔痛,點解唔願意聽佢意見呢,因為咁佢先黑面。我真係唔識點反駁佢!

Ps 我最後好無骨氣,都係著左boot

大宅

回覆 crystal媽咪 的帖子

多謝你, 我都祝你身體健康, 兔年行好運!

大宅

yantung2010 發表於 23-1-25 19:32
你自己都唔明白什麼叫意見,什麼叫命令。俾意見人哋,人哋可以接受,可以唔接受,即使係最好嘅意見。如果 ...

咁我都好明白意見同命令的分別, 我當時無諗太多, 只係唔想新年嘈交, 佢見我著左boot, 覺得我肯聽佢意見, 佢心情都好好, 所以新年果幾日都過得好開心, 咁樣我覺得已經算唔錯, 起碼自己都開心

首頁

尾頁

跳至